Monster Hunter Rise verschijnt deze week in de Xbox Game Pass. In dit artikel staan een aantal tips & tricks beschreven voor spelers die met Monster Hunter Rise aan de slag gaan. Waar moet je als nieuwkomer op letten?

Deze week zal Monster Hunter Rise voor de Xbox Series X|S uitkomen, een actie-RPG met zeer uitgebreide online co-op mogelijkheden. Op de redactie hebben we alvast een voorproefje mogen nemen. Monster Hunter Rise heb ik afgelopen week, samen met community member Pethor, voor de XBNL-review veel gespeeld. Pethor en ik hebben nooit eerder écht een Monster Hunter-game gespeeld. Als nieuwkomers in de franchise waren we de eerste uren dan ook compleet overweldigd door de vele menu’s, combatsystemen en upgrademogelijkheden. Monster Hunter Rise heeft de speler veel te bieden, maar de enorme hoeveelheid aan informatie kan nieuwe spelers ook afschrikken. In dit artikel beschrijven we een aantal tips & tricks om jou op weg te helpen. De tips zijn niet willekeurig opgesomd, maar ze staan in chronologische volgorde.

0. Help, ik heb nog nooit een Monster Hunter gespeeld! Kan ik Monster Hunter Rise wel spelen?

Ja, dat kan zeker! Alles wat je moet weten wordt in het begin van de game uitgelegd. Er is geen ingewikkeld verhaal te volgen. Natuurlijk zullen veteranen van de franchise een (veel) makkelijkere start hebben, maar dat mag de pret niet drukken.

1. Neem de eerste paar keer dat je gaat spelen de tijd

In de eerste 5 tot 10 uur van de game komt er ontzettend veel informatie op je af. Informatie die gedurende de tientalen uren gameplay die de game te bieden heeft, nuttig en noodzakelijk is. De informatie is altijd later nog terug te lezen en staat in de menu’s goed gedocumenteerd. Toch is het aan te raden om de eerste paar keer dat je de game speelt écht de tijd te nemen. Start deze game niet ’tussendoor’ voor de eerste keer op met het idee om ‘even te kijken’ of het iets is, want dan zul je teleurgesteld en gefrustreerd raken. Neem de tijd om de informatie die je voorgeschoteld krijgt te lezen. Raak je eenmaal voldoende met de game vertrouwd, na een uurtje of 5 tot 10 spelen, dan zul je merken dat het een heerlijke game is om even tussendoor een half uurtje tot een uurtje te spelen. Dit vraagt dus echter wel enig geduld en tijdsinvestering, maar het zal de moeite waard zijn!

2. Start met een paar Village Quests

De game begint met de Character Creation (30 minuten) en daarna krijg je een korte rondleiding door Kamura Village (15 – 30 minuten), de centrale plek/hub die tussen alle hunts door jouw thuisbasis is. Je leert dat er twee soorten quests bestaan en deze worden je door de tweeling Hinoa en Minoto aangeboden: de Village Quests en de Hub Quests. De Village Quests zijn de single player opdrachten en de Hub Quests zijn de online co-op opdrachten. Na de introductie kun je met beiden aan de slag.

Als je nieuw in de game bent raden we aan om met de Village Quests te starten. Deze quests zijn laagdrempeliger en geven bovendien ook (enige) uitleg over wat er in de werelden te vinden is en wat je er mee kunt. Het voltooien van Village Quests zet bovendien een aantal acties in gang, waaronder dialogenreeksen met NPC’s die in jouw dorpje te vinden zijn. Hierdoor ontstaan er meer mogelijkheden.

De Hub Quests daarentegen voelen meer als endgame aan en zijn ook beduidend moeilijker. Ze zijn wel te spelen en voor twee of meer spelers ook te voltooien. Mocht je echter geen haast hebben, wacht dan gewoon een paar uur voordat je met de multiplayer aan de slag gaat.

3. Bezoek de Training Area en probeer verschillende wapens uit

Je hebt inmiddels een aantal Village Quests voltooid en mogelijk heb je gemerkt dat de monsters die je moet hunten groter worden en meer van je skills vragen. Met simpele hack and slash kom je nog wel uit de voeten, maar je merkt dat het niet meer optimaal is. Dit is het moment om via de Buddy Plaza de Training Area te bezoeken. In de Trainings Area leer je combo’s toe te passen en specifieke aanvallen te hanteren. Natuurlijk kun je ook eerder de Training Area bezoeken, maar om de hoeveelheid informatie die in het begin tot je komt enigszins te doseren is het voltooien van een aantal Village Quests, na de lange introductie, wel een fijne afwisseling.

De Training Area ligt trouwens enigszins verstopt. Je gaat hiervoor naar de Buddy Hub en in deze hub moet je links achter zijn. Je komt dan bij het water uit en ziet een klein bootje staan. Klik het bootje aan en je wordt naar de Training Area gebracht.

In de Training Area oefen je met combo’s en verschillende wapens.

Het vinden van de Training Area is niet het enige dat enigszins verstopt en onduidelijk is. Ook het kiezen van je wapen is geen vanzelfsprekendheid. Sterker nog, bij de start van de game krijg je als speler de Great Sword en hiermee start je de game. In het begin is het minder duidelijk dat je echter ook direct na de introductie andere wapens kunt kiezen. Wapens in alle soorten en maten. Je kunt deze in Kamura Village in de item box ophalen. Klik de box aan, klik vervolgens op “Manage Equipment,” en dan “Change Equipment”. Breng met de verschillende wapens een bezoek aan de Training Area om te leren de wapens uniek maakt.

Na het voltooien van de introductie kun je vrij rondlopen in Kamura Village. Bij de Item box kun je dan ook je wapen veranderen.

4. Check je ‘add ons’!

Deze tip geven we met enige twijfel, maar wil je wel weten! Om de release van Monster Hunter Rise te vieren, kun je als speler een aantal items claimen. Om deze items te claimen bezoek je Senri the Mailman, te vinden in het midden van Kamura Village. Bij Senri kun je add ons verzilveren, voornamelijk verschillende soorten quests en events. Senri fungeert echter ook als postbode en de leuke kadootjes komen dus ook bij hem binnen.

Bij Senri kun je de ‘Kamura Village Welcome Set I en II’ claimen, waardoor je inventory goed gevuld wordt met allerlei potions en andere nuttige spullen. We raden aan deze zeker te claimen, want hierdoor hoef je in het begin van het spel iets minder met inventory management bezig te zijn.

Ook kun je bij Senri de ‘Guild Cross Hunter Armor set’ en de ‘Legacy Talisman’ claimen. Deze equipment zorgt voor een flinke boost in jouw stats, met name in de defence. Je bent dus een stuk minder kwetsbaar is battles en deze keke outfit zul je nog vele uren OP zijn. Het maakt de game makkelijker, toegankelijker en dwingt je minder om met allerlei combo’s te experimenteren. Je kunt namelijk wel een stootje of tien hebben, voordat het enigszins spannend gaat worden. Ook wordt het zoeken van resources minder belangrijk, omdat de armor die je vrij speelt voorlopig niet aan deze armor kan tippen. De armor haalt echter ook iets van de charme en urgentie van de gameplay weg.

Aan jou of je met deze outfit direct in de game je voordeel wilt doen!

5. Een goede voorbereiding voor (iedere) quest is het halve werk

Je bent nu op het punt dat de battles iets pittiger worden, maar gelukkig heb je combo’s geoefend en mogelijk heb je ook de Guild Cross Armor geclaimd. Er zijn echter ook nog wat andere dingen die je ter voorbereiding voor een Village Quest kunt doen.

Voordat je de Village Quest accepteert is het aan te bevelen om te zorgen dat je gegeten hebt. Een volle pens zorgt er voor dat je jouw character tijdelijk van buffs voorziet en die komen in gevecht met de monsters natuurlijk ontzettend goed van pas. Verder wil je ook voor vertrek een paar potions meenemen. In het begin van de game heb je voldoende aan een paar health en antidote potions.

Wanneer je eenmaal de quests hebt geaccepteerd en na het ‘jachtgebied’ bent verplaatst dan wil je als eerste de Item Box bezoeken. Hier zitten namelijk resources in, zoals health potions, die je gewoon gratis kunt claimen. Vervolgens kun je gaan jagen. Er zijn dan alsnog mogelijkheden om de game makkelijker voor jezelf te maken, want in de wereld zijn namelijk buffs te vinden die gedurende de hele quest jouw stats boosten. Je komt ze overal in de wereld tegen en het wordt dan ook aanbevolen om op weg naar de monsters alles te pakken dat je tegenkomt. Merk je vervolgens dat de monsters nog te moeilijk zijn (in de single player zal dat reuze meevallen)? Ga dan eerst weer verder met exploreren. Je herkent de buffs in de wereld als een soort van ronde vliegende bolletjes (Spiribirds) met een felle kleur. Iedere kleur heeft een eigenschap: groen (health boost), geel (stamina boost), rood (attack boost) en oranje (defence boost).

6. Er zit een (zeer ruime) tijdslimiet op de quests, je hoeft je dus niet te haasten

Monster Hunter Rise kent twee typen quests en beiden hebben een tijdslimiet van maximaal 50 minuten. Met andere woorden, je hebt 50 minuten de tijd om de opdracht die je gekregen hebt te voltooien. In het begin voelt dat als een soort druk, maar dat blijkt eigenlijk nergens voor nodig. Als je alleen focused op de opdracht dan zul je zien dat deze tussen de 15 en 20 minuten voltooid kan worden. Kortom, je hebt dus meer dan genoeg tijd en neem die ook. Er is namelijk veel in de wereld te vinden, bijvoorbeeld resources die je nodig hebt om equipement te upgraden. We raden dan ook aan om de quest niet direct af te ronden, maar nog even 5 tot 10 minuten te besteden aan het leeghalen van de wereld. Let op: versla je het laatste monster van de opdracht dan wordt je automatisch binnen 60 seconden uit de wereld gezet. Bewaar die laatste sterveling dus als toetje voor als je klaar bent met verkennen en verzamelen!

7. Slijp je zwaard (regelmatig!)

In de hoeveelheid aan informatie van de eerste paar uur kan het zomaar zijn dat je informatie gemist hebt. Eén van de belangrijkste dingen die je niet wilt missen is het feit dat je jouw zwaard kunt én moet slijpen. Onder je stamina bar (links boven in beeld) zit je sharpness meter verstopt. Hebben je hits een damage output van 1 á 2 punten dan ben je rijkelijk laat en zul je zien dat de sharpness meter geel of zelfs rood is gekleurd. Maar, geen nood, het is ter plekke op te lossen! Zorg dat je wat afstand tot de monsters creëert en gebruik de Whetstone. Deze zit in je Shortcuts, welke met de LB-button oproepbaar zijn.

8. Upgrade je viervoeters

Je bent nu inmiddels bekend geraakt met de game en hebt de nodige resources verzameld. Je hebt waarschijnlijk ook al met de NPC Smithy kennisgemaakt en mogelijk heb je daar je wapen al van een upgrade voorzien. Nice! Vergeet echter niet je trouwe viervoeters te bedanken door hun inspanningen van een upgrade te voorzien. Naast Smithy kun je namelijk Buddy Smithy vinden. Bij Buddy Smithy kun je zijn voor armor en wapens voor je viervoeters en met deze upgrades wil je niet te lang wachten. Je Palamute upgraden maakt echt een wezenlijk verschil in battle en is dus je zwaar verdiende geld en resources meer dan waard!

Tot slot

Monster Hunter Rise is een fantastische game, maar kan in het begin door de hoeveelheid informatie en menu’s als overweldigend ervaren worden. Met deze tips en tricks hopen we nieuwe spelers wat richting te geven. Veel plezier met de game en mocht je nog spelers zoeken om samen mee te spelen, kom dan zeker even in onze Discord buurten. We hebben speciaal voor de release een Monster Hunter Rise subkanaal opgezet.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments