Met Resident Evil Village zijn we alweer toe aan het achtste (genummerde) deel uit de serie. Veel mensen hebben echter de voorgaande titels niet of nauwelijks gespeeld. Dat kan met meerdere redenen te maken hebben zoals de tank-controls, gebrek aan tijd of de game is domweg te griezelig. Voor die mensen heb ik de hele serie uitgeschreven. Zo kun je de games toch beleven. Ik hou de volgorde van het verhaal en dus niet van de release van de games aan. Oh, en even een flinke spoilerwaarschuwing. Wil je de games zelf nog ervaren, zonder voorkennis? Lees dan vooral niet verder.

Het laatste verhaalweekend is hier. Na Resident Evil 6 sloeg Capcom opnieuw een andere weg in met de serie. In deel 7 gingen we naar een first-person perspectief en de focus kwam weer op overleven en horror te liggen. Een keuze die wat mij betreft erg geslaagd is.

Het is juni 2017. Ethan Winters is onderweg naar een vervallen plantage in Dulvey, Louisiana. De reden? Een bericht van zijn vrouw Mia. Mia wordt namelijk dood gewaand sinds ze drie jaar geleden plotseling verdween, maar de boodschap die Ethan van haar ontving lijkt dit tegen te spreken. Vandaar dat hij nu onderweg is naar deze verlaten plek, diep in de bossen van Louisiana.

Wanneer hij de plantage bereikt, ziet hij een oud en verlaten huis. De poort naar het huis toe zit op slot en dus probeert hij een andere weg naar binnen te vinden. Hij gaat terug het bos in, op zoek naar een weg om het hek heen. Al vrij snel vindt hij een verlaten busje en wat camera-apparatuur. Ook ontdekt hij een krantenknipsel met de aankondiging van een of andere tv-serie waarbij ze een spookhuis in Louisiana gaan onderzoeken. Zou het dit huis zijn?

Na een tijdje weet hij aan de achterkant van het huis bij het gasthuis te komen. Hier vindt hij een achtergelaten schoudertas. Hij bekijkt de inhoud en treft hierbij Mia’s rijbewijs aan. Het is bedekt met een of andere zwarte schimmel, maar nog belangrijker, het toont aan dat Mia hier in elk geval is geweest. Vlug gaat hij het verlaten huis binnen.

Het huis is een zooitje. De boel is vervallen en krakkemikkig en het lijkt alsof hier al heel lang geen mensen meer wonen. Aangezien de meeste deuren op de begane grond op slot zitten, besluit Ethan de zolder te onderzoeken. Hier vindt hij een videoband. Hij neemt de band mee naar de woonkamer waar hij een videorecorder heeft zien staan en speelt de video af. Het is een opname die gemaakt is door dezelfde mensen als die het busje buiten het huis achtergelaten hebben. Ze maken een aflevering voor hun show, de Sewer Gators, waarbij ze oude spookhuizen bezoeken en dit keer is het huis op de plantage aan de beurt. Ze vertellen dat het huis van Jack en Marguerite Baker is, maar dat zij drie jaar geleden plots verdwenen. Sindsdien zijn er al meerdere mensen in de buurt van dit huis verdwenen. De mannen gaan naar binnen en proberen er een leuke show van te maken, totdat een van de twee presentatoren, Andre, ineens verdwenen is. De overgebleven twee mannen gaan naar hem op zoek. Ze ontdekken een geheime doorgang in de woonkamer en daarachter een verborgen vloerluik. De cameraman, die Yancy genoemd wordt, wordt als eerste naar beneden gestuurd. Hier treft hij Andre aan die gespietst aan een haak vastzit. De cameraman schrikt zich wezenloos en valt op de grond waar het lijk van Andre bovenop hem valt. Vanuit de schaduwen komt er nog een gedaante tevoorschijn. Het beeld valt weg, maar het geluid loopt nog heel even door en er is te horen hoe ook de cameraman gegrepen wordt.

Ethan huivert van wat hij net gezien heeft, maar besluit om de geheime doorgang die hij net in de video zag te openen. Misschien leidt de doorgang hem wel naar Mia. Hij komt terecht in de kruipruimtes onder het huis. Wanneer hij aan de andere kant van de natte, muffe tunnels komt stuit hij op een soort cel. Hij breekt de deur open en hierbinnen vindt hij Mia. Ze lijkt echter helemaal niet blij met zijn komst en vraagt hem wat hij hier doet. Ethan antwoordt dat ze hem zelf een boodschap heeft gestuurd. Mia raakt in paniek en zegt dat ze dat nooit zou doen. Ze vraagt of iemand hem gezien heeft. Ethan antwoordt van niet, maar Mia is erg van streek en zegt dat ze hier onmiddellijk weg moeten. Ethan wil weten wat er aan de hand is, ze is per slot van rekening drie jaar vermist geweest. Mia schrikt van deze realisatie, maar wil hem nu geen antwoorden geven. Eerst moeten ze zichzelf in veiligheid brengen.

Terwijl ze door de kelder van het gasthuis sluipen probeert Ethan er nog een keer achter te komen wat er aan de hand is, maar Mia antwoordt dat ze het zelf niet weet. De boodschap die Ethan van haar ontvangen heeft, heeft ze zelf niet gestuurd zegt ze. Wanneer ze een kamer aan het einde van de gang bereiken zegt Mia dat hier een verborgen deur moet zitten, maar het tweetal kan hem niet vinden. Mia ploft neer op een bank en Ethan besluit een aangrenzende kamer te onderzoeken. Plots hoort hij een hoop kabaal en een gil. Hij rent terug naar waar hij Mia achtergelaten heeft, maar treft hier alleen maar een groot gat in de muur aan. Hij kruipt erdoorheen, achter zijn vrouw aan.

De gang leidt hem terug naar de eerste verdieping van het gasthuis. Vlug doorzoekt hij de kamers hier, maar hij vindt geen spoor van zijn vrouw. Plots hoort hij een geluid op de trap vanuit de kelder. Hij gaat terug en begint voorzichtig naar beneden te lopen. De bron van het geluid blijkt Mia te zijn die langzaam de trap opkruipt. Wanneer ze hem ziet valt ze hem vanuit het niets en met bovenmenselijke kracht aan. Ze gaat hem te lijf met een mes en brengt hem een aantal steekwonden toe. Plotseling houdt ze op met aanvallen en zegt dat ze “haar kan horen”. Voordat Ethan kan vragen wat ze daarmee bedoelt en waarom ze hem te lijf ging slaat Mia haar hoofd tegen de muur en raakt bewusteloos. Wanneer Ethan wil kijken of ze in orde is ontwaakt ze echter weer en gaat hem opnieuw als een bezetene te lijf. Ethan moet vechten voor zijn leven en vindt een handbijl. Met de bijl vecht hij terug en hij weet het ding in de nek van zijn vrouw te planten die dood neervalt.

Voordat er echt tot hem doordringt wat er is gebeurt gaat de telefoon in de hal over. Ethan besluit hem op te nemen. Een stem aan de andere kant zegt hem dat hij hier nooit had moeten komen. Ethan vraagt met wie hij spreekt en de stem zegt dat ze Zoe heet. Ze vertelt hem dat er een uitweg is op zolder en hangt weer op. Wanneer Ethan terugloopt door de gang ziet hij dat het lichaam van Mia weg is.

Onderweg naar de zolder komt Ethan Mia weer tegen. Ze heeft de aanval met de bijl overleeft. Sterker nog, ze lijkt niks te mankeren. Ze zegt hem dat hij zich niet schuldig hoeft te voelen en dat ze begrijpt waarom hij het deed, maar dan verandert ze ineens weer, alsof ze bezeten is. Ze smijt hem tegen een muur en haalt een kettingzaag tevoorschijn waarmee ze zijn hand afzaagt. Hevig bloedend probeert Ethan de zolder te bereiken, maar Mia blokkeert zijn uitweg en valt hem wederom aan. Ethan vindt een pistool en schiet Mia daar mee neer. De ladder naar het dak ligt echter aan puin en dus zit er weinig anders op dan weer naar beneden te gaan, maar voordat hij de trap naar beneden kan bereiken wordt hij door een grote, onbekende man neergeslagen. “Welkom in de familie knul”, zegt de man en hij schopt hem bewusteloos.

Wanneer Ethan wakker wordt ziet hij dat iemand zijn afgezaagde hand weer heeft aangezet. Hij kijkt rond en ziet dat hij vastgebonden zit aan een stoel en aan tafel zit met een aantal onbekende mensen. De man die hem bewusteloos sloeg, een vrouw, een iets jongere man en een catatonische oude vrouw. Het is de familie Baker. Voor hem op tafel liggen allerlei rottende stukken vlees en ingewanden waar de familie lekker van aan het smikkelen is. De vrouw zegt dat hij zijn krachten terug moet krijgen en dus goed moet eten. Ethan weigert, en Jack, de man die hem eerder bewusteloos sloeg, probeert vervolgens een rottende homp vlees door zijn keel te forceren. Ethan werkt aan alle kanten tegen en dit doet de stoppen doorslaan bij Marguerite die kwaad en beledigd de kamer uitloopt omdat hij haar feestmaal niet wil eten. Jack en de jongere man blijven met Ethan achter en Jack trekt zijn mes en wil Ethan daarmee te lijf gaan. Ethan wordt echter gered door de telefoon. Jack vraagt zich geïrriteerd af wie dat nou weer is. De jongere man zegt dat het waarschijnlijk die vervelende agent weer is. Ze verlaten de kamer en Ethan blijft achter met de oude vrouw. Dit is zijn kans om te proberen te ontsnappen.

Hij weet de stoel waar hij op zit om te gooien en kapot te maken en hiermee los te komen. Vlug gaat hij richting de voordeur van het huis, maar die zit op slot. Ondertussen heeft Jack ontdekt dat Ethan los is en die komt hem achterna met een grote schep. Ethan weet een vloerluik in de keuken te openen en de kruipruimte in te vluchten en zo ternauwernood te ontkomen aan de gestoorde gek.

Wanneer hij aan de andere kant weer boven komt gaat de telefoon. Het is Zoe. Ze vertelt hem dat hij zo snel mogelijk uit het huis moet zien te komen en dat er misschien wel een uitweg is via de hal. Terwijl hij door de gang van het huis loopt wordt er plotseling op het raam geklopt. Het is een politieagent. Ethan is dolblij hem te zien en zegt dat de agent hem uit het huis moet halen en dat er een aantal gestoorde lui proberen hem te vermoorden. De agent weet niet goed wat hij er van moet maken. Hij zegt dat hij een aantal vermissingen aan het onderzoeken is en dat voor zover hij weet Ethan er wat mee te maken heeft. Ethan smeekt hem en zegt dat hij hem alles zal vertellen wat hij maar wil en de twee besluiten om elkaar in de garage te ontmoeten.

Wanneer ze elkaar in de garage ontmoeten wil de agent graag weten wat Ethan hier midden in de nacht doet. Voordat Ethan dat uit kan leggen gaat de garagedeur echter dicht. De agent commandeert Ethan hem weer open te doen, maar voordat die uit kan leggen dat hij het niet was wordt de agent door Jack met een schep vermoordt. Ethan zit opgesloten in de garage, maar weet de auto die daar staat te parkeren en Jack te overrijden. Die lijkt er echter niks van te voelen en gaat onverminderd door met zijn aanval op Ethan. Uiteindelijk rijdt Ethan de auto met Jack erbovenop vol tegen een aantal metalen balken aan. Dat lijkt te werken. Jack ligt bewegingloos in de auto en Ethan probeert de garage weer te verlaten. Plots wordt hij gegrepen door Jack. De psychopaat vraagt of hij iets moois wil zien en blaast zijn eigen hersenen uit zijn hoofd met het handpistool dat Ethan net van de dode agent afgepakt had. Dood stort hij op de garagevloer neer. Ethan weet niet waarom Jack dat deed, maar maakt er gretig gebruik van en verlaat de garage.

Wanneer hij de hal bereikt gaat daar de telefoon weer over. Net als eerder is het Zoe die contact met hem zoekt. Ze vraagt of haar vader het hem moeilijk heeft gemaakt. Hij antwoordt dat Jack dood is en Zoe zegt dat hij wel eens degene zou kunnen zijn die hen zou kunnen redden. Ethan heeft geen idee waar ze het over heeft, maar Zoe zegt dat hij eerst op zoek moet naar de sleutel van de deur en dat ze later weer contact met hem opneemt.

Ethan gaat op zoek naar een sleutel, maar in plaats daarvan vindt hij een videoband met het label “Mia”. Nieuwsgierig naar wat er op staat drukt hij de band in een videorecorder. Hij ziet Mia die hem aanspreekt en zegt dat het haar zo ontzettend spijt wat zij hem heeft aangedaan, maar dat ze niet haarzelf was. Voordat ze dit verder uit kan leggen wordt ze echter onderbroken door Marguerite. De gestoorde vrouw probeert Mia te grijpen en ze zet het op een lopen, maar uiteindelijk wordt ze toch gegrepen. Het laatste dat Ethan ziet is Mia die weggesleept wordt en hem smeekt om haar te helpen.

Terwijl hij probeert te bevatten wat hij net gezien heeft gaat Ethan verder op zoek naar de sleutel van de voordeur. Hij wordt echter overvallen door Jack die de kogel door zijn kop heeft overleefd. Sterker nog, hij ziet eruit alsof er nooit iets is gebeurt. Ethan zet het op een lopen en weet hem uiteindelijk af te schudden. Hij belandt in de kelder van het huis. Hier komt hij een aantal wezens tegen die eruitzien alsof het mensen zijn die van top tot teen bedekt zijn met een dikke laag zwarte schimmel. De wezens zijn absurd hardnekkig, maar Ethan weet ze uiteindelijk toch te vermoorden.

Er zijn in dit huis een hoop zieke dingen gebeurt, getuige het provisorische crematorium en het mortuarium dat Ethan in de kelder aantreft. Ook vindt hij hier het verminkte lijf van de agent die hem eerder probeerde te helpen. Plots wordt hij van achter gegrepen. Jack heeft hem gevonden en gaat hem met een enorme snoeischaar te lijf. Ethan weet een kettingzaag te bemachtigen en gaat daarmee in de tegenaanval. Hij weet Jack uiteindelijk genoeg te verwonden zodat hij niet meer kan regenereren en sterft. Hij ontdekt de sleutel van de afgesloten deur op het lijk van Jack. Ethan hoopt dat hij ditmaal dood blijft en verlaat de kelder, op weg naar de hal vanwaar hij uit het huis hoopt te kunnen ontsnappen.

Hij komt terecht in de tuin waar een oude caravan staat. In de caravan rinkelt een telefoon. Het is Zoe. Ze vertelt Ethan dat zij, haar familie en Mia besmet zijn. Waarmee kan ze niet precies uitleggen, maar ze hebben een serum nodig om dit te genezen. Zonder dit serum kan zij, of Mia, het terrein van het huis niet verlaten. Ze verdenkt haar moeder ervan een dosis verstopt te hebben in het oude, verwoeste huis bij het water en dus gaat Ethan daar naartoe, op zoek naar het serum.

Niet veel later weet hij het huis te vinden. Het is behoorlijk gehavend en lijkt te zijn verwoest dankzij een flinke storm. Ethan herkent de plek uit de video die Mia eerder voor hem achtergelaten heeft en behoedzaam gaat hij naar binnen.

Het huis ziet er vanbinnen niet veel beter uit dan aan de buitenkant. De vloer is op sommige plaatsen compleet ingestort, er staat een diepe laag water in en het zit vol met enorme insecten. Ethan baant zich een weg door het huis op zoek naar Marguerite Baker en komt terecht in de kelder. In plaats van Marguerite vindt hij Mia. Er zit een afgesloten deur tussen hem en Mia in, maar hij wil nu eindelijk wel eens een paar antwoorden. Voordat Mia kan beginnen met uitleggen wordt ze door een onbekende man gegrepen en meegenomen en Ethan blijft wederom achter. Wanneer Ethan teruggaat naar de begane grond loopt hij Marguerite tegen het lijf. Die sommeert hem om op te rotten en stuurt een zwerm insecten op hem af. Hij weet ze van zich af te schudden en besluit niet naar de waarschuwing van het oude wijf te luisteren en probeert een andere route naar haar te vinden.

Ethan weet een deur te vinden die naar de tweede verdieping van het huis leidt, maar voordat hij naar binnen kan gaan wordt hij overvallen door Marguerite. Ze valt hem aan met grote zwermen insecten en Ethan heeft geen andere keuze dan te vechten. Hij weet haar neer te schieten en ze valt in een grote plas smurrie uiteen. Nu is het tijd om de bovenverdieping te onderzoeken.

Het duurt niet lang voordat hij vindt wat hij zoekt. Een recept om het serum te maken. Hij hij heeft nog een paar ingrediënten nodig. Op dat moment wordt hij weer gebeld door Zoe en Ethan vertelt haar over zijn vondst. Volgens haar is een deel van de benodigde ingrediënten in het huis te vinden terwijl zij wel weet waar ze aan de rest moet komen. Ze hangt op en Ethan gaat op zoek naar de benodigde ingrediënten. Het duurt niet lang voordat Ethan een afgesloten deur treft aantreft waar hij een bijzondere sleutel voor nodig heeft. Hij gaat terug naar beneden om te controleren of hij iets kan vinden in de restanten van Marguerite, maar hij ontdekt dat de ouwe gek inmiddels weer een vaste vorm heeft en gemuteerd is. Ze gaat ervandoor met de sleutel die Ethan nodig heeft en dus zit er weinig anders op dan de jacht op haar in te zetten.

Hij weet haar bij te halen in de oude kassen die iets verderop in het bos verscholen liggen. Terwijl hij behoedzaam naar binnen sluipt komt Marguerite ineens tevoorschijn gekropen en valt hem aan. Ze is in een soort menselijke spin veranderd en valt hem vanuit alle hoeken aan, geholpen door grote zwermen insecten, maar Ethan weet haar uiteindelijk kapot te schieten. Ze verschrompelt en valt in stof uit elkaar. Vlug pakt Ethan de sleutel die ze heeft laten vallen en gaat terug naar het oude huis om daar de afgesloten deur te openen.

De deur leidt naar een oude kinderkamer. De kamer ligt vol met speelgoed, maar ook verbrande poppen, schoenen en meer spul dat niet in een kinderkamer thuishoort. Terwijl Ethan door de ruimte loopt hoort hij een meisjesstem dreigend fluisteren: “Blijf weg!” Met het hart in zijn keel gaat Ethan desondanks verder. Hij vindt een verborgen ruimte en treft hier het ingrediënt aan dat hij nodig heeft voor het serum. Terwijl hij de ruimte verlaat ziet hij ineens een jong meisje dat voor hem wegrent. Hij rent er achteraan, maar wordt overvallen door dezelfde zwarte schimmelmonsters die hij eerder in de kelder van het huis ook al bevochten heeft. Hij zet het op een lopen en weet te ontsnappen. Wanneer hij terugkomt in de hal van het vervallen huis gaat de telefoon. Ook Zoe heeft een ingrediënt gevonden en ze wacht op hem in de caravan in de tuin.

Wanneer hij de caravan binnenstapt ziet hij dat deze leeg is. De telefoon gaat en gefrustreerd neemt hij op. Het is echter niet Zoe die hij aan de lijn heeft, maar een onbekende man. Hij zegt dat hij Zoe en Mia gevangenhoudt en dat Ethan ze mag komen redden, maar dan moet hij wel eerst meedoen aan een activiteit. Als eerste moet hij een kijkje nemen in de koelkast. De man hangt op en Ethan besluit om maar eens een kijkje te nemen. Het is het hoofd van de overleden agent en er hangt een briefje aan dat hem naar de kelder leidt waar hij eerder Jack bevochten heeft. Aangezien de onbekende man zijn vrouw gevangen houdt en de persoon die het ontbrekende ingrediënt voor het serum heeft besluit Ethan het spelletje eerst maar mee te spelen en terug te gaan naar de kelder van het huis.

Terug in het huis stuit hij op de catatonische oude vrouw in de rolstoel. Ze lijkt gewoon midden in het huis neergezet en achtergelaten te zijn, maar Ethan heeft geen tijd om zich om haar te bekommeren. Bovendien maakt ze deel uit van de gestoorde familie die hem naar het leven staat en dus loopt hij door naar de kelder. Hier vindt hij het verminkte lijk van de agent en een opdracht die hem vertelt dat hij iets uit de strot van de agent moet halen. Het blijkt een sleutel te zijn. Via de intercom die hier provisorisch is opgehangen hoort hij de onbekende man zeggen dat hij die sleutel kan gebruiken om twee sleutelkaarten te vinden waarmee hij het feest kan bijwonen. Tijd voor een reactie is er niet, want er komt een horde schimmelmonsters de kelder binnen en Ethan moet dus weer rennen voor zijn leven.

Nadat hij de monsters heeft afgeschud merkt hij dat het huis inmiddels onder dezelfde zwarte schimmel zit als de wezens die hem constant aanvallen. Desondanks gaat hij naar de tweede verdieping om daar de sleutel uit te proberen die hij net gevonden heeft. Een van de afgesloten kamers is de kamer van Lucas, een van de zoons van de familie Baker. Ethan vindt hier een dagboek van de jongen en leert dat hij net zo verknipt is als de rest van de familie, maar dat Lucas al op zeer jonge leeftijd een voorliefde had voor het martelen van mensen. Ethan vindt hier ook een videoband waarin te zien is hoe het Yancy, de cameraman van de Sewer Gators, is vergaan nadat hij gegrepen werd. Het hele tafereel doet denken aan de film Saw, waarin het slachtoffer allerlei gruwelijke puzzels op moet lossen om zijn leven te redden. Yancy wordt door dezelfde man die Mia eerder greep in een kamer opgesloten en moet zien te ontsnappen. De cameraman weet de puzzels op te lossen, maar de onbekende man speelt vals. In plaats van de deur te openen steekt hij de ruimte in de brand. Yancy komt om in de vlammenzee.

“Dus dat was Lucas”, zegt Ethan tegen zichzelf en hij realiseert zich dat hij moet opschieten als hij Mia en Zoe uit de klauwen van de psychopaat wil redden. Hij vindt een van de twee sleutelkaarten die verstopt lag in de slaapkamer en gaat op zoek naar de laatste.

De andere deur die de sleutel opent is die van de slaapkamer van Jack en Marguerite. Hier stuit hij wederom op de oude vrouw in de rolstoel. Ethan vraagt zich af hoe ze hier terechtgekomen is. Zowel Jack als Marguerite zijn dood. Hij besluit er niet te lang bij stil te staan en onderzoekt de slaapkamer. Hij vindt een foto van Jack uit 1980 waarin hij keurig en strak in mariniersuniform staat. Ze waren dus blijkbaar niet altijd al zoals nu. Wat zou er gebeurt kunnen zijn? Terwijl hij de kamer verder onderzoekt vindt hij een verborgen gang onder het bed en hij besluit erdoor af te dalen. De gang leidt hem naar een werkplaats in de kelder waar hij allerlei afgehakte dierenhoofden en ledematen vindt. Hij vindt hier ook de tweede sleutelkaart en met beide kaarten op zak is het tijd om Lucas Baker een bezoekje te gaan brengen.

Wanneer hij in de hal van het huis aankomt rinkelt de telefoon. Het is Lucas. Hij feliciteert Ethan met de vondst van de kaarten en zegt dat hij nu de feestlocatie binnen kan komen. Hij wacht op hem in de tuin. Ethan hangt op en gaat richting de locatie waar Lucas zich bevindt.

Niet veel later bereikt Ethan de tuin en hij vindt hier inderdaad een afgesloten hek. Bovenaan de trap aan de andere kant van het hek klinkt harde muziek, alsof er daadwerkelijk een feest aan de gang is. Ethan weet het hek met de kaarten te openen en gaat naar boven. Hier vindt hij een tv en een videoboodschap van Lucas. Hij laat het laatste ingrediënt voor het serum zien en vertelt Ethan dat het niks bijzonders is en dat hij iets wil laten zien wat wel bijzonder is en hij begint met een tang zijn vingernagels uit te trekken. Lucas wordt afgeleid door iemand buiten beeld en roept: “Nee Evie, ik wil alleen maar laten zien dat niet iedereen terug in de tijd wil, naar hoe de dingen waren voordat mijn vader jullie vond”. Hij richt zijn aandacht weer op de camera en zegt tegen Ethan dat hij niet terug wil naar hoe de dingen waren en dat als hij het serum wil maken hij door hem heen moet. De boodschap eindigt en de tv ontploft. Ethan vloekt luid en gaat verder het gebouw in.

Het gebouw zit vol met valstrikken. Overal zitten struikeldraden met explosieven en andere gruwelijke constructies. Ethan weet ze te omzeilen en bereikt een afgesloten deur in de kelder. Hij heeft een code nodig voor het cijferslot om het te openen. Plots duikt Lucas aan de andere kant van de deur op en hij vertelt hem de code. Uiteraard blijkt dit een valstrik te zijn en Ethan weet een zekere dood te vermijden. Hij gaat op zoek naar de combinatie voor het slot.

Hij komt terecht in een grote schuur. Al snel komt hij er achter dat Lucas ook hier een verrassing voor hem klaar heeft staan in de vorm van een enorme, schimmelige gedaante. Het dikke monster valt hem aan, maar Ethan weet hem vakkundig uit te schakelen en gaat verder met zijn zoektocht. Even later vindt hij het totaal verkoolde lijk van Yancy die een briefje met de combinatie van het slot op zijn lichaam draagt. Ethan stampt de code in zijn hoofd en gaat terug naar de ruimte waar hij Lucas zag.

Hier aangekomen toetst hij de code in en de deur zwaait open. Wanneer hij naar binnen gaat ziet hij dat het dezelfde ruimte is als waar hij Yancy in de video de Saw-achtige puzzels zag oplossen. Met een knal wordt de deur achter hem dichtgedaan. Lucas heeft hem opgesloten. Nu zit er niks anders op dan ook de puzzels op te lossen. Omdat hij weet dat Lucas valsspeelt besluit hij dat hij dat dan ook mag en omdat hij dit alles in de video al heeft gezien weet hij een aantal puzzels te omzeilen en ook de laatste val met het vuur te ontmantelen. Lucas is vastbesloten om Ethan toch te vermoorden en gooit een stuk dynamiet naar binnen, maar Ethan weet handig gebruik te maken van het explosief en een gat in de muur van de kamer te blazen waardoor hij weet te ontsnappen. Aan de andere kant van de muur bevindt zich de controlekamer waarvandaan Lukas hem in de gaten hield. Ethan is net te laat om hem te grijpen. Op een monitor ziet hij Mia en Zoe vastgebonden zitten. Zoe zegt dat ze bij de pier zijn die net voorbij het gebouw waar Ethan zich bevindt ligt.

Het beeld op de monitor vervormt en Lucas verschijnt in beeld. Ethan vraagt hem wat hij nu weer wil en Lucas antwoordt dat hij Ethan dood wil zien, maar dat dat blijkbaar nog niet gaat gebeuren. En met deze laatste woorden verdwijnt hij weer uit beeld. Ethan gaat verder in de richting van de pier om daar zijn vrouw en Zoe te redden.

Niet veel later bereikt hij een oud boothuis waar hij Mia en Zoe vindt. Vlug snijdt hij de touwen door waarmee ze vastgebonden zitten. Zoe zegt dat om te kunnen ontsnappen ze eerst het serum nodig hebben en ze vraagt of hij de ingrediënten voor het serum bij zich heeft. Ethan overhandigt ze aan haar en ze gaat aan de slag met het maken van het serum. Ze weet twee dosissen te maken, maar voordat ze gebruikt kunnen worden valt een heftig gemuteerde Jack Baker het drietal ineens aan. Ethan vecht uit alle macht, maar Jack is te sterk en weet hem uiteindelijk te grijpen. De enige oplossing die hij zo snel nog kan bedenken is Jack injecteren met een dosis van het serum. Dat werkt en Jack verstijft tot een soort cocon. Ethan, Zoe en Mia verlaten vlug het boothuis.

Nu moet Ethan een keuze maken. Hij heeft nog maar één dosis van het serum over en zowel Mia als Zoe hebben het nodig om te kunnen ontsnappen. Ethan besluit om het serum te gebruiken voor Mia, tot ongenoegen van Zoe die ook niks liever wil dan ontsnappen uit het moeras en weg van de familie Baker. Ethan belooft hulp te sturen, maar Zoe zegt dat hij de moeite niet hoeft te nemen omdat er niemand meer te redden zal zijn en stuurt ze weg. Samen stappen Ethan en Mia in een bootje en varen ze weg, op weg uit het moeras en terug naar de normale wereld.

Onderweg zegt Ethan tegen Mia dat ze moeten praten. Hij heeft het vermoeden dat Mia betrokken is bij alles wat zich hier in Louisiana afgespeeld heeft en dat hij alleen maar de waarheid wil weten. Mia zegt dat ze het zich niet kan herinneren, maar Ethan vraagt haar om het toch te proberen. Plots duikt er echter een silhouet op in het duister van een enorm tankerschip. Ethan vraagt zich af hoe dat geval hier ooit terecht gekomen is. Met een plotselinge dreun ligt het bootje van het tweetal ineens stil in het water en direct hierna worden ze door iets uit het bootje geslingerd.

Wanneer Mia even later wakker wordt hoort ze een meisjesstem. “Deze kant op mammie”. Ze is aangespoeld vlak bij de tanker die ze eerder zagen, maar van Ethan ontbreekt ieder spoor. Misschien is hij op het schip en Mia besluit een kijkje te gaan nemen. Niet veel later vindt ze Ethan die bewusteloos op de grond ligt. Ze krijgt echter niet de kans om te kijken hoe het met hem is, want hetzelfde fenomeen dat hun bootje aanviel neemt nu Ethan mee in de richting van het schip. Mia gaat er achteraan, het schip in.

Van binnen ziet de gestrande tanker er nog veel havelozer uit dan aan de buitenkant. De wanden zijn verroest en zitten onder de dikke zwarte schimmel, er staat een laag water in en deuren en pijpen zijn krom en verwrongen. Terwijl ze door de gangen loopt krijgt Mia diverse flashbacks, flitsen uit het verleden. Is ze hier al eerder geweest? Ze ziet een flits van twee bemanningsleden die een uitweg zoeken. De een vraagt aan de ander wat er gebeurt is. De eerste man antwoordt dat “ze iedereen heeft vermoord”. Wie is ze? Mia vindt nog meer aanwijzingen dat er iets gruwelijk mis is gegaan op dit schip. Zo stuit ze op een lijk dat verstopt zit in een locker, alsof hij probeerde te ontkomen aan iets. Ook staan er diverse onheilspellende teksten op de muren. Eentje luidt: “ze zit in mij, ze zit in iedereen”.

Onderweg krijgt ze plots een visioen waarin ze ziet hoe een meisje een van de bemanningsleden vermoord. Wanneer ze ontwaakt uit haar visioen staat het meisje ineens voor haar. “Herinner je het je alweer?” Het meisje lacht en verdwijnt weer. Mia besluit haar te volgen. Iets later ziet ze het meisje weer. Het meisje zegt tegen Mia: “Je zei dat we een familie konden zijn”. Verbaasd vraagt Mia wat ze daarmee bedoelt. Het meisje reageert hier kwaad op, alsof ze boos is dat Mia een belofte verbroken heeft en ze loopt weg. Mia die niet begrijpt wat er aan de hand is besluit haar te volgen, maar het meisje gooit een deur dicht die direct dichtgroeit met een dikke laag zwarte schimmel. Ze zal een andere route moeten vinden.

Mia weet via een andere gang een trappenhal te vinden die haar naar de brug van het schip leidt. Hier treft ze het meisje weer aan. Ze wil dat Mia een videoband bekijkt zodat ze het zich weer kan herinneren en ze weer een familie kunnen zijn. Mia aarzelt even maar bekijkt dan toch wat er op de band staat.

Op de video staan gebeurtenissen van een aantal jaar geleden. Mia en haar leidinggevende Alan hebben de opdracht gekregen om proefpersoon E-001, codenaam Eveline te transporteren van een laboratorium naar een andere onderzoeksfaciliteit. Evie is een genetisch gemodificeerd mens dat als bio-wapen is ontwikkeld om vijanden uit te kunnen schakelen zonder daadwerkelijk het gevecht aan te hoeven gaan. Met dank aan het samensmelten van een afwijkende bacterie met haar genoom tijdens haar embryo fase heeft Evie de gave gekregen om de gedachten van mensen die met haar in aanraking komen te beheersen. Zelfs in de wereld van de bio-wapen industrie is Evie omstreden en organisaties zoals Blue Umbrella, een hervormd Umbrella dat nu juist strijdt tegen biologische wapens, zijn er op uit op om haar en haar makers, de organisatie The Connections, op te sporen. Vandaar de transportorder.

Ergens tijdens het transport belandt het schip in een hevige orkaan en is Evie ontsnapt. Langzaam maar zeker moordt ze de complete bemanning van het schip uit. Zij is ook verantwoordelijk voor de zwarte schimmel en de monsters die daaruit ontstaan, aangezien ze dit spul uitbraakt. Evie wil dolgraag een familie hebben en begint Mia dan ook “mammie” te noemen. Wanneer ze zich realiseert dat de zaak enorm uit de hand loopt neemt Mia een boodschap op voor Ethan waarin ze hem waarschuwt dat hij niet naar haar op zoek moet gaan. Daarna gaat ze achter Evie aan, maar die neemt haar gedachten over en Mia valt flauw. Hier eindigt de video.

Eveline vraagt Mia of ze het zich nu weer herinnert en of ze nu dan weer een familie kunnen zijn. Mia antwoordt dat ze zich alles weer herinnert, maar dat ze geen familie kunnen zijn, dat ze dat nooit zijn geweest en dat ze dat nooit zullen worden. Kwaad zegt Evie dat ze haar dan niet meer nodig heeft en ineens is ze verdwenen.

Mia besluit verder op zoek te gaan naar Ethan. Ze ontdekt via het camerasysteem dat hij op de benedenste verdieping van het schip is. Om daar te komen moet ze de lift gebruiken, maar die werkt niet en heeft een spoedreparatie nodig. Mia gaat op zoek naar de benodigde reserveonderdelen. Ze wordt hierbij aan alle kanten dwars gezeten door Evie die het een na het andere schimmelmonster achter haar aan stuurt en daar komen de hallucinaties nog eens bovenop, maar het lukt Mia wel om de lift te repareren en af te dalen naar de laagste verdieping van het schip. Op deze verdieping weet ze de ruimte te vinden waar Ethan nog vastzit in een dikke, zwarte smurrie, maar Evie blokkeert haar de weg.

Ethan herbeleeft vanuit zijn cocon een gesprek dat hij met Jack Baker heeft gehad net nadat hij hem het serum had toegediend. Jack zegt dat hij Ethan niks aan wilde doen, dat hij en zijn familie helemaal niet zo verknipt zijn, maar dat Evie hen hiertoe heeft aangezet. De sleutel om dit alles te stoppen is om Evie te vinden en uit te schakelen. Ethan concludeert dus dat het bericht dat Mia hem stuurde was om hem te beschermen tegen de invloeden van Eveline en niet zozeer omdat ze niet meer gevonden wilde worden.

Langzaam wordt Ethan weer wakker binnen zijn cocon. Buiten hoort hij de stemmen van Mia en Evie die ruziën. Plots wordt Ethan bevrijd. Het is Mia. Ze drukt hem een flesje in handen en duwt hem door een deur naar buiten die ze vervolgens dicht trekt. Ethan vraagt wat ze doet en Mia antwoordt dat ze zijn leven redt. Ze kan Eveline niet veel langer meer weerstaan. Hij moet Evie zien te vinden en haar vermoorden. De deur groeit dicht met een dikke laag zwarte schimmel en Mia zit opgesloten. Er zit voor Ethan niks anders op dan te doen wat ze van hem vroeg, namelijk Evie zien te vinden en uit te schakelen. Ethan bekijkt het flesje dat hij nog steeds in handen heeft. Op het label staat: ‘Weefselmonster Eveline’. Vastberaden begint Ethan te lopen, op zoek naar een weg van het schip af.

Terwijl Ethan niet veel later door de moerassen rond het schip loopt, hoort hij in de verte een helikopter. Niet veel later, bij de ingang van een verlaten zoutmijn vangt hij een radioboodschap tussen twee mannen op. Ze hebben de woning van de Baker’s uitgekamd, geen overlevenden. Wel sporen van een worsteling. Van Evie ontbreekt elk spoor. De tweede stem antwoordt dat hij een aanwijzing heeft gevonden dat de zoon van de Baker’s, Lucas, contact heeft gehad met een onbekende partij en dat hij zich in de zoutmijn bevindt. De man gaat op onderzoek uit. Ethan neemt het ter kennisgeving aan en gaat verder, de mijn in.

In de mijn wordt Ethan wederom belaagd door de ‘Molded’, de zwarte schimmelmonsters, maar hij weet steeds dieper in de mijn af te dalen. Hier vindt hij een soort laboratorium met allerlei gedetailleerde documenten over Project-E, oftewel Eveline. Ook vindt hij aanwijzingen dat Lucas Baker een serum toegediend heeft gekregen en daardoor immuun is voor Evie’s invloeden. Dat betekent dus dat hij gewoon verknipt is en niet aangestuurd wordt door Evie. In de documenten die Lucas heeft achtergelaten schrijft hij ook dat Evie geobsedeerd is met het concept van het hebben van een familie en dat hij daar doodziek van wordt. Evie draagt iedereen op om wildvreemde mensen te ontvoeren en toe te voegen aan haar familie en Lucas mag de shit vervolgens weer verdoezelen. De laatste toevoeging die hij schrijft is dat Evie ineens rap begint te verouderen. De gedaante van het kleine meisje werd ineens rimpelig en kreeg grijs haar…

Tot slot staat er ook een apparaat waarmee Ethan een serum kan maken. Bij het apparaat ligt ook een document dat vertelt dat als hij weefsel van Project-E weet toe te voegen aan het serum hij een mengsel kan maken waarmee hij het biologische wapen kan doden. Ethan grijpt het flesje met het weefselmonster van Evie en mengt het serum. Nu heeft hij een wapen en hoeft hij alleen Evie nog maar te vinden. Niet de hallucinaties van het meisje, maar de daadwerkelijke, fysieke vorm. Ethan verlaat het lab en begint op weg te gaan naar de uitgang van de mijn, maar Eveline is vastbesloten hem die niet te laten bereiken en stuurt een leger aan Molded op hem af. Ethan rent voor zijn leven en weet ternauwernood te ontkomen. Hij kruipt door een dunne spleet in de rotsen en bereikt een kamer. Tot zijn grote verbazing is hij terug in de kelder van het gasthuis waar hij Mia in haar cel vond.

Ethan verlaat de kelder en ziet hallucinaties van Evie die hem vuil aankijkt. Ook ziet hij de gebeurtenissen met Mia die hem aanviel weer voor zich, maar ditmaal ziet hij nog iets anders. Hij ziet Eveline die Mia instructies gaf om hem te vermoorden. “Als hij mijn pappie niet wil zijn, dan mag hij sterven”. Hij klemt het serum om Evie mee te vermoorden nog eens stevig vast en begint de trap naar de zolder te beklimmen. Terwijl hij dit doet wordt hij aangevallen door hallucinaties van Mia die met de kettingzaag op hem afkomt, maar hij zet door. Boven op zolder vindt hij inderdaad Evie. Het meisje doet er alles aan om hem tegen te houden, maar Ethan weet haar te bereiken en te injecteren met het serum. Zodra hij het serum heeft toegediend stoppen de hallucinaties. Wat hij ziet is niet de tienjarige Evie, maar de catatonische oude vrouw met de injectienaald nog in haar hals. Zij was dus niet de oude oma van de familie Baker, maar Eveline die zonder de zorg van The Connections enorm snel is verouderd.

Evie’s lichaam smelt en valt in een enorme poel zwarte smurrie uit elkaar, maar net wanneer Ethan denkt dat het afgelopen is muteert de poel in een enorme misvormde gedaante die hem aanvalt. Ethan probeert uit alle macht terug te vechten maar het monster wordt steeds groter en sterker. Het gooit hem uiteindelijk door de muur van het huis heen naar buiten. Terwijl hij bijkomt van de klap ziet Ethan een aantal helikopters vliegen. Veel tijd om ernaar te kijken is er niet, want Evie gaat weer vol in de aanval. De situatie lijkt hopeloos totdat er ineens een koffer met een wapen uit een van de helikopters gegooid wordt. “Gebruik het!” wordt hem toegeschreeuwd en Ethan grijpt het wapen en weet daarmee de genadeklap uit te delen. Evie verschrompeld en dit keer is het definitief.

De man die hem het wapen toegooide is Chris Redfield die tegenwoordig werkt voor Blue Umbrella, een bedrijf dat uit de restanten van het originele Umbrella is opgericht en zich toewijdt aan het opsporen en vernietigen van bio-wapens. Zijn missie hier was het opsporen en vernietigen van Eveline en het oppakken van Lucas Baker die in ruil voor een serum dat hem beschermde tegen de invloeden van Evie allerlei data doorstuurde over hoe Evie en haar invloeden in de praktijk werken. En terwijl Chris de zoutmijn in gaat op zoek naar Lucas Baker worden Ethan en Mia samen in een helikopter weggevlogen. Weg uit deze nachtmerrie en terug naar hun leven.

Korte review

Met Resident Evil 7 ging het roer opnieuw om bij Capcom en net als destijds bij Resident Evil 4 enorm succesvol. Resident Evil 7 ging terug naar de basis; het overleven en de horror. De game wordt weergegeven vanuit first person en maakt ontzettend goed gebruik van geluidseffecten. Telkens als je je weer veilig waant weet de game je weer de stuipen op het lijf te jagen. Deze game is echt onvoorstelbaar griezelig. De first person camera is even wennen in deze serie, maar werkt ontzettend goed. Dit is naast de remake van deel 2 mijn favoriete game uit de serie.

Morgen gaan we verder met Resident Evil Village, het voorlopig laatste deel uit de serie.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments