Eindelijk weer tijd voor de fel begeerde Top en Flop artikelen van de redactie. Mijn collega Rob zeurt al een maand of hij mag beginnen met zijn Top en Flop van 2020. Geloof je me niet? Lees dan zijn introductie maar in zijn artikel en absorbeer zijn positiviteit van dit fenomeen. Hierbij mijn zicht op afgelopen jaar en wat nu echt de toppers waren en ook zeker de flops!

Het jaar 2020 was een goed gamejaar! Aan het einde van dit artikel zal ik jullie een overzicht geven van alle games die ik heb gespeeld. Normaal zeur ik bij elke Top en Flop over mijn backlog, maar vorig jaar is ie toch aardig bijgewerkt. Ik laat het lijstje met trots en schaamte tegelijk zien, iets wat collega Rik ook ervaart over zijn uren van Sea of Thieves. Die van mij zijn ook niet mals, want ik passeer de 125 uur in die game en dat is niet niks.

Afgelopen jaar is vrijwel voor iedereen zuur geweest, maar misschien dat gamers nog wel het beste om konden gaan met een lockdown. Laat ons maar lekker spelen in de virtuele werelden en verhalen die voor ons zijn gemaakt en waar we uren in pompen, met of zonder quarantaine. Toch zag je in de gamesindustrie ook de ontwikkelingen die gepaard gingen met de maatregelen omtrent corona. De E3 was een mager event geworden, de GamesCom ging op een andere manier verder en aan het einde van het jaar hadden we de Game of The Year awards die alle technieken hadden omarmd om het online uit te zenden. Afijn, jullie hebben het allemaal meegemaakt. Genoeg gelul over corona, tijd voor de lijst.

Top

Het nadeel van zo’n top en flop is dat de games die tegen het einde van het jaar uitkomen meer zijn blijven hangen in je geheugen dan wat er aan het begin van het jaar uit kwam. Het najaar is vrijwel altijd bezet met grote releases en in 2020 heeft bijv. Ubisoft toch een behoorlijke slag gemaakt met Watch Dog: Legions, Immortals Fenyx Rising en Assassin’s Creed: Valhalla. Het is dan ook die laatste die mijn top bezet – Assassin’s Creed: Valhalla. Ik heb mij niet zoals Renco en Jeff bezig gehouden met alle kleine kutdingetjes die je allemaal kunt doen in een Assassin’s Creed-game. Het is juist het verhaal wat mij bezig hield en ik ben dan ook vrijwel alleen maar met de main quests bezig geweest. Misschien heb ik hier en daar wel wat extra dingetjes gedaan als het niet al teveel tijd in beslag nam. Pas na 65 uur zag ik het einde van het verhaal! Daarna wist ik het… dit was de beste Assassin’s Creed ervaring sinds deel 2. Het was wellicht een iets te lange game, maar alles kwam mooi samen en alles klopte in de setting van de Vikingen. Heerlijk!

Screenshot van Discord-member BloodyGoodReviews

Stel je toch eens voor dat wij als redactieleden alleen maar onze Game of the Year zouden toelichten? Dat kan natuurlijk niet. We hebben altijd wel wat te zeggen over andere games waar ik misschien wel de kroon span elke keer. Ik was blij verrast dat Mafia: Definitive Edition een waardige remake werd en geen afgetrapt misbaksel als bijv. XIII qua remake. Verder had bijv. Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 ook een waardige terugkeer. Een remake zoals het hoort!

Dan hebben we nog topper Ori and the Will of the Wisps. Houd je van platform games? Gewoon spelen. Geen uitleg nodig. Houd je van een first-person shooter, dan haal je Doom Eternal in huis. Deze beide games hebben de unieke eigenschap dat ze beter zijn dan hun voorgangers. Dat is iets wat je niet heel vaak ziet.

Het rare is wel dat ik als Cyberpunk fan geen Cyberpunk 2077 in dit rijtje heb staan. Dat komt omdat ik eerst AC: Valhalla wilde uitspelen om zo CD Projekt RED nog wat tijd te geven om patches uit te brengen tegen de bugs. Ik speel de game in volle PC masterrace glorie, dus ik heb het minste last van technische mankementen, maar in dit geval kwam het mij wel goed uit. Misschien hoor je later nog meer over mijn ervaringen in Night City. Ik verwijs je naar het artikel van Rob en Jeff om daar meer over te lezen.

Flop

Waren er echt dramatisch slechte games die ik zelf ook heb gespeeld? Nee. Het is jammer dat Cyberpunk 2077 zo’n start heeft ervaren qua marketing/management/technisch drama op de Xbox One en PS4, maar ik kan geen game herinneren die echt heel vies tegenviel. Het was wel een dieptepunt toen Halo: Infinite werd laten zien. Wat een deceptie! Gelukkig nemen ze nog ruim de tijd om die game even wat te finetunen hier en daar.

Ik sluit mij verder wel bij collega Rob aan over de teleurstelling rondom de launch van de consoles. Ik heb hier thuis de Xbox Series S in bruikleen, maar het is echt bizar dat je gewoon geen nieuwe console kan kopen vanaf launch. De vraag is enorm veel groter dan het aanbod. Het is allemaal logisch te verklaren, maar toch wel teleurstellend. Super erg is het nu ook weer niet, want dit is de eerste next-gen launch waar een nieuwe console nog nooit zo weinig heeft geboden qua nieuwe games die goed van de kracht gebruik maken. Dat heeft alles te maken met de wereld van 2020 waar we wat vaker nieuwe apparaten kopen en als consument de keuze hebben om te kiezen voor high-end of een segment eronder. Dat is ook gelijk strategie van Microsoft. Je kan de games blijven spelen op je nieuwe console. Je bibliotheek wordt gewoon meegenomen, alsmede je savegames en ook je oude controllers doen het nog. Dat is toch wel iets vooruitstrevender dan die grote witte modem uit het ponykamp. Maar nu we het daar toch over hebben. In 2020 wilde ik een PS5 halen om de hele PS4 generatie in te halen, maar ook bij die console zijn er natuurlijk enorm veel tekorten. Dat wordt wachten!

De ”Jezus Christus te paard, heb jij wel een leven?”-lijst

Goed, dan nu het stukje over trots en schaamte. Er zijn wat dingen gebeurd afgelopen jaar waardoor ik meer tijd had om te gamen. De lockdown is ook zeker een factor. Er zijn veel geplande weekenden allemaal weg gevallen en je hoeft je nu ook niet meer te verantwoorden als je liever thuis blijft, haha. Houd je vast, want dit is de lijst met uitgespeelde games en die ik nu allemaal van mijn backlog mag afstrepen. Als er een * achter staat, dan is de game niet uitgespeeld, maar heb ik er wel al 10+ uren in zitten

DBZ: Kakarot
Borderlands 3
Agents of Mayhem
Void Bastards*
We Were Here
We Were Here too
Doom Eternal
Splinter Cell Blacklist
NFS: Heat*
The Division 2
Call of Duty: Modern Warfare
Kingdom Hearts
Kingdom Hearts 2
Kingdom Hearts Birth by Sleep
Kingdom Hearts 2.8
The Vanishing of Ethan Carter
Seasons After Fall
Fallout 76*
Abzu
Old Man’s Journey
Assassin’s Creed: Odyssey*
Arise: A Simple Story
Forza Horizon 4
Never Alone
Dear Esther
Among the Sleep
Blackwood Crossing
What Remains of Edith Finch
Minecraft: Dungeons
Limbo
We Were Here Together
A Plague Tale: Innocence
Project Warlock
Recore
Star Wars Jedi: Fallen Order
Spellbreak*
F1 2019
F1 2020*
Hellblade: Senua’s Sacrifice
Rime
Saints Row: The Third Remastered*
Tacoma
Onrush
Devil May Cry 5
Grounded*
Ninja Gaiden 2*
Yakuza 0
Windbound
Yakuza Kiwami
Yakuza Kiwami 2
Sea of Thieves* (is niet mogelijk om uit te spelen, maar zit wel 125 uur in)
Tony Hawk Pro Skater 1+2
Mafia: Definitive Edition
New Super Lucky Tales
Dead Cells*
Call of the Sea
Assassin’s Creed: Valhalla
Final Fantasy XV
Tell me Why*

Misschien is het tijd voor een interventie.

Ik wens jullie allemaal een heel fijn nieuw (game)jaar. Hopelijk een jaar waar we toch weer meer bewegingsvrijheid krijgen en ook offline met elkaar kunnen afspreken. Ontzettend bedankt voor jullie support en gezelligheid op de website, socials en vooral op Discord. Zonder jullie hadden we het niet gekund.Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
JanHaan
JanHaan
1 jaar geleden

Schaamte is niet nodig, dat je zoveel vrije tijd hebt roept wel wat vragen op, maar waarschijnlijk kun je als redacteur gamen in de baas zijn tijd. Sinds ik thuis werk doe ik dat ook weleens op de rustige momenten. Ik game gemiddeld 2 uur per dag. In 2022 kan ik met pensioen, dan wordt dat zeker het dubbele. De top-games zijn inderdaad geweldig, ook Cyberpunk. Het is een verrassende game die nog wat onderhoud nodig heeft. Ik heb een brede smaak, en mijn 4TB schijf staat nog vol met games. Wat een heerlijke hobby.