Het jaar 2022 zit er alweer op. Tijd om terug te blikken dus met de traditionele eindejaar lijstjes. Ik heb een hoop toffe games gespeeld, een aantal middelmatige en voor de verandering weinig echt slechte games.

Begin dit jaar werd ik de trotse papa van een prachtige zoon. Hoewel dit natuurlijk ontzettend leuk is sloeg het wel een flinke deuk in mijn gametijd, maar ook in de tijd die ik heb om te schrijven voor de website. Daarnaast zorgde drukte op het werk ook nog voor een flinke vermindering in gametijd. Desondanks heb ik nog wel het een en ander kunnen spelen. Hopelijk komt hier weer wat meer regelmaat in het aankomende jaar, maar als dit het enige probleem is dat je hebt dan heb je toch ook gewoon een prima leven, of niet?

Laten we eens terugblikken op wat ik nou heel tof, heel kut en mijn guilty pleasure vond.

The Good – Helemaal top

Dit is voor mij Marvel’s Midnight Suns. De combinatie van tactische gameplay en Marvel helden leek vooraf een moeilijke combinatie te worden, want hoe combineer je de might van die helden met de kwetsbaarheid die bij zo’n tactische game komt kijken? En dan was daar ook nog het kaarten systeem waarmee je de game moest spelen. Ik had er een hard hoofd in, maar Marvel’s Midnight Suns bleek een schot in de roos.

Het tactische spelen met de kaarten werkte prima, het kiezen of je een aanval inzet of een beurt wacht om dan een krachtige aanval te doen zorgde voor een heerlijke puzzelelement en de game steeg direct naar de eerste plek in mijn lijstje met Marvel favorieten. Deze game moet je als Marvel fan gespeeld hebben.

The Bad – Dit was helemaal kut

Geen slechte game dit keer, die heb ik namelijk niet gespeeld. In plaats daarvan iets anders waar ik behoorlijk jeuk van kreeg. Uiteraard heb ik het dan over het hypocriete gejank van een bedrijfje uit Japan dat moord en brand schreeuwt omdat de concurrent zijn positie wil verstevigen. Ja, Sony heeft zichzelf in ieder geval bij mij niet populair gemaakt met hun uitspattingen. Met name de absurde, zielige argumenten waar ze mee aankwamen zorgden voor een hoge irritatiefactor.

  • Microsoft zou Call of Duty exclusief willen maken en dat is slecht voor de gamers. Aldus het bedrijf dat zijn filosofie op exclusiviteit gebaseerd heeft.
  • Microsoft wil Call of Duty naar Game Pass brengen en dat zorgt voor oneerlijke concurrentie, aldus het bedrijf dat deals sluit met ontwikkelaars voor stukjes exclusieve content in multiplatform games.
  • Microsoft wordt te groot na de overname van Activision/Blizzard, aldus de veruit grootste van de drie consolemakers.

Moet ik verder gaan? Nah, we weten het ondertussen wel. Natuurlijk werkt het wel zo in de industrie, maar desondanks krijg ik er wel een vieze smaak van in mijn mond. Laten we hopen dat er snel duidelijkheid over het wel of niet doorgaan van de overname komt, dan kunnen we weer normaal doen met z’n allen.

The Ugly – Verguisd door de wereld, geliefd door mijzelf

De laatste game die ik genoemd wil hebben is The Callisto Protocol. Deze game is door het grootste deel van de gamers en de industrie afgeschoten. Slechte Dead Space-kloon, gammele combat, lullig verhaal en ga zo maar door. Toegegeven, de combat was bij vlagen vervelend. Repetitief en bij grotere groepen vijanden zelfs frustrerend. Het verhaal had inderdaad ook wat voller gemogen en er had ook meer leven in de wereld gepast. En toch besloot ik de game met een keurige 8 te boordelen, een cijfer waar ik nog altijd volledig achter sta.

Ik vond namelijk de sfeer van de game ontzettend tof. De graphics en voice acting waren zeer goed en ik vond de Black Iron Prison erg tof om te ontdekken. Ik heb de game ondertussen dan ook twee keer uitgespeeld en op 1000G gezet, iets wat ik niet vaak doe. Dit is typisch zo’n game die ik volgend jaar weer eens uit de kast trek wanneer de donkere dagen er weer aankomen.

Laat even los dat dit erg op Dead Space lijkt en trek vooral niet een vergelijking met die game, want dat wint The Callisto Protocol niet. Weet je dit alles los te laten, dan blijft er gewoon een toffe game over die je wat mij betreft gewoon een keer moet hebben doorlopen.

Next year

En dat was het wel voor 2022. Komend jaar komen er een hoop titels uit waar ik nu al ontzettend naar uitkijk. Denk aan de remake van Dead Space, Resident Evil 4 en Hogwarts Legacy om er maar een paar te noemen. Als ik dan ook voor elke game weer fatsoenlijk de tijd heb dan moet 2023 ook gewoon weer een vet gamejaar worden.

Rest mij nog iedereen alvast een goed uiteinde te wensen, doe voorzichtig met vuurwerk (gamen met een hand minder werkt niet lekker) en tot volgend jaar!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments