Het zal je niet ontgaan zijn, DICE heeft bevestigd dat het aan een nieuwe Battlefield werkt. Maar dan is de vraag, wat voor nieuwe Battlefield? Hebben we het over deel 5, Bad Company 3, 1944, 1982, Vietnam 2? Ik zet hieronder uiteen wat ik zelf graag zie.

Battlefield: Bad Company 3

We beginnen met Bad Company 3. DICE maakte ooit een geniale uitstap in de Battlefield franchise, met Bad Company. Het was een verhalende game met hoofdrolspelers en een zootje ongeregeld. Het vernieuwende was toen de Frostbite engine, die de speler toeliet om alles om zich heen op te blazen. Dit was anno 2008 (yup, bijna 8 jaar geleden) erg vet! Om even je geheugen op te frissen, check de trailer hieronder.

Het verrassende van deze uitstap, was dat het multiplayer gedeelte ook gewoon goed werkte. Natuurlijk kan je niet anders verwachten van DICE, maar een leuke (doch korte) singleplayer én een leuke multiplayer? WIN! Battlefield Bad Company 2 wordt anno 2015 ook nog steeds gespeeld omdat het goed werkt! Alles klopt namelijk, de wapens, voertuigen, balans (na een paar updates), de maps zijn leuk en het verloopt gewoon soepel. Alle dingen die toentertijd zijn geïntroduceerd, zie je ook heus wel terug in Battlefield 3 en 4, maar Bad Company heeft gewoon een bepaalde sfeer in zich.

Denk aan de dingen die we dan anno 2016 kunnen beleven in een Bad Company 3? Gewoon weer bepaalde hoofdrolspelers voor de singleplayer en misschien wat goede scriptschrijvers inhuren. Alles kan mooier en nog meer kapot. Nieuwe sneeuwlevels die er net zo mooi uit zien als in Star Wars Battlefront. Ik zie het al helemaal voor me.

Battlefield 1944

Het is 2002 en ik zocht samen met mijn beste vriend naar een game waar we gewoon lekker los konden gaan met multiplayer. We hadden alle cliché spellen nu wel gehad en toentertijd had Call of Duty nog geen goede multiplayer, hadden we Unreal wel even gezien, was er een buttload aan singleplayer ervaringen (GTA3 en Vice City), maar we wilde gewoon online knallen… met voertuigen! We spreken hier over de tijd waar demo’s het gamelandschap nog vulde en mijn maat en ik hadden toen een demo hadden gedownload van een game genaamd Battlefield 1942. Het zag er leuk uit en je kon zelfs vliegen in het spel! Na een paar uur wachten (yup, ISDN tijdperk) hadden we dan eindelijk de game binnen en de demo had maar één map, Wake Island! We hebben de demo helemaal kapot gespeeld en konden het eiland wel dromen, maar stiekem wil ik terug naar die tijd! Ik wil een Battlefield 1944! Misschien hier en daar wat remakes van oude maps, maar vooral nieuwe maps met nieuwe veldslagen.

Battlefield 1942 demo

We hebben ondertussen wel Battlefield 1943 voorgeschoteld gekregen, met mooiere graphics, meer vernietiging van gebouwen en remakes van oude maps. Echter sloeg de titel niet aan en werd de pc overgeslagen. Maar een Battlefield 1944 zou alles recht kunnen zetten, zonder vijftienduizend perks en aanpassingen aan je rifle en weet ik het. Gewoon standaard upgrades hier en daar en de wapens uit dat tijdperk. Vooral vliegtuigen waren erg fijn in WWII setting, omdat de helikopters en straaljagers van Battlefield 2 en de titels er na gewoon niet hetzelfde gevoel geven. Wil je mij echt een nerdgasm bezorgen, DICE? Maak dan Battle of Britain weer na, met de Duitse bombers en iets grotere map, dan wordt het weer episch!

Battlefield 1982

Ik zal eerlijk zijn, voordat ik dit artikel maakte had ik hier nog nooit van gehoord, Battlefield 1982. Het is een fanbase creatie en hieronder zie je haarfijn hoe de fans dit voor zich zien.

Battlefield 1982

Klik hier voor alle plaatjes met info over het concept.

Wat is nou het idee van Battlefield 1982? Denk aan Battlefield 2, maar dan met meer nadruk op teamwork en niet een ‘unlock simulator’ zoals Battlefield 3 en 4. Hoewel unlocks wel vrij goed zijn om spelers terug te laten keren, regent het soms wel unlocks in de laatste twee Battlefield games. Battlefield 1982 heeft eigenlijk al veel wat Battlefield 4 heeft, maar dan in het tijdperk van de jaren ’80 en dus ook bijbehorende wapens en levels. Ik denk gelijk aan de oorlog in Afghanistan en eigenlijk de verwezenlijking van Desert Combat, de mod van Battlefield 1942 (waar Battlefield 2 eigenlijk op is gebaseerd). Mijn voorkeur gaat dus eigenlijk uit naar de eerste paar suggesties die ik doe in dit artikel, maar 1982 zou eventueel ook niet misstaan, een soort Battlefield 2 anno 2016/2017.

Vietnam 2?

Na Battlefield 1942 kwam Battlefield Vietnam en dat was verfrissend, maar lang niet zo leuk als zijn voorganger. Hoewel de soundtracks natuurlijk helemaal top waren, speelde het spel gewoon niet soepel (en leek alles op plastic). De levels waren op zich leuk, maar na een tijdje had je alles wel weer gezien. Het sloeg ook niet aan bij de spelers, waardoor er na een paar maanden weer een migratie plaatsvond van Vietnam naar 1942.

Battlefield Bad Company 2 probeerde het concept van Vietnam opnieuw met de Vietnam DLC. Een mooie upgrade ten opzicht van de game uit 2004, want de graphics zijn mooier, meer vernietiging, vuur in de jungle heeft meer effect en de chaos is groter. Maar wederom heeft Vietnam dan maar een paar truukjes in petto (napalm airstrike, vuurspuwers, vallen maken) die niet lang boeiend blijven. Dus de vraag is of Vietnam 2 nou bij de suggesties moet of niet?

Battlefield Bad Company 2 Vietnam

Wat wil ik dan echt niet zien?

Niet dat DICE moet zweren bij mijn keuzes ofzo, maar het is mijn column, dus ik ben even de baas qua suggesties en ‘niet doen’ tips. Er staan nu namelijk wel titels in dit artikel met wat ik graag zie, maar wat moet DICE juist niet doen in mijn ogen? Nou, kom alsjeblieft niet met futuristische zooi à la Call of Duty. Hoewel ik echt wel (heel even) heb genoten van Battlefield 2142 omdat het gelijk overdreven futuristisch was, ligt mijn hart nog steeds bij veldslagen uit het verleden doordat er al referentiemateriaal aanwezig is en alles intenser lijkt.

battlefield2142

Maak ook geen Battlefield 5 wat op een Battlefield 4 lijkt met andere maps en voor de rest dezelfde unlocks en weet ik veel wat. Ik vond Battlefield 4 al een soort Battlefield 3.5 aan het begin (zonder DLC), maar liever wat variatie voor DICE’s portfolio.

Nu is mijn laatste vraag, wat zien jullie graag voor nieuwe Battlefield verschijnen volgend jaar?

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Maurits Clear
Maurits Clear
7 jaren geleden

Wat mij betreft mag het realistisch blijven, maar niet zoals Hardline. Ik bem het overzicht compleet kwijt met al die unlocks, maar ook voor verschillende guns. En iN Hardline mis ik de choppers. Of een Battlefield Star Wars, maar beter dan Battlefront. Dus wel met unlocks, AT&T, de hele mikmak. Alles in een map ☺

Niels van der Grift
Niels van der Grift
7 jaren geleden
Antwoord aan  Maurits Clear

Nou, dan moet je even wachten op DLC met Battlefront, want er zal nog wel wat bij komen, EA kennende. Voor mij hoeft het niet in de setting van huidige oorlog, het liefst weer terug in de tijd (hoewel je dat natuurlijk hierboven al leest).