Voor een diehard fan zoals ik zou het toch een makkie moeten zijn. Een review maken over NBA 2K17. Toch is het best lastig om je gekleurde bril af te zetten en dit stukje werk zo neutraal mogelijk te beoordelen.

Sowieso is een sportsgame reviewen niet echt dankbaar te noemen. Vaak teren die games toch op de versie van het jaar daarvoor en zijn de veranderingen nooit spectaculair te noemen, ook niet als de uitgever dat wel beweert. Van alle sportgames is dit degene waar ik een zeer blij gevoel van krijg, al jarenlang. Het team achter deze titel is het neusje van de zalm in de 2K stal. Dit zijn echt de experts op het gebied van sportgames maken. Ik kan mij dan ook goed voorstellen dat deze jongens elk jaar een gigantische prestatiedruk moeten voelen. Je moet toch maar weer het voorgaande prachtstukje op zijn minst evenaren maar eigenlijk gewoon verbeteren.

Prelude

Ik had al eerder de kans gegrepen om The Prelude te spelen. Dit kleine voorstuk van MyCareer neemt je mee in het verhaal van die modus. Je doorloopt de college tijd van de hoofdpersoon in de carrière modus. Wel één zonder de dramatiek van die van het vorig jaar maar toch, er zit een verhaal in. Je speelt als een speler met de nickname ‘Pres’, de afkorting van President. Een naam waardoor je veelvuldig referenties ziet langskomen richting de echte president van de USA. Samen met je oude vriend kom je in de draft terecht maar voordat die begint stopt deze demo. Het is sowieso handig want je kan alvast een personage maken en wat wedstrijden uitproberen. Je maakt een speler waarbij je zelfs je eigen hoofd via een app kan inscannen zodat je er echt loopt. Dit werkt nog niet helemaal vlekkeloos. Ik heb denk ik 5 pogingen moeten doen voordat ik tevreden was met mijn eigen kop. Maar het blijft bijzonder om dat renderen van je eigen gezicht te zien gebeuren.

Een aardig gelukte facescan
Een aardig gelukte facescan van uw schrijver

Alley oop, oop, oop

Nu even terug naar de verbeteringen. Is er iets van die verbeteringen te merken of is het te klein, te subtiel. Nou, in dit geval merk je het gelijk. Wat direct opvalt is de verbeterde steal mechanic. Was je in de voorgaande delen steevast het haasje als je maar probeerde de bal van je tegenstander af te pikken, is dat nu andersom en heb je regelmatig succes met een steal. De manieren waarop de spelers een steal beweging maken is dan ook uitgebreid. Ook de alley oop heeft, naast vele andere animaties, een opknapbeurt gekregen. Voor diegene die geen idee hebben wat een alley oop is, dit is een techniek waarbij een aanvaller de bal opgooit richting basket en een tweede aanvaller die bal na een sprong overneemt en in de basket dumpt. Altijd spectaculair om te doen.

De uitvoering van de alley oop is veranderd. Kon je vroeger met 2 tikjes op je X een alley oop in werking zetten en deed je Xbox de rest, nu zal je ook de afmakende actie moeten activeren. Die afmakende acties laten nu ook meer afwisseling zien. Van een kleine tip-in tot een complete dunk. Juist die kleine tip-ins maken het spel nog realistischer omdat deze nu veelvuldig voorkomen in de game. Iemand schiet de bal en deze stuitert net terug vanaf het board en voor je het weet springt er een andere aanvaller omhoog die hem er toch nog intikt. Als we naar het totaal kijken, dan loopt het spel over het algemeen veel soepeler dan zijn voorganger. Men heeft de dribbel combinaties ook lastiger gemaakt. Eerder was één bepaalde handeling genoeg om een dribbel combi te starten, nu zal je ook met je stick combi’s moeten maken om datzelfde effect te verkrijgen. Dit maakt het allemaal wat uitdagender.

Defense

Basketbal wedstrijden worden in de verdediging gewonnen. Het is een spel van balbezit en scoren. En dat gaat dan heen en weer. Dus elke onderbreking in het aanvallend moment betekent dat de tegenpartij kan gaan scoren en dan voor kan komen te staan. De AI is echt opvallend goed te noemen. Niks meer even de vrijheid zoeken en makkelijk scoren. Je merkt gewoon dat 2K zijn best heeft gedaan om zowel offensief als defensief zoveel mogelijk strategieën in de game te stoppen en deze ook op het juiste moment te activeren. Maar ook de controle over jouw verdediger gaat soepeler, voelt intuïtiever.

Wat ook verbeterd is, zijn de in-game strategie aanpassingen. Onder je D-pad zitten nu een aantal prachtige vijfhoeken (vijf keuzes) waarin je met je rechterstick een bepaalde keuze kan selecteren. Een wissel, een verandering in de aanvalstactiek (voor zover ik dan ook snap waar die termen voor staan), het is met 2 kleine handelingen in te stellen. Dat is echt een stuk beter en duidelijker dan de methode in de eerdere versies.

Studeren op de 2KU

21-09-2016_13-50-10

Ik ben gek op een goede tutorial mode. Laat 2K17 dit nu net tot in de puntjes hebben. Dit onderdeel staat bekend onder de naam 2K University. Dit zit goed in elkaar met een perfecte uitleg waarbij in beeld te zien is wat voor bewegingen je met je controller moet maken en daarbovenop ook nog eens de uitgebreide tips van coach K.

Juist bij de Amerikaanse sporten zijn dit soort tactische tips erg bruikbaar omdat dit precies hetgeen is waar wij, Europeanen die over het algemeen niet opgegroeid zijn met basketbal, over struikelen. Net zoals alle andere Amerikaanse sporten kent basketbal vele plays en playbooks. Tactieken waarbij de spelers precies weten hoe te lopen en waar te staan om punten te scoren. Zeker het systeem van screens zetten (een verdediger blokkeren) is iets wat het bestuderen waard is. Gedegen kennis van dit soort moves, daar scoor je punten mee. Ook het schieten wordt heel goed uitgelegd. Bij schoten berekent NBA 2K17 altijd of je de mogelijkheid hebt tot schieten en zo ja, in hoeverre er hinder is van een verdediger. Des te vrijer de schutter staat, des te groter de kans dat hij raakt schiet. Wat ook interessant is om wat dieper in te duiken als je het spel speelt, zijn de specifieke kwaliteiten van je spelers. Laat driepunters nooit door spelers schieten als ze daar geen talent voor hebben, negen van de tien keer is het mis.

MyGM en MyPlayer/ MyCareer

Andere modi speel ik eigenlijk niet. Online is voor mij bijna niet te doen. In FIFA lukt dat nog wel maar tegen Amerikanen die zijn opgegroeid met deze sport is er voor mij geen lol aan. Daar ben ik gewoon te slecht voor in dit spelletje. Maar ik kan mijn energie naar hartenlust kwijt in de bovenstaande modi. MyGM is ook uitgebreider geworden. Men gaat dieper in op het manager deel waarbij je ook toegang hebt tot ticketprijzen, merchandise, stadionverbeteringen. Maar ook het relocaten, het verplaatsen van een team zit er in. Iets wat wij hier niet kennen maar in US sporten heel gewoon is. Je verplaatst gewoon je team naar een totaal andere stad. Alsof Ajax Amsterdam ineens Ajax Rotterdam gaat heten. Maar ook een totaal ander branding is mogelijk. Je kan nu ook je trades en blessures na het seizoen bekijken en regelen en je kan zelfs de jaarlijkse league vergadering bijwonen, de plek waar bijvoorbeeld regels worden aangepast.21-09-2016_13-50-00

2K doet in deze mode daarnaast precies wat bijvoorbeeld EA NHL nalaat. Men laat tussen de wedstrijden heel veel gesprekken zien. Gesprekken met spelers, technische staf, enz, enz. Beslissingen over het wel of niet laten spelen van een speler met een blessure, het verhogen van ticketprijzen, overal wordt over gecommuniceerd. Daarnaast kan je in het begin kiezen of je de NBA wil volgen of andere teams in je league wil zetten. Zo kan je de hele Eurobasket competitie er in kwijt en dat geeft een stuk vrijheid. Dit werkt nog niet helemaal zoals ik zou willen want je zit aan een minimum aantal teams vast en aan de twee divisies die de NBA kent. Het aantal Europese teams is niet genoeg om een totaal Europese league te maken. Best jammer want het maakt dat de aanwezigheid van Euro teams niet ten volle benut kan worden. 2K heeft dit nog steeds niet goed voor elkaar en vindt het waarschijnlijk al een prestatie dat er überhaupt Euro teams in zitten.

MyPlayer en MyCareer laat je verder spelen met The Prelude. Het gaat verder met de draft waar je vervolgens bij een NBA team terecht komt. Die draft is trouwens ook op de schop gegaan. Hij was altijd tergend lang. Nu is hij korter en een stuk flitsender dan die van de vorige versies geworden. Na de draft ga je het ritme in van trainen en potjes spelen om daarmee een zo goed mogelijke rating te krijgen en credits te verdienen waarmee je ook weer verbeteringen kan kopen. Een rating die je ook in MyPark gebruikt. De trainingen vind ik wel een minpunt. Je kan deze namelijk niet overslaan of door de console laten afwerken. Sla je ze over, dan krijg je direct een sms bericht van je coach waarin je op je lazer krijgt. 21-09-2016_13-50-41Dat sms-en is trouwens de manier waarop je veelvuldig met iedereen communiceert. Van je coach tot je moeder. Verder zien we gewoon een carrière modus zoals we die altijd al kennen. Deals met schoenenfabrikanten, rondhangen met je fans of een optreden doen voor een bepaald merk van iets, het zit er gewoon weer allemaal in.

21-09-2016_13-47-35De ander modi kennen we allemaal wel. Een rij Online games, het rommelen met kaarten a la FUT, het bouwen van een online team inclusief totaal aan te kleden arena, het NBA Today stuk, het spelen van een losse wedstrijd of een totaal seizoen of alleen de Play-off’s, het zit er allemaal in. Voor elke smaak is er wel een game te vinden.

Zit je nou tv te kijken?

Dit is precies het onderdeel waar 2K al jaren zo ontzettend de puntjes op de i zet. Het ziet er zo goed en realistisch uit dat mensen die over je schouder even snel meekijken vaak denken dat je gewoon naar een tv-uitzending zit te kijken. De game laat een totaalplaatje zien. Zo besteedt men altijd veel aandacht aan alles wat er in de dode speelmomenten op het veld gebeurt. Vorig jaar was dat vooral gericht op de cheerleaders. Complete choreografieën waren zichtbaar en dat zag er gewoon erg goed uit. Nu heeft men de focus op een ander onderdeel gelegd, de shows die in de pauze te zien zijn. Vaak zijn dit dunk demonstraties waarbij je een groep ‘acrobaten’ met behulp van een kleine trampoline de meest spectaculaire dunks ziet maken. Maar ook andere onderdelen zoals het ‘uitdelen’ van goodies zijn in de game verwerkt. De mascottes laten ook veel meer actie zien zoals het ‘shirt schieten’ richting publiek. Zoals elk jaar roem ik daar weer over, de manier waarop dit spel niet alleen een wedstrijdje spelen is maar een totaalervaring wordt.

Daar hoort ook commentaar bij. Hierin zitten een aantal verschuivingen. We krijgen nog steeds een pregame show, een midgame show en een postgame show in de GM en Career mode. De andere modes zijn niet zo uitgebreid qua show maar in MyCareer is jouw personage wel vaak het onderwerp. In de shows zien we het komische trio Ernie Johnson, Shaquille O’Neal en Kenny ‘The Jet’ Smith wederom grappend en grollend, maar wel accuraat, verslag geven van de wedstrijd. Tijdens de wedstrijd zijn er een batterij aan commentatoren te horen. Op het veld is Doris Burke vervangen door David Aldridge die daar de interviews afneemt.

Verder horen we Kevin Harlan die het play-by-play commentaar levert terwijl Greg Anthony, die Steve Kerr heeft vervangen, de analyse van de game doet. Daarnaast is de welbekende stem van Clark Kellogg te horen maar is er nu bij elke wedstrijd ook een extra persoon aan dit stel toegevoegd. Daarin wisselt men tussen Doris Burke en de drie voormalige NBA spelers: Chris Webber, Steve Smith en Brent Barry. De hoeveelheid werk die daarin is gaan zitten moet gigantisch zijn. Naast alle commentaarzinnen die dit team heeft moeten inspreken zijn er namelijk ook nog commentaren van spelers en coaches met hun echte stemmen in de game verwerkt. Zet dat naast Youri en Evert in FIFA en je merkt al dat men bij EA op dit gebied nog wel wat kan leren.

Ff los gaan op die kleine rapper

Ik heb er ooit al een rant over gehouden, de keuze van één bepaald muzieknummer. Is dat niet iets wat eigenlijk onbelangrijk is? Ja, dat is het natuurlijk wel maar goed, je moet je ergens druk over maken. Voor het eerst zit er in de overigens verder goede playlist van NBA 2K17 een Nederlandstalig nummer. Op zich kan je dat best bijzonder noemen voor een game die toch voornamelijk op de Noord-Amerikaanse markt is gericht. Dus ik stel mij zo voor dat men bij het hoofdkantoor van 2K het volgende heeft gedacht: ‘we kijken waar in Europa deze game ook leuk verkoopt en vragen ons plaatselijk kantoor of ze nog een leuk nummer weten’. Het is bijna onvoorstelbaar maar waarschijnlijk werkt er iemand bij 2K Nederland die, schrik niet, ‘Lil Kleine leuk vindt. Eén of andere stagiair van 12 of zo. Kom op mensen, ‘Lil Kleine? De meest onbeschofte en over het paard getilde rapper die Nederland rijk is. Die zijn naam heeft verzonnen omdat hij tijdens het douchen op de voetbalclub kleine werd genoemd waarna hij abusievelijk dacht dat het om zijn lichaamslengte ging. Nederland, die een aantal geweldige rappers kent, neem bijvoorbeeld Typhoon. Rappers met een boodschap, met een verhaal maar nee hoor, we gaan nu de wereld in met ‘Bel me Op’ waarbij denk ik wel 10% van de woorden niet hoorbaar is omdat ze over de schreef gaan. Beste Dennis van 2K, doe hier iets aan. Dit moet toch met een kleine patch wel te regelen zijn? Oke, genoeg geblaat over dit negatieve punt. Ik moet toch ergens over zeuren anders wordt het helemaal zo’n positief verhaal. Dus door deze keuze is er, om in de turntermen te blijven, 1 punt aftrek te vinden in mijn uiteindelijke score.

Helaas!

Is dit dan het enige negatieve wat ik kon vinden? Nee, er zijn meer kleine puntjes. Deze vallen op omdat NBA 2K zo perfect in elkaar zit. Als je perfectie nastreeft dan is elk klein minnetje direct zichtbaar. Zo is de ingame music een vreemd iets. Dit is een instelling waarbij je de playlist in de game op bepaalde momenten kan horen. Dwars door het commentaar heen. Onnodig dus. Natuurlijk is deze heel simpel uit te zetten maar in mijn ogen had dit er ook uitgelaten kunnen worden. Ook zie ik dat men het beeld niet altijd in sync heeft met het geluid. Zo heb ik nu al meerdere keren cheerleaders zien dansen op… niks. Gewoon geen muziek te horen. Dat ziet er gek uit en dit zou 2K toch met enig gemak moeten kunnen herstellen.

Een veel groter probleem zit hem in het MyPark deel. Heel soms, zodra we met een groepje NBA fans in de party zitten, willen we ons nog weleens wagen aan het online MyPark deel. Helaas werkt dat deel niet prettig. Het bij elkaar komen gaat al met wat gestotter en kost al veel tijd, het wordt pas echt vervelend als je een wedstrijd in wil. MyPark zet je in een soort straatpark waarin je 1v1, 2v2 of 3v3 potjes kan spelen.

1280x720-hfe1Wil je een wedstrijd in, dan ga je op de wachtplek staan. Het duurt heel erg lang voordat je daadwerkelijk de wedstrijd in geladen wordt. Als je het meet dan ben je minstens twee keer zo lang bezig met het vinden van een wedstrijd en het wachten totdat je mag spelen dan met de wedstrijd zelf. Tenenkrommend. 2K moet dit op de schop gaan gooien. Het idee is leuk hoor, met een groot aantal spelers in een park met 9 basketbalvelden lopen en daar wedstrijden tegen elkaar spelen maar in de praktijk verzandt dat in rondlopen, wachten tot je eindelijk een squad hebt of naarstig zoeken naar een open plek en vind je die dan, dan wacht je eindeloos op eindigen van het potje van de al spelende partijen en daarna duurt het nog eens eindeloos lang voordat je daadwerkelijk het veld betreedt. Dit is jammer want een bijna perfect score wordt hierdoor ontzettend gedrukt.

Conclusie

Tja, ik begon al met mijn zeer gekleurde bril. Maar zelfs zonder die bril kan je er niet omheen. 2K blijft gewoon de ultieme winnaar op het gebied van de sportgame. Niet met een kleine voorsprong maar met straatlengtes verschil. Vooral in de singleplayer modes is er geen concurrentie te vinden. Ik smeek de sportgame liefhebbers die vastgeroest zitten aan FIFA of PES om deze game eens te proberen. Haal The Prelude binnen en ga het gewoon eens spelen. Je zal verbaasd zijn over de details, de gameplay en het plezier wat je met een potje basketbal kan hebben. Voor je het weet ben je een kenner van de NBA en support je één van de teams in de US. NBA 2K17 heeft het gepresteerd, heeft de vorige al zeer goede versie nog beter gemaakt en daar kan je alleen maar voor applaudisseren. Hulde!

RECENSIES OVERZICHT
Gameplay
98 %
Presentatie
98 %
Audio
95 %
MyCareer
98 %
MyGM
97 %
MyPark
60 %
review-nba-2k17-voelt-als-een-vette-dunkNBA 2K17 is een game die bijna foutloos is. Hij speelt lekker, voelt intuïtiever dan de vorige versies en heeft een prachtige weergave van alles wat het basketbal groot maakt. Minpuntjes zijn klein te noemen. Geen muziek tijdens een dansje en meer van die kleine dingen. Het enige wat voor mij de score nog iets drukt is de ultiem trage MyPark mode en het missen van een mode waarin je de Euroleague kan maken.. Hopelijk wordt dit nog opgelost.
Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments