Console exclusieve games zijn kut. Of beter gezegd, het feit dat deze games console exclusief zijn is kut. Dit zijn namelijk vaak de pareltjes op de desbetreffende console. Dat je die dan niet kunt spelen wanneer je een ander platform hebt gekozen is zuur. Niet iedereen is namelijk bereid, of heeft het geld om meerdere consoles aan te schaffen.

Dat consolefabrikanten elkaar de loef af willen steken met exclusieve games is natuurlijk ergens wel te begrijpen. Deze games zijn vaak kwalitatief ook briljant. Ontwikkelaars hoeven namelijk geen rekening te houden met verschillende specs en kunnen zich maximaal focussen op die ene console. Dat is voor ons gamers ook fijn. Wij worden namelijk blij van goede games. Het enige minpunt is uiteraard dat als je voor de Xbox gekozen hebt, je de exclusieve Nintendo en Playstation games mist. Daarom zijn console exclusieve games gewoon kut. Niet vanwege de kwaliteit, maar omdat niet iedereen er van kan genieten.

Hieronder een lijst met vijf games waar ik enorm van baal dat ik ze niet op mijn Xbox kan spelen.

Uncharted (Deeltje 1 t/m 4)

Platform: PS4

Uncharted draait om Nathan Drake, een schatjager die samen met zijn beste vriend Victor ‘Sully’ Sullivan en reporter Elena Fischer constant in de grootste avonturen beland. El Dorado, Shambala, het Atlantis van het zand, Nate draait er zijn hand niet voor om. Uiteraard is er ook elke keer weer een legertje bad guys die achter dezelfde schatten aanzitten. Nathan en zijn vrienden wisselen dan ook regelmatig wat kogels uit met de schurken.

Wat de games zo briljant maakt is de chemie tussen de hoofdrolspelers. De voice acting is briljant en erg geloofwaardig neergezet. Verder zitten de games vol droge humor, ongelooflijke setpieces en prachtige omgevingen. Met recht een titel waar ik enorm van baal dat ik hem niet op mijn Xbox kan spelen en ook de enige reden dat ik een PS4 aangeschaft heb.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Platform: Nintendo Switch

Ah, Nintendo. Wat een fijne games komen er uit de stal van die eigenwijze Japanners. Nintendo games staan garant voor kwaliteit. Ik weet nog goed dat ik een nieuwe game wilde voor mijn Nintendo 64. Ik kocht The Legend of Zelda: Ocarina of Time en was direct fan voor het leven.

De Zelda games hebben vrijwel allemaal een soortgelijke opzet. Prinses Zelda is ontvoerd door de boosaardige Ganondorf en Link moet haar redden. Om dit te doen moet je diverse wapens en voorwerpen verzamelen waarmee je diverse kerkers kunt uitpluizen. Deze kerkers zijn eigenlijk één grote puzzel en het is elke keer weer een genot om uit te vogelen hoe zo’n kerker te verslaan.

Ondanks dat de games bijna allemaal dezelfde formule volgen, wordt het zelden saai. De nieuwste game uit de franchise, Breath of the Wild, gaat de dingen iets anders aanpakken. Zo wordt de game, in tegenstelling tot zijn voorgangers, een open wereld game. Lekker zelf bepalen wat je wanneer gaat doen dus. Bovendien ziet Breath of the Wild er ook weer prachtig uit.

Het mag duidelijk zijn. The Legend of Zelda: Breath of the Wild is ook een titel waarvan ik baal dat hij niet naar de Xbox One komt.

God of War

Platform: PS4

God of War is net zo briljant als dat het simpel is. In de game ga je er met een enorm boze gast met de naam Kratos op uit, om alle Griekse goden te vermoorden uit wraakzucht. De game speelt zich ook af in de Griekse oudheid en je zult dan ook veel bekende namen en wezens uit de Griekse mythologie tegenkomen. Denk dan aan de goden als Zeus, Poseidon en Hades, maar ook aan wezens als Medusa, die je met haar blik kan verstenen, Chimera, met het hoofd van een leeuw en een slang als staart. Zelfs personen als Icarus en Prometheus komen langs. Voor de liefhebber één groot feest van herkenning!

Hier en daar kom je een omgevingspuzzel tegen die je op moet lossen om verder te komen, maar al te ingewikkeld wordt het nooit. Waarom zouden wij deze titel dan willen spelen op de Xbox? Klinkt vrij simpel allemaal toch? Nou, met name om hoe onvoorstelbaar bruut de game is. Kratos maakt van Marcus Fenix een doetje. De man is zo kwaad en alles wat hij afslacht wordt verschrikkelijk bruut en bloederig in beeld gebracht. Daar bovenop komt nog de bombastische orkestmuziek en mijn vingers beginnen alweer te jeuken.

The Last of Us

Platform: PS4

The Last of Us is gemaakt door de studio Naughty Dog. Deze studio is ook verantwoordelijk voor Uncharted en als er één ding is dat de ondeugende honden goed kunnen, is het een verhaal vertellen.

The Last of Us gaat over Ellie en Joel. De wereld waarin zij leven is besmet geraakt met een schimmel die mensen transformeert in een soort zombies, de geïnfecteerden. Iedereen die gebeten wordt is er geweest. Behalve het veertienjarige meisje Ellie, die immuun blijkt. Joel is een chagrijnige ouwe smokkelaar die zijn dochter aan de geïnfecteerden is verloren, die de opdracht krijgt om Ellie naar de andere kant van het land te brengen, zodat er een vaccin gemaakt kan worden. Zowel Ellie als Joel hebben daar weinig zin in en ze vinden elkaar dan ook niet tof. Maar gedurende de game moeten ze steeds meer op elkaar vertrouwen en groeit de band tussen de twee ook.

Deze ontwikkeling in de game is zo goed uitgewerkt dat zelfs de meeste ongevoelige persoon wel iets moet voelen gedurende de game. Qua gameplay is het niet heel veel bijzonders, een beetje sluipen en hier en daar wat schieten, maar daar speel je The Last of Us dan ook niet voor. Een heel bijzondere titel die ik ook graag op de Xbox had gezien.

Horizon: Zero Dawn

Platform: PS4

De laatste game uit deze lijst is Horizon: Zero Dawn. De game van de Nederlandse ontwikkelaar Guerilla Games is een open wereld game, die zich afspeelt in een post-apocalyptische wereld waarin enorme, mechanische wezens heersen.

Jij speelt met Aloy en het is aan jou om uit te zoeken waar die wezens vandaan komen. Je zult veelal moeten vechten met deze enorme, dinosaurus-achtige wezens, ze berijden en domweg overleven. Nog zo’n titel waardoor ik blij ben dat ik een PS4 heb maar waarvan ik baal dat hij niet op de Xbox komt.

Conclusie

Gelukkig hebben wij op de Xbox ook toffe exclusives, anders zou iedereen spontaan overstappen. Wat te denken van Gears of War, Forza Motorsports en Forza Horizon, Halo, Sunset Overdrive en Quantum Break. Maar goed, waar het op neer komt is het volgende: Platform exclusieve titels zijn kut. Iedereen zou van deze titels moeten kunnen genieten. Ondanks dat ik hier nu maar vijf titels heb genoemd, zijn er natuurlijk veel meer vette games die je mist als je alleen een Xbox hebt. Dus, bevriend iemand met een PS4 of Nintendo, of neem een extra baantje voor een tweede console zodat je nooit meer zo’n te gekke titel hoeft te missen.

 

 

 

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Hans Vandael
Hans Vandael
6 jaren geleden

ik blijf bij xbox want heb er geen goesting voor een ps4 te kopen voor deze games te spelen

Dik2
Dik2
6 jaren geleden

Het is vooral kut dat xbox ook hier ver op achter loopt. Bijna een ps4 pro gehaald voor horizon zero dawn, maar was overal uitverkocht