Eerlijk is eerlijk, het jaar 2023 gaat weer de boeken in als één van de beste jaren als het gaat om games. Met name in de maand oktober regende het releases. Maar is het niet teveel van het goede?

Na jaren van het uitstellen van games en de nasleep van de coronapandemie, mochten we dit jaar eindelijk weer genieten van grote en vaak ook goede games. De verhouding tot releases lag wat mij betreft daarin erg goed. Waar januari nog relatief rustig was, begonnen we februari onder andere met de release van Hogwarts Legacy. Een fantastisch avontuur door de gangen en omgevingen van Zweinstein. Begeleid met een sterk verhaal, mochten we eindelijk virtueel in de schoenen staan van een student aan ’s werelds meest beroemde toverschool.

In maart blonk vervolgens de remake van het legendarische Resident Evil 4 uit, waarin we wederom in de schoenen van agent Leon S. Kennedy stapten om Ashley Graham, de dochter van de president te redden. April werd iets drukker met de release van twee grote games: Dead Island 2 en Star Wars: Jedi Survivor. De mensen die de review hebben gelezen, weten dat ik van Dead Island 2 heb genoten. Jedi Survivor was voor mij een tegenvaller, ware het niet door de bugs en het trage verhaal.

Helaas stond de maand mei in het teken van twee geflopte games: Gollum en Redfall. Maar de grootste topgame kwam die maand uit de stal van Nintendo. Ik heb het natuurlijk over Zelda: Tears of the Kingdom. In juni was er voor mij maar één grote game die er met kop en schouders bovenuit stak en dat was Diablo IV. Deze heeft mij zo erg weten te vermaken, dat deze ondertussen in mijn top 10 meest gespeelde games is beland. En ook met het nieuwe seizoen gespeeld blijft worden!

In juli was het wat rustiger en in augustus sloot men tegen het einde af met de topgame Sea of Stars. September voerde de druk wat meer op met de release van Starfield. De nieuwe open World RPG van Bethesda in jaren. Ook een game waar ik veel plezier aan heb beleefd. En overigens ook op 100% heb uitgespeeld. Halverwege de maand werden we vervolgens vermaakt met de release van The Crew: Motorfest. En aan het einde van de maand stond daar nog de zeer sterke DLC van Cyberpunk op het programma genaamd Phantom Liberty. En dan gebeurd daar in oktober iets wat zo ver ik me kan herinneren niet eerder is gebeurd. Een waslijst aan grote, interessante games. Een greep uit de collectie:

  • Assassin’s Creed Mirage
  • Forza Motorsport
  • Sonic Superstars
  • Marvel’s Spider-Man 2
  • Super Mario Wonder
  • Metal Gear Solid: Master Collection
  • Ghostrunner 2
  • Alan Wake 2
  • UFC 5
  • Jusant

Natuurlijk is deze lijst persoonlijk en zal niet iedereen hyped zijn voor bovenstaande games. Maar ondertussen gooit Xbox Game Pass ook maandelijks nieuwe, vette games onze kant op die je aandacht trekken. En waar de topgames tot aan oktober redelijk verdeeld werden, is er in afgelopen maand een grote snoeppot met games opengetrokken. En daar komt mijn punt. Is het niet te veel? Zelf heb ik als kersverse en werkende papa iets minder tijd om te gamen. Maar als ik die wel heb, dan heb ik geen idee meer waar ik moet beginnen en alle tijd vandaan ga halen. Want alles is vet en alles trekt de aandacht. Gisteravond heb ik Assassin’s Creed: Mirage uitgespeeld en vanavond staat alweer de campaign van Modern Warfare op het punt te beginnen via Early Access.

Ondertussen Heb ik zelf dan nog onder andere Spider-Man 2, Mario Wonder, Alan Wake 2 en Jusant op de to do list staan. Oh ja, en dan heeft Diablo IV ook nog een nieuw seizoen wat weer tientallen uren gaat vragen. Games als EA Sports FC24 leg ik soms al bewust aan de kant omdat het ’tijdverspilling’ voor de progressie van m’n games is. ‘Gelukkig’ worden de maanden november en december iets rustiger. En Alone in the Dark die in eerste instantie ook voor oktober op de planning stond zei: toedeloe, tot volgend jaar!

Dit zette me echter wel aan het denken. Want hebben we wellicht niet te veel games gehad in de maand oktober? En bestaat er zoiets als te veel games? En herkennen jullie het gevoel dat je niet weet waar je moet beginnen omdat er zoveel keuzes zijn? Ik ben zeer benieuwd hoe jullie dit dan aanpakken. Blijf je dan eerst bij de game waarmee je begint of speel je alles door elkaar? Of koop je je games wellicht één voor één? Laat het zeker eens weten in de reacties.

Vanavond ga ik in ieder geval aan de slag met Captain Price en zijn team in Modern Warfare III. Tenzij Niels zin heeft in een potje Rocket League. Oh ja! En Dead Island 2 heeft zijn eerste Expansion binnen! Zucht, weet je: laat maar weer!

Abonneer
Abonneren op
4 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Martinspire
Martinspire
1 maand geleden

Helemaal eens met de stelling. Er is echt te veel in 1 maand uitgekomen. Ik denk dat bepaalde titels het beter doen als ze gewoon een paar maanden later waren gekomen. Ook al had dat de kerstverkopen gekost. Vooral de games die niet het budget hebben voor een grote marketingcampagne worden nu gewoon ondergesneeuwd. En dat is erg jammer. Het beïnvloedt verder ook de diverse game van het jaar verkiezingen en reviews omdat men er gewoon minder tijd aan besteed.

Picnic82
Picnic82
1 maand geleden
Antwoord aan  Martinspire

Er zijn wel een aantal games geweest die verder zijn uitgesteld vanwege de te drukke periode. Games met een kleiner budget voor marketing, werken vaak helemaal met een kleiner budget. Daardoor kunnen ze dan mischien al niet uitstellen, omdat ze dan een chashflow probleem krijgen.
ik zie niet hoe het invloed zou hebben op de GOTY verkiezingen. de echt goede games springen er dan toch wel uit. Voor reviews klopt het wel, dat is op zich zonde.

Rik
Beheerder
Rik
1 maand geleden
Antwoord aan  Picnic82

ik kan me wel voorstellen dat er games geen GOTY-nominatie krijgen die ieder ander jaar afgelopen jaren een dikke kans gemaakt hadden. Zo moet ik nog maar zien of Hogwarts Legacy, Diablo IV of Final Fantasy XVI dit jaar genomineerd gaan worden.

Rik
Beheerder
Rik
1 maand geleden

Je vergeet natuurlijk de update van Sea of Thieves seizoen 10 deze maand, ik vergeef het je. Maar je hebt wel een punt. Het is too much om bij te houden. Voor mij betekent dit dat ik games niet ga spelen en niet koop, simpelweg omdat ik er de tijd niet voor heb. Sonic Superstars is daar een voorbeeld van, maar ook een game als Lords of the Fallen. Waren deze games in juni of juli uitgekomen, dan had ik ze zeker weten op release gekocht. Ik denk dat dit voor andere gamers ook zo is. De games hadden wat… Lees verder »