Zo’n beetje alle Tom Clancy games zijn door Ubisoft nu naar de Xbox One gebracht. Sommige werden met veel liefde ontvangen en weer andere met gemixte gevoelens. Ik verslind ze echter allemaal en juist daarom baal ik dat mijn grote liefde er nog steeds niet is: Splinter Cell.

Laten we eerst beginnen met een flashback:

Splinter Cell

In 2002 bracht Ubisoft een game uit op de originele Xbox die het stealth genre naar een nieuwe hoogte bracht. De wereld maakte in Tom Clancy’s Splinter Cell kennis met Sam Fisher (ingesproken door Michael Ironside). Sam wordt aan de hand van zware training een agent van Third Echelon wat op z’n beurt onderdeel is van de NSA (National Security Agency). Zijn opdrachten krijgt hij van Irving Lambert. De game werd enorm positief ontvangen en was moeilijk omdat sluipen de hoogste prioriteit had en een alarm kon betekenen dat de missie afgebroken werd. Kenmerkend voor de game waren de drie groene lampjes die stonden voor Sam’s nachtkijker.

Splinter Cell Pandora Tomorrow

In 2004 twee jaar na de eerste splinter Cell komt het vervolg uit. Tom Clancy’s Splinter Cell: Pandora Tomorrow laat Sam zien op jacht naar Suhadi Sadono, de leider van een groep guerilla’s genaamd Darah Dan Doa. Midden in de jungle van Indonesië spelen we wederom met de ijzersterke gameplay van deel 1.

Splinter Cell: Chaos Theory

In 2005 arriveert Tom Clancy’s Splinter Cell: Chaos Theory. Een game die de sterkste elementen uit de voorgaande delen pakt en nieuwe, features bracht. Zo kreeg Sam een survival mes waarmee vijanden hun keel doorgesneden kon worden. Daarnaast konden spelers kiezen of ze missies aanvallend of sluipend aan wouden pakken. Ik heb de game serieus vier keer uitgespeeld, twee keer op aanvallend en twee keer op stealth. Ja Niels, als het moet, dan kan ik wel sluipen!

Splinter Cell: Double Agent

In 2006 arriveert Tom Clancy’s Splinter Cell: Double Agent op de Xbox 360. De game legt nog steeds de focus op sluipen, maar het verhaal plaatst Sam in het hart van een groep terroristen. Undercover voor Third Echelon moet Sam informatie zien te winnen over toekomstige aanslagen. Aan de hand van verschillende keuzes win je het vertrouwen van de terroristen of de NSA. De game was aardig, maar had niet de charme van z’n voorgangers.

Splinter Cell: Conviction

In 2010 brengt Ubisoft Tom Clancy’s Splinter Cell: Conviction naar de 360. Een game waarin Sam op de vlucht is vanwege zijn acties in Double Agent. De game leek opeens de focus te leggen op schieten en rennen. Juist daarom kon de game op veel kritiek rekenen.

Splinter Cell: Blacklist

Met Tom Clancy’s Splinter Cell Blacklist slaat Ubisoft in 2013 de juiste weg weer in. Sam Fisher is ondertussen de baas van Fourth Echelon, de opvolger van Third Echelon. De focus ligt weer op sluipen en Ubisoft introduceert een fantastische nieuwe functie: co-op singleplayer! En dat is het laatste wat we tot nu toe van Sam Fisher gehoord hebben.

Naast de games heb ik trouwens ook veel boeken van Splinter Cell gelezen. Deze geven een nog betere kijk in het leven van Sam Fisher. Zo kom je erachter hoeveel zijn dochter voor hem betekent, wat z’n dagelijkse routine is en de rest van zijn leefstijl. Ook word je helemaal meegezogen in zijn manier van denken tijdens missies. Als ik één boek mag uitkiezen, dan raad ik je Splinter Cell: Checkmate aan.

Ubisoft is trouwens al een aantal jaar bezig met een film van Splinter Cell. Recent liet men weten dat deze film nog steeds in de pijplijn zit en Tom Hardy de rol van Sam Fisher op zich zal gaan nemen.

Je leest het wel. Ik ben een enthousiaste Splinter Cell fan. Alles klopte aan deze game. De graphics die je als speler vaak trakteerde op duistere omgevingen die de adrenaline in je aderen sneller liet vloeien waren fenomenaal. Want jongens, wat was het spannend om niet betrapt te worden. De donkere stem van Michael Ironside die Sam fantastisch neer wist te zetten als protagonist. Of de emoties die Sam soms ondanks zijn training soms toch wist te tonen. Dan heb ik het trouwens nog niet gehad over de fantastische humor die game kende, kijk voor de gein maar even de video hieronder.

De Xbox One leent zich in mijn ogen prima voor een nieuwe Splinter Cell. Aangezien de game zich vaak in donkere gebieden heeft afgespeeld lijkt mij de toevoeging van HDR een goede basis. Daarnaast zijn er na de release van Metal Gear Solid: The Phantom Pain geen hele sterke sluipgames uitgekomen.

Back to the roots

Het tofst zou het zijn als Ubisoft terug zou gaan naar de sfeer en gameplay van Chaos Theory met de co-op modus uit Splinter Cell Blacklist. Qua verhaal is er naar mijn mening nog wel ruimte om terug te gaan naar de tijd van Splinter Cell 1 tot en met 3. Een terugkeer van Irving Lambert (die na Double Agent verdween) is een prima idee. Maar ook het verhaal van Blacklist mag doorgezet worden naar mijn mening. Mits deze game maar niet gemaakt wordt met een open wereld systeem, dat zou de game niet ten goede komen. Mocht een nieuwe Splinter Cell game nu niet in het verschiet liggen, dan word ik al heel blij van een goede remaster van de eerste drie Splinter Cell games. Dan heb ik het ook over echte remasters en geen HD resolutie upgrades.

Aangezien Ubisoft met Ghost Recon, Rainbow Six en The Division eigenlijk alle grote Tom Clancy games al naar de Xbox One heeft gebracht, lijkt me de aankondiging van een nieuwe Splinter Cell op de E3 een mogelijkheid. Ik ga het in ieder geval in de gaten houden. Fisher out!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments