Recentelijk schreef ik een column over hoe games een stille dood sterven. Dit keer schrijf ik over een game uit een heel andere categorie: ondergesneeuwde pareltjes. Want die zijn er ook, games van ontwikkelaars die geen enorm marketingbudget hebben, maar toch met creativiteit en inventiviteit een enorm leuke game weten te maken. De game waar het om gaat is al een paar maanden te spelen en dit zal dus geen review zijn, maar iets dat het midden houdt tussen een column en een impressie.

Groene bal

Ik heb soms van die dagen dat ik de Xbox aanzet, maar daarna bijna ook direct weer uitzet. “Waarom?“, zal je waarschijnlijk denken. Nou heel simpel, gewoon uit pure verveling. Het vaste clubje uit m’n vriendenlijst is iets aan het spelen waar ik allang weer klaar mee ben, of is niet online en daarbij heeft m’n uitpuilende backlog niks dat m’n interesse kan wekken (first world problems, I know). Soms ben ik iets vasthoudender en dan laat ik de uitknop even links liggen en neus ik door de store.

Als een kandidaat bij Lingo die op zoek is naar de groene bal, graai ik als het ware door de store. Eerst alle categorieën af, nieuwe games… hmmmm niks bijzonders, misschien is er iets in de aanbieding? Nee ook niks, maar als ik het bijna heb opgegeven… hoera GROOOOEEEEEN, daar is ie, de metaforische groene bal. In de free games sectie staat iets waar m’n oog op valt. Crossout, een postapocalyptische-online-crafting-carshooter, ook wel als pocc afgekort, ten minste vanaf vandaag wel. Even de filmpjes bekijken… hmmm ziet er niet echt current-gen uit, download is ook maar 3Gb, dus wat kan en mag je dan verwachten? Dit schrikt me echter niet af, het concept spreekt me aan en ik ben, in tegenstelling tot wanneer het op m’n backlog leegspelen aankomt, een doorzetter in dit soort dingen, maar je mag het ook eigenwijs noemen.

Iets trekt me aan in dit soort games, ik weet niet precies wat het is, maar ik moet het gewoon proberen. Een shooter met een zelfgebouwd voertuig, waarbij je gebruik maakt van onderdelen die je vrijspeelt of craft met grondstoffen die je vrijspeelt. En beter nog, geheel graties. Dus portemonnee ook blij!

Forza?

Spelen met vrienden is leuker dus ik probeer, na zelf een aantal uren gespeeld te hebben, de sceptici in m’n omgeving te overtuigen van mijn ervaring dat deze game echt de moeite waard is. “Meh, hebbik al geprobeerd, wagens zijn niet te besturen”. Wut?! “Das toch logisch, het is je eerste auto, met alleen basic shit erop” probeer ik nog, maar helaas, deze verstokte Forza-fan verwacht andere dingen van een game als er auto’s in voor komen. Gelukkig zijn er altijd vrienden (dat zijn de echte vrienden) die wel te overtuigen zijn. Maar ook zonder vrienden is deze game in mijn ogen uitermate vermakelijk.

DIY Tanks

Crossout heeft op het eerste oog wel iets weg van World of Tanks, waarbij je vanuit je garage een voertuig kiest om in een 8 tegen 8 match probeert de overwinning te halen. In het geval van Crossout doe je dit door alle tegenstanders te vernietigen of door een basis voor een bepaalde periode bezet te houden. Niet heel bijzonder of creatief, maar het werkt prima.

Een groot verschil met world of Tanks, is dat de voertuigen zelf te bouwen zijn en daar kan je helemaal los in gaan. Het uitgebreide crafting-systeem werkt geweldig en je wordt tijdens het spelen steeds weer verbaasd door wat mensen aan bouwwerken in elkaar flansen. Sommige bouwwerken zijn uitermate efficiënt, andere wat minder maar die zien er weer ontzettend goed uit en weer andere werken op de lachspieren.

Zo zat ik afgelopen week in een game, waarbij een medespeler schijnbaar indruk wilde maken op zijn docenten van de architectuuropleiding. Helaas faalde hij hard, want de wolkenkrabber op wielen viel bij elk klein hobbeltje of bochtje om als een kleuter die zijn eerste stapjes neemt. Dit resulteerde in een rol als begeleider voor mij, waarbij ik hem bij elke misstap weer overeind moest helpen, omdat hij zelf vergeten was een carjack in te bouwen (een apparaatje waarmee je jezelf weer overeind kan helpen als je op je zij ligt). Hij had zijn bouwwerk beter eerst even kunnen testdriven nadat hij klaar was met craften, maar ook dat was hij waarschijnlijk vergeten, het is hem vergeven aangezien je je voertuig natuurlijk zo snel mogelijk wil uitproberen in de Mad Max-achtige arena’s. Te hard oordelen erover kan je niet.

Ik moet eerlijk zeggen, dezelfde fout heb ik ook wel eens gemaakt, waardoor mijn met zes wielen uitgeruste voertuig niet kon sturen. De wielen in het midden stuurden net de andere kant op dan de voorste, dus mijn opties om vrijelijk rond te rijden werden beperkt tot enkel vooruit en achteruit. Maar goed, na de nodige beginnersfouten had ik al snel een redelijk goed werkend voertuig in elkaar geknutseld en werden er langzaamaan wat overwinningen geboekt. En na een aantal overwinningen aan elkaar geregen te hebben, wilde ik meer. Dus dan rest niets dan je tegenstanders als rokende hoopjes metaal achter te laten, door eerst hun wapens er af te schieten en daarna de banden. Er is niets leuker dan ze ook zo achter te laten, wachtend tot de timer afloopt, terwijl ze kunnen overdenken hoe hun zo zorgvuldig gebouwde trots in enkele momenten is gedegradeerd tot een rokende frame.

Gratis toch?

De game bevat, net als zoveel gratis games, toch een manier waarop de ontwikkelaar zijn brood kan verdienen. Deze game doet dit door paketten met ingame gold te verkopen. Deze valuta kan je gebruiken om in de marketplace items te kopen die je voertuig op verschillende manieren verbetert. In tegenstelling tot sommige games, kan je deze valuta ook zelf verdienen/vrijspelen. Je hoeft dus niks uit te geven, maar eerlijk is eerlijk, de verleiding is groot, want bigger is better en je wilt eigenlijk het liefst gewoon een enorm apparaat om je tegenstander in 1 schot te reduceren tot een zielig hoopje metaal. Toch is de voldoening vaak groter als je er echt iets voor gedaan hebt en uiteindelijk die gun helemaal zelf hebt vrijgespeeld.

Is het dan pay-to-win? Nee in mijn ogen niet, er zit een balans in de game die ervoor zorgt dat je als beginner prima mee kan komen. Natuurlijk ligt het ook aan jouw skills, maar als je een beetje kan mikken en je gedraagt als een deelnemer in “De slechtste chauffeur van Nederland” dan kom je een heel eind. Weet je daarbij nog een aantal vrienden te overtuigen om de game ook op te pakken, dan kan je met tactiek ook een heleboel bereiken. En zelfs als het wat minder gaat zal je een hoop lol hebben door de vreemde voertuigen en de rare acties van je medespelers. Ga je deze game een kans geven? Ik ben benieuwd, laat het me weten, want ik zal op je wachten om je wapenloos, bandenloos en hopeloos achter te laten in de wereld van Crossout.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments