Microsoft onthult Xbox Series X

  Den kogel is door den kerk. We weten het nu. De naam van de komende Xbox. Welkom Xbox Series X. Ome Phil Spencer was er al lekker op aan het spelen en wist nog meer te vertellen.

  Geen naam die echt lekker in de mond ligt maar ja, we weten nu hoe hij genoemd gaat worden. Gisternacht tijdens de Game Awards onthulde Microsoft de nieuwe next-gen Xbox. Hij wordt vier keer krachtiger dan de huidige X. De vorm is ook bijzonder.

  We wilden een console ontwerpen waarin de vorm functioneel zou zijn. En de functie is dat je de krachtigste en meest meeslepende games kan spelen.

  Phil Spencer

  De Series X is vierkant en qua oppervlakte net zo groot als een controller met ongeveer drie keer de hoogte van een controller. Hij heeft een oplichtend Xbox logo als aan/uit knop.

  Vanuit het oogpunt van de makers is deze vorm logisch. De console moet in je entertainment center verdwijnen. Hij is ook zo stil mogelijk gemaakt. Een grote fan perst de lucht uit de bovenkant.

  Er is altijd een spanningsveld tussen het koelen en het geluid van de console en we gaan geen compromissen maken aan die functie. Ik ben ontzettend de indruk van het ontwerp waar men mee kwam.

  Haar naam is…

  One X, Series X, het lijkt wel erg op elkaar. De naam Series geeft een gevoel dat er wel meer series op het gebied van next-gen consoles gaan komen. Spencer liet daar niets over horen.

  De naam ‘Series X’ geeft ons natuurlijk de vrijheid om meer met die naam te gaan doen.

  Naast de nieuwe Xbox krijgen ook de controllers een opknapbeurt. De controller die bij de Series X zit lijkt op de huidige versies. Maar er zit nu een share-knop in het midden die je de optie geeft om snel beelden met vrienden te delen. Hij is ook meer afgerond.

  Er waren zaken die we door middel van het uitbrengen van de Elite controller geleerd hebben. Een daarvan is dat we een nieuwe d-pad hebben ontwikkeld. En we hebben een share-knop. We hebben naar feedback geluisterd. We zijn niet de eerste die een share-knop gebruiken dus hebben dit niet uitgevonden. Maar we hoorden uit de community dat delen een groot onderdeel voor gamers en dus wilden we daar een knop voor. De haptic feedback en trillende triggers zijn er nog steeds.

  Spencer liet ook weten dat de controller verbeterd is en nu in ongeveer 98% van de handen past. De controller gaat ook op de Xbox One en pc’s werken. Men heeft ook de input latency nog meer verbeterd.

  Naast alle geweldige dingen die de Series X laat zien, moet de console ook richting ontwikkelaars zijn werk goed doen. De games moeten vlekkeloos draaien met snellere schijven en geheugen en met cloud streaming om de games nog sneller te laten laden, downloaden en updaten. De Series X krijgen daarom een NVMe SSD en hij maakt gebruik van een supersnel GDDR6 geheugen.

  De games

  We kregen tijdens de show al een voorproefje. Halo Infinite was al bekend en nu kregen we ook beelden van Senua’s Saga: Hellblade 2 te zien. De beelden zijn in de ingame engine gemaakt. Je ziet dat de video er geweldig goed uitziet. Met nieuwe levels in detail, rendering en lighting technieken.

  De releasedatum van de console is nog steeds breed, de feestdagen van eind 2020. Ook de prijs en exacte hardware moeten nog bekend gemaakt worden. Daar zullen we waarschijnlijk over een paar maanden op de E3 meer van gaan horen.

  Abonneer
  Abonneren op
  1 Reactie
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Dynko
  Dynko
  2 jaren geleden

  Ah, er kan een schijf in. Mooi! D’r zal dan vast ook wel sprake zijn van inruilkorting te zijner tijd?