17 September 2013, een dag om nooit te vergeten. De dag dat de moeder der games uitkwam. Ik heb het natuurlijk over Rockstar’s GTA V, een game die vanaf dag één record na record verbrak. We zijn nu al bijna drie jaar verder, maar waar blijft een nieuwe GTA?

Inspiratie

Vrij rap na de release van GTA V meldde Rockstar ons dat men voor meer dan 40 jaar aan content en ideeën had voor het paradepaardje Grand Theft Auto. Logisch natuurlijk, want als je kijkt hoe verschrikkelijk goed Rockstar karakters weet vorm te geven, steden weet te bouwen en daarbij een fantastisch verhaal weet te vertellen, dan weet je genoeg. Daarbij heeft Rockstar ook geleerd van fouten, want GTA IV had nou niet echt een geweldige online mode, iets wat ze op legendarische wijze hebben rechtgezet met GTA Online. GTA Online wordt trouwens nog steeds dagelijks door een grote vaste community gespeeld.

10_gtavpc_03272015

E3

Ieder jaar weer verbaas ik me over mensen en sommige nieuwssites die menen dat Rockstar op de E3 van dat jaar een aankondiging gaan doen. Hoe vaak ik Red Dead Redemption, maar ook GTA VI weer niet voorbij heb zien komen. Het is helemaal niet Rockstar’s stijl om games aan te kondigen op de E3. Rockstar is een ontwikkelaar die van het element of surprise houdt, in mijn ogen een fantastische strategie want je ziet aankondigingen vaak niet aankomen. Daarbij zou het niet eerlijk zijn als Rockstar persconferenties zou gaan geven op de E3, want ik ben ervan overtuigd dat zij dan steevast de winnaar van de E3 zouden worden.

Ontwikkeling

Afgelopen maart wist Rockstar ons mede te delen dat GTA VI officieel in ontwikkeling was gegaan, al vermoed ik dat men hier al veel eerder mee bezig was. De ontwikkeling van een nieuwe GTA betekent echter wel dat we nog behoorlijk lang op een nieuwe GTA mogen wachten. Gemiddeld zit er namelijk zo’n 4 à 5 jaar tussen de games. We komen hier dan ook op het antwoord van mijn hoofdvraag. Dit betekent namelijk dat een nieuwe GTA op zijn vroegst in 2018 of 2019 uit zou moeten komen. ‘Op zijn vroegst’ zeg ik, want men heeft op dit moment een rechtszaak met oud GTA-baas Leslie Benzies. Een rechtszaak die problemen kan gaan vormen voor de ontwikkeling van GTA VI.

Leslie Benzies

2815145-2772012461-lesli

Leslie Benzies was de baas van Rockstar North. Hij begon in 1999 bij Rockstar (toen nog DMA Design) en was één van de grote namen achter de ontwikkeling van de GTA-franchise. Vanaf GTA 3 werd Benzies de eindverantwoordelijke van de game. Na GTA V ging de boss met een welverdiend lang verlof, iets wat hem zo goed beviel dat hij besloot te vertrekken bij Rockstar.

Dit is waar het modder gooien begint, want een aantal maanden na zijn vertrek, besloot Benzies een rechtszaak op te starten tegen Rockstar. Hij claimt dat hij nog een slordige 150 miljoen dollar van Rockstar tegoed heeft aan royalty’s. Benzies meent dat hij het grote brein is van GTA en dat de sabbatical aan hem is opgelegd. Rockstar noemt zijn claims weer op zijn beurt absurd, omdat men geprobeerd zou hebben problemen opzij te zetten en een oplossing te zoeken voor problemen die tussen het bedrijf en Benzies zijn ontstaan. Het zou me daarom niet verbazen dat Rockstar in een strafrechtelijk onderzoek terecht komt en deel 6 hierdoor vertraging oploopt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Plaats

Een belangrijke vraag die keer op keer wordt gesteld, is waar het vervolg van GTA zich af zal gaan spelen. Persoonlijk hoop ik echt op Miami. Rockstar heeft zelf echter op het punt gestaan om de nieuwe GTA in de Japanse hoofdstad Tokio plaats te laten vinden. Men is hier zelfs naartoe gevlogen en heeft de stad in zich opgenomen. Hoewel Rockstar heel enthousiast was, is het plan van de baan geveegd omdat de infrastructuur van Tokio een groot probleem zou kunnen betekenen. Maar dat betekent niet dat er tal van andere mogelijkheden zijn voor Rockstar, wat te denken aan het zonnige Dubai? En aangezien Rockstar van origine een Britse bedrijf is, zou Londen ook een mooie optie zijn. En als we toch in Amerika moeten blijven, dan kunnen we altijd nog denken aan het harde bedrijfsleven in Chicago, Washington of het arme Detroit.

Ik wil jullie bedanken voor het lezen van mijn column. Aangezien ik voor de nieuwe GTA een terugkeer naar Miami opperde heb ik voor jullie een stukje interessante footage. Een tijdje terug heeft iemand namelijk een stukje van Vice City’s Miami gebouwd in GTA met de engine van GTA V. Enjoy!

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Frank van Doorn
Frank van Doorn
6 jaren geleden

Wat een onzin laat eerst een nieuwe Red dead komen en dan pas een nieuwe GTA.

Martin Katerberg
Martin Katerberg
6 jaren geleden

Ze hebben onlangs Gta online ge- updated, lijkt mij Voor de fans eerst wel voldoende