Voor het geval je het nog niet in de gaten had, de Tweede Kamerverkiezingen komen er aan. Als gamers zijnde hebben jullie natuurlijk geen zin om in de complexe materie van de politiek te duiken. Dat snappen wij ook en daarom hebben we de politiek vertaald naar iets wat jullie wel snappen: games! 

Gooi die partij-programma’s maar de deur uit en knip die lijsttrekkersdebatten maar weg. Wij hebben de ideale oplossing voor jou. Kies je partij aan de hand van games.

Kies hieronder je game, of scroll omlaag om alle games en partijen te zien. Ben jij een zwevende gamer of is je stem hierdoor veranderd? Laat ons in de comments weten wat jij stemt. Of heb je zelf nog een politieke game?


 

 

Age of Empires – Tunahan Kuzu (DENK)

Als het aan Tunahan Kuzu ligt dan gaat Age of Empires werkelijkheid worden in 2017. Want wat is er nu mooier dan met je hele Perzische hebben en houden een beschaving weg te zetten om plek voor jezelf te maken? Wanneer je dat strategisch genoeg uitvoert schop je het met je beschaving misschien wel tot de ijzertijd(!), waar mensen nog steeds in sprookjes geloofden. Pas trouwens wel op voor trolls als je het tegen de AI opneemt. Een perzische beschaving all over again? Waarom niet, stem DENK.

 

Chivalry – Kees van der Staaij (SGP)

De middeleeuwen, toen een bijbelse koers nog heel normaal was. Als je het waagde om je maliënkolder en hellebaard op zondag schoon te maken kon je een nacht in de folterkist doorbrengen. Of als je als homo gewoon euh… homo was, dan zou je zomaar veroordeeld kunnen worden tot het radbraken of een kwelpeer.

Een defensie van mannen is het best, vrouwen zijn geen vechters en kunnen beter op de kinderen passen. Gooi die tv het raam uit en geniet van de schepping in het bos, met zwaard en harnas weliswaar. Als iemand er anders over denkt, dan maak je hem toch gewoon een kopje kleiner? Vroeger was alles beter: SGP.

 

Destiny – Lodewijk Asscher (Partij van de Arbeid)

Sterk en sociaal, dat zijn de kernbegrippen voor Destiny. Een gelijke verdeling van de loot en gelijke kansen voor iedereen. Tenminste, als je maar de DLC blijft halen. Daarnaast moet je hard werken voor de xp van een ander, je party-genoot die midden in een raid op z’n gemak een blik knakworsten opentrekt bijvoorbeeld. Werk, euh… quests zijn er genoeg en hoe hoger je in je level komt, hoe minder vooruitgang je boekt. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten is het devies immers.

Na de flop van de eerste regeringstermijn is het nu, net zoals bij Destiny 2, zaak om te incasseren bij het kleine overgebleven deel van de aanhangers. Heb je er weer vertrouwen in? Stem dan PvdA.

 

Deus Ex: Mankind Divided – Geert Wilders (PVV)

Een game naar Geertjes hart. Het totale verdeel-en-heers-principe. Alles draait om het uitsluiten van één groep en die de schuld geven van al het terrorisme in de wereld. Vol met fake nieuws en stemmingmakerij, propaganda en onderdrukking. Naast 1984 moet dit wel een inspiratiebron van Geert zijn. Hij speelt de game zelf niet want de waarheid vinden is tegen zijn principes. De hashtag #hoedan is gelukkig nog niet in deze wereld gevonden. Zijn virtuele Utopia. Dus smul je van een wereld zoals deze, dan is Geert absoluut je grootste vriend.

 

Duke Nukem 3D – Jan Roos (VNL)

Als je alleen aan jezelf denkt. Als je lekker van je af wilt schoppen. Eigenlijk, als je gewoon een klootzak wilt zijn, dan kies je voor Jan Roos van VNL.

Een betere overeenkomst met Duke Nukem is er niet. Zelfs de inhoudsloze one-liners zijn van de partij (pun intended). Als je teveel geld verdient en toch minder belasting wilt betalen, want je koffiebonen zijn belangrijker dan de opvang van asielzoekers, dan ben je bij VNL aan het juiste adres!

 

Fable – Mark Rutte (VVD)

Mark Rutte is de hedendaagse incarnatie van Peter Molyneux, de maker van Fable. Deze man was een ware beloftenmachine. Fable had zoveel meer moeten worden dan wat het daadwerkelijk was. Ook andere projecten, zoals Populous, Godus en onze eigen Kinect waren uit de mond van monsieur Molyneux zoveel beter dan het daadwerkelijke product. In Fable zou je een eikel uit een boom kunnen stoten om het over een periode van tijd uit te zien groeien naar een totaal eigen boom, maar dat was toch iets te GroenLinks. En ook zou je kinderen moeten kunnen krijgen, maar dat is met twee fulltime werkende ouders wel erg lastig te realiseren.

Ook beloofde Molyneux de spelers ieder 1000 gold, of was dat nou Mark? In ieder geval, Fable was zo’n slechte game nog niet, maar bood niet wat ons was beloofd. Je weet inmiddels wat je (niet) kunt verwachten van onze minister-president, durf je het nog 4 jaar aan? Stem Marky Mark.

 

Homefront – Emile Roemer (SP)

Het plot van Homefront zal Emile Roemer als muziek in de oren klinken. Een westers land wordt al tijden getroffen door crisis en een belabberde economie. De overheid heeft geen ruggengraat en weet geen stabiliteit aan te brengen. Het wordt hoog tijd voor communisme! De rijke elite moet verworpen worden, het land is van de gewone mens. Een stabiele economie ontstaat door een betere controle van de overheid, weg met die marktwerking. En een dictator zou helemaal een goede oplossing zijn om de bureaucratie tegen te gaan. Stem SP voor een communistisch Nederland!

 

Minecraft – Alexander Pechtold (D66)

Alexander Pechtold van de D66 zet zich in voor een harmonieuze samenleving waarin je vrij bent om te doen wat je wilt. Alexander heeft Minecraft blijkbaar nog niet ontdekt. Helemaal op eigen kracht, en met eigen inbreng kun je de wereld vormen zoals jij dat wilt. Je mag dit helemaal alleen doen, of je nodigt je vrienden uit. Het maakt niet uit hoe je er uitziet want iedereen heeft toch een blokhoofd. En ben je het niet eens met de spelwereld van je vriend, dan steek je toch gewoon een schop in de grond?! Voor een harmonieuze samenleving waar jij invloed op wilt uitoefenen is Alexander je man.

 

Overwatch – Sybrand Buma (CDA)

Hoe de verkiezingen ook gaan verlopen, wie de grootste partij ook wordt, het Christen Democratisch Appèl is een lieveling bij het vormen van de coalitie. De partij kan links, rechts, liberaal of full-on christelijk. Net zoals bij Overwatch zijn er praktisch geen haters. Iedereen houdt van de game, of je nu een strategische speler bent of een fps-knaller. Binnen de game kun je ook alle kanten op. Offensief, defensief, tank of support.

Ben je wel klaar met het populisme en wil je dat er niks verandert in Nederland? Kies dan lekker voor Sybrand van het CDA.

 

Project CARS – Jesse Klaver (GroenLinks)

Jesse Klaver is een beetje de Project CARS van de tweede kamer. De game kwam van een underdogpositie met prachtige trailers. De trailers die net zo mooi geproduceerd waren als de prachtige heldere verhalen van Jesse Klaver. Underdog Klaver kwam ook zodoende in de spotlights en de peilingen gingen, net zoals de hype van Project CARS destijds, als een raceauto. De game kon z’n hype helaas niet waarmaken, het duurde twee jaar voordat het een beetje fatsoenlijk draaide en de game sloeg nog geen deuk in het pak boter van de gevestigde orde. Klaver weet de mensen aan te spreken en te overtuigen, maar het doet wel erg denken aan de strakgestreken trailers van Project CARS. Treft GroenLinks straks hetzelfde lot? Voor een nieuwkomer, die het mogelijk kan opnemen tegen de “groten”, kies je voor Klaver van GroenLinks.

 

The Sims – Gert-Jan Segers (ChristenUnie)

Het partijprogramma van de ChristenUnie is geïnspireerd op The Sims. Het is namelijk zaak om aandacht en tijd aan elkaar te besteden. Het gezin moet uitgebreid worden en papa moet werk zien te vinden door nieuwe kansen op de arbeidsmarkt. Een goede opvoeding is waar het enkel en alleen om draait. Gastvrijheid is een plicht, als mensen aankloppen moet je ze ontvangen in je huis.

Aan de spelregels valt niet te sleutelen en uiteraard worden de geslachtsdelen gecensureerd. Ben je een echte family man of huisvrouw, stem op Gert-Jan!

 

The Walking Dead – Henk Krol (50PLUS)

De 50PLUS lijsttrekker voelt zich thuis tussen de bijna-doden. De gepensioneerden, we hebben er niks aan. Ze kramen alleen maar onverstaanbare taal uit en ze vallen mensen die wel een leven hebben alleen maar onnodig lastig. Toch wil Henk Krol een “ideale” samenleving waarin ouderen lekker een beetje ronddwalen en niet tot en na hun dood moeten blijven doorwerken. Wat ook wel meehelpt is dat de Telltale game met een paar eenvoudige knoppen te bedienen is. Wil jij een wereld overgoten met zombies? Stem dan op onze vriend van 50PLUS.

 

Zoo Tycoon – Marianne Thieme (Partij voor de Dieren)

Als het aan Marianne Thieme lag dan stapte ze per direct voor eeuwig in de virtuele wereld van Zoo Tycoon. Lekker zorgen voor dieren, zorgen dat ze gelukkig zijn. Die leeuw even een aai over de bol geven, of de olifanten een fijne douche bezorgen. Waarom zou je je zorgen maken als je ook lekker kunt zwemmen met haaien? Of niet Freek Vonk?

Kies niet voor jezelf, kies niet voor Nederland, kies niet voor Europa, maar kies voor de dieren! Stem Thieme. En zo leefden ze nog lang en gelukkig.

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Marco Bauwens
Marco Bauwens
5 jaren geleden

deze site is anti-pvv! “Vol met fake nieuws en stemmingmakerij, propaganda en onderdrukking” dit zinnetje bewijst maar weer dat mensen zich helemaal niet verdiepen is politiek, maar gewoon wat roepen wat andere in de media of op straat ook roepen!

Rob Breedeveld
Rob Breedeveld
5 jaren geleden
Reply to  Marco Bauwens

Dat werkt de andere kant ook op. De PVV is een winnaar wat betreft het roepen van dingen zonder te verifiëren of het helemaal de waarheid is. Nog belangrijker, als je je zo verdiept in de politiek, dan is de PVV wel de laatste partij die betrouwbaar gevonden mag worden. Geen doorrekeningen, vaag partijprogramma die op meerdere punten alleen uitvoerbaar bij grondwetswijzigingen (wat eigenlijk de basis is van onze democratie), geen actieve bijdrage aan het beleid (komt nooit opdagen bij commissies zorg en onderwijs), gerenommeerde instituten als het CBP en de rechterlijke macht als nep aanduiden. Deze partij drijft op… Lees verder »