Over smaak valt niet te twisten zegt men vaak, toch worden er heel wat fitties uitgevochten over persoonlijke smaak. Maar hey, we leven in een vrij land en iedereen mag zijn of haar mening geven, dus in dit artikel de mijne.

Wat ik meeneem in mijn mening is natuurlijk mijn persoonlijke voorkeur en daarbij kijk ik vooral naar de gameplay, ik zal het hele 1080p 60 fps verhaal niet weer oprakelen, maar uiteraard telt dat ook mee. Hoe speelt een game, zit er een goed verhaal in, is het repetitief, hoe zijn de graphics? Qua genre ben ik ben gek op co-op games en dan geen couch co-op, maar online co-op. Verder RPG’s, shooters, sportgames, en ik ben minder van de racers of de arcade vechtgames.

Voor mij persoonlijk was 2015 een turbulent jaar, daardoor heb ik minder gegamed dan normaal en ook heb ik nog steeds een enorme backlog liggen, dat komt ook omdat het een idioot goed jaar was, er zijn gewoon teveel goede games uitgekomen. Zoveel zelfs dat ik, even tussen jou en mij, er een releaselijst bij heb moeten pakken. Want kwam die ene game nou dit jaar uit of zat hij nog bij de batch van 2014? Ik weet het echt niet meer. In ieder geval wil ik het jaar met een positieve noot afsluiten dus zal ik beginnen met de floppers en eindigen met de toppers.

fifa

Flop 3: FIFA 16

FIFA staat elk jaar in m’n flop-lijst. En toch haal ik hem elke keer weer. Waarom? Omdat je er zo lekker op kan schreeuwen en schelden. Het eeuwenoude, slechte en niet kloppende commentaar. Elk jaar de volle mep betalen voor iets wat eigenlijk een patch had moeten zijn. Die verschrikkelijke scheidsrechterlijke dwalingen op het gebied van penalties en het niet geven van voordeel bij een overtreding. Of button memory. En de bal niet krijgen als je helemaal vrij staat. Ach zoveel ergernis, dat hij eigenlijk gewoon bij de flop hoort maar aan de andere kant ook weer elk jaar een must have.

Mijn nieuwjaarswens voor FIFA: gooi er eens nieuw commentaar onder, maak de i in a.i. niet zo belachelijk. Gooi die idiote afro’s er uit en doe in vredesnaam eens iets aan de scheidsrechters.

teso

Flop 2: The Elder Scrolls Online

Zoals in de intro te lezen valt, ben ik helemaal van de RPG’s en ook van co-op. Dus wat doet The Elder Scrolls Online hier dan? Heel simpel: hoge verwachtingen + tegenvallende game = teleurstelling. Er zijn zoveel dingen mis met deze game dat ik hem na een aantal dagen naast me heb neergelegd (niet letterlijk dan want al mijn games zijn digitaal, we leven niet meer in de 90’s baby!) Het levelen gaat heel traag. Je inventory is ontzettend snel vol. Craften heeft geen zin aangezien je niks kan verkopen, hooguit aan je eigen clan als die groter is dan 50 man. De loot is om te huilen. Op plaatsen waar veel mensen samen komen is de lag niet te doen. Om maar niet te spreken over irritante geluiden van mensen die bij je in de buurt staan en de baby moeten voeden, lopen te boeren of de headset op hebben tijdens het grasmaaien. Daarnaast zijn de graphics ook niet super en de quests niet heel erg boeiend. Helaas dus, gemiste kans.

Mijn nieuwjaarswens voor The Elder Scrolls Online, ach laat ik deze wens wat breder trekken: een goede mass multiplayer co-op, met een grote open wereld, een goed crafting systeem, een levendige economie, goeie graphics, player driven events en een leuke setting (denk bijvoorbeeld aan Mass Effect, Fallout of Bioshock) is wat ik graag zou zien in 2016.

evolve

Flop 1: Evolve

Evolve op 1? Zo slecht is ie toch niet? Nee niet heel slecht, maar ook zeker niet goed. En dat zeg ik met pijn in m’n hart. Want dit was toch een hele originele game. 4 vs 1. Vier spelers tegen een machtig monster. Samenwerken om dat gedrocht neer te halen, vol trots vanwege de geweldige samenwerking van je teamgenoten met elk hun unieke skills, dat had het moeten zijn. Maar in werkelijkheid erger je aan de onkunde of misschien wel onwil om samen te werken. Als Rambo’s alleen op het monster af. Tel daarbij de onbalans op, waardoor ik menigmaal tevergeefs achter een monster aanrende zonder hem te pakken te krijgen. Frustratie ten top, 15 minuten rondrennen om vervolgens in de klauwen te lopen van een uit zijn krachten gegroeid apparaat waartegen je zelden een kans had. En dan als kers op de taart de DLC. Volgens sommige criticasters bijna pay to win. Helaas, helaas, het had zo mooi kunnen zijn.

Mijn nieuwjaarswens voor Evolve, ook deze trek ik iets breder: ik wens de originaliteit van Evolve terug te zien in de game-industrie, toon lef en ballen, be original, maar verlies daarbij niet uit het oog dat de game wel vermakelijk moet blijven.

witcher

Top 3: The Witcher 3: Wild hunt

Tja, wat kan je hier van zeggen. Goede graphics, heerlijk geluid, speelt lekker weg, goed verhaal, moeilijk, uitdagend maar goed te doen, een prima werkend vechtsysteem. Ook helemaal mijn genre. Wat kan er beter? Had er co-op in gegooid en dan was deze game echt mijn natte droom geweest. Waarom dan niet op 1? Tja, gevoel denk ik, je had mijn top 3 ook op de Sinterklaas-lootjes-manier kunnen samenstellen want de verschillen zijn miniem.

fallout

Top 2: Fallout 4

Een net niet helemaal gepolijste diamant. Maar toch op twee. Het is een game met karakter, een geheel eigen karakter. De sfeer, de mogelijkheden, de quests. Het hele gevoel bij deze game is gewoon goed. Ja natuurlijk hadden de graphics beter gekund en ook het bouwsysteem is soms wat omslachtig en werkt niet echt heel super. Misschien heb ik gewoon een zwak voor Fallout. Nog lang niet uitgespeeld, maar toch: Fallout 5, yes please.

nba2k16

Top 1: NBA 2k16

Een verrassende nummer 1. Voor jullie verrassend? Nou ook voor mij! Heb deze game pas wat later aangeschaft, ik zag dat vrienden hem aan het spelen waren en ik was wel even helemaal klaar met FIFA 16. Is deze game dan perfect? Nee hoor, lange laadtijden, ongelooflijk veel wedstrijden per seizoen (ja je wil een seizoen ook wel eens afronden), tattoos die je aanschaft en die ik nog steeds niet heb weten te gebruiken (omslachtig systeem of ik word gewoon oud), partysysteem is buggy. Nou dan hoort deze game dus niet op 1! Ja dat hoort deze game lekker wel, want het is mijn lijst en ik ben eigenwijs en bovenal heb ik me met deze game ontzettend goed vermaakt. Hij speelt heerlijk weg en er zit gewoon een goed verhaal in. In een sportgame een goed verhaal?! Tja, je verwacht het niet, maar het is toch echt zo en het voegt ook echt iets toe. Ook samenspelen is leuk. Je wordt beloond voor samenspel, zo levert een assist meer op dan scoren en dat remt de meeste egoïstische spelers wel enigszins af. Voor mij heeft deze game van NBA 2k17 een must have gemaakt.

Aan de top-lijst toevoegende: voor mij is een game als ARK een leuke kanshebber en die zet ik dan ook in de tipparade. Qua arcade games/indie games, wil ik nog even een lans breken voor de gratis verkrijgbare Gems of War. Een uiterst vermakelijke game met puzzel en RPG elementen.

Als voorschot op 2016 sluit ik af met de games waar ik naar uitkijk en dat zijn Crackdown 3 en The Division, waar kijken jullie naar uit? Ook wens ik voor jullie allemaal dat 2016 een gezond en heel goed gamejaar mag worden.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments