Met Resident Evil Village zijn we alweer toe aan het achtste (genummerde) deel uit de serie. Veel mensen hebben echter de voorgaande titels niet of nauwelijks gespeeld. Dat kan met meerdere redenen te maken hebben zoals de tank-controls, gebrek aan tijd of de game is domweg te griezelig. Voor die mensen heb ik de hele serie uitgeschreven. Zo kun je de games toch beleven. Ik hou de volgorde van het verhaal en dus niet van de release van de games aan. Oh, en even een flinke spoilerwaarschuwing. Wil je de games zelf nog ervaren, zonder voorkennis? Lees dan vooral niet verder.

In Resident Evil: Revelations 2 diepen we het verhaal van de serie verder uit. Het speelt zich af na de gebeurtenissen uit Resident Evil 5. Hoewel deze game niet noodzakelijk is om de rode lijn door de serie te volgen is hij wel interessant genoeg om toch een keer te doorlopen.

Het is 2011. Claire Redfield werkt tegenwoordig bij het bedrijf TerraSave, een mensenrechtenorganisatie die zich inzet tegen bioterreur. Eén van haar collega’s is Moira Burton, de dochter van Barry Burton, voormalig STARS-lid en oud-collega van Claire’s broer Chris. Claire en Moria zijn aanwezig bij een feestje dat gegeven wordt door TerraSave. Het feest wordt echter ruw verstoord door een groep gewapende mannen die Claire drogeren en ontvoeren. Ze wordt wakker in een gevangeniscel. Ze vraagt zich af waar ze is en ziet dat ze een of andere elektronische armband draagt.

Plots gaan de deuren van de cel open en Claire besluit op onderzoek uit te gaan. Niet veel verderop zit Moira ook opgesloten. Wanneer Claire bij haar cel aankomt gaat ook deze plotseling open. Het tweetal weet niet wat er aan de hand is, maar vlug gaan ze samen op zoek naar de uitgang.

Na een poosje wandelen horen ze een gil. Er is nog iemand anders hier. Ze gaan de richting van het geluid uit en zien dat hun route geblokkeerd wordt door een oude archiefkast. Claire begint hem weg te duwen, maar wordt dan vanuit het niks ineens aangevallen door een monster. Ze weet het monster van zich af te slaan. Het wezen gaat ervandoor, maar aan het gegil verderop te horen heeft hij een nieuw slachtoffer gevonden. Wanneer Claire en Moira langs de kast zijn gewurmd ontdekken ze van wie de gil is. Het is een collega van hun, Gina. Gina heeft de aanval van het monster niet overleefd. Ze besluiten verder te gaan.

Ze vinden een deur die naar buiten leidt, maar uiteraard is deze afgesloten. Niet veel verder vinden ze een bewaker die aan zijn enkels in handboeien is opgehangen. Hij heeft een set sleutels aan zijn riem hangen en dus proberen Claire en Moira die te grijpen. Wat ze niet weten is dat ze via een camera in de gaten gehouden worden en plots gaan de elektronische boeien open en valt de bewaker een aantal verdiepingen naar beneden. Verderop gaat een deur van het slot. Het is alsof iemand ze een bepaalde kant op wil leiden, maar er zit weinig anders op dan het spelletje voor nu mee te spelen.

De deur leidt naar beneden, naar de gevallen bewaker. Ze vinden de sleutel en een handpistool. Ineens gaat een deur aan de zijkant van de ruimte open en stormen er twee zombies naar binnen. Claire weet ze neer te schieten en het tweetal gaat snel terug naar de afgesloten deur. Claire suggereert dat ze voor Moira ook een pistool moeten zoeken, maar die wijst dat voorstel resoluut van de hand. “Ik doe niet aan pistolen, niet na wat er gebeurt is”.

Niet veel later bereiken ze een cellenblok. Ze gaan naar binnen en plots klinkt er een stem. “Vrees wat je zult worden, wordt wat je vreest’. Een vrouwenstem spreekt hun toe via de elektronische armbanden die ze dragen. De stem vertelt dat er nog genoeg te lijden en genoeg te vrezen is. De armbanden meten hun angstniveau en veranderen van kleur bij verschillende niveaus. Zo plotseling als de stem verscheen is hij vervolgens ook weer verdwenen. Wat ze er van moeten maken weten ze niet, maar Claire en Moira gaan verder op zoek naar een weg naar buiten.

Ze weten de uitgang te vinden, maar om hem te kunnen openen moeten ze eerst de stroom in dit blok herstellen. Terwijl ze dit doen ontdekken ze dat deze gevangenis één grote martelfabriek is. Na meerdere valstrikken en diverse monsters te hebben ontweken weten ze de stroom er weer op te zetten. Wanneer ze de deur naar buiten openen, openen ze echter ook alle cellen in het cellenblok. Hordes monsters stromen naar buiten en het tweetal moet vechten voor hun leven, maar uiteindelijk weten ze de gevangenis te ontsnappen.

Buiten neemt de mysterieuze stem weer contact met ze op. Ze noemt zichzelf de Overseer. Wat ze wil is niet duidelijk, maar ze stuurt het duo naar iets wat ze de Wossek noemt, waar al het leven begint.

Nu ze uit de gevangenis zijn rijst de volgende vraag op. Waar zijn ze? En hoe komen ze hier weg? Ze laten de gevangenis achter zich en maken dat ze wegkomen. Claire biedt haar excuses aan Moira aan dat ze haar zo in de shit heeft gewerkt. Ze zegt dat Barry haar nooit zal vergeven. Moira reageert dat het haar schuld niet is en dat Barry niet zo moet zeuren.

Even later zien ze een grote zendmast staan. Ze bedenken dat ze daar misschien wel een SOS vandaan kunnen sturen en dus is de mast hun volgende doel. Voordat ze de mast bereiken moeten ze een gammele brug oversteken. Moira zakt halverwege door de brug heen, maar met een uiterste krachtsinspanning en wat hulp van Claire weet ze net ver genoeg te springen voordat de hele zooi in de afgrond eronder valt en ze weten uiteindelijk de mast te bereiken. Om de apparatuur daar weer werkend te krijgen besluit Claire om de mast te beklimmen. Moira blijft achter om een bericht te verzenden zodra Claire de boel weer werkend heeft. Bovenop de mast ontdekt Claire dat ze op een eiland zitten, maar waar is nog een raadsel.

Enige tijd later vaart er een bootje naar het eiland. Barry Burton heeft de boodschap van zijn dochter ontvangen en is erachter gekomen waar ze zich bevindt en dus is hij op weg om zijn kleine meid te redden. Wanneer hij op het eiland aankomt wordt hij verrast door een klein meisje. Hij vraagt het meisje om bij de boot te blijven, het is te gevaarlijk voor haar om mee te gaan, maar het meisje weigert. Het is bij de boot net zo gevaarlijk als op de rest van het eiland. Barry zwicht en besluit haar dan maar mee op sleeptouw te nemen. Hij vraagt haar wat ze hier doet en waar haar ouders zijn. Het meisje reageert met dat ze geen ouders heeft en dat ze niet weet hoe ze hier gekomen is. Ze stelt zich voor als Natalia.

In de verte ziet Barry een zendmast staan. Dat moet de plek zijn waar de boodschap van Moira vandaan gekomen is en dus is de mast het doel. De weg daar naartoe leidt ze door dezelfde gevangenis als waar Claire en Moira net uit zijn ontsnapt. Het zit nog altijd vol met zombies, maar Natalia kan ze op de een of andere manier voelen en kan Barry dus waarschuwen voor gevaar. Door op die manier samen te werken weten ook Barry en Natalia uit de gevangenis te ontsnappen. De weg naar de mast is echter minder makkelijk, vanwege de ingestorte brug en dus moet het duo een omweg vinden.

Die omweg leidt ze door een dicht en donker bos dat wemelt van de monsters die ze nog niet eerder tegengekomen zijn. Barry mompelt in zichzelf dat ze hier niks over verteld hebben tijdens de briefing. De wezens doen hem denken aan Uroboros, het virus dat ze een paar jaar terug in Afrika loslieten. Het tweetal weet uiteindelijk door het bos te komen en de zendmast te bereiken.

Wanneer ze hier aankomen ontdekken ze dat Claire en Moira nergens te bekennen zijn. Barry luistert de opname van Moira’s oproep terug en hoort dat het tweetal besloten heeft naar de Wossek te gaan. Ook ontdekt hij dat de opname zes maanden geleden gemaakt is. Wanneer Natalia Moira’s naam hoort krijgt ze ineens een barstende hoofdpijn en een flashback. Ze vertelt Barry dat Moira dood is.

Een paar maanden eerder…

Nadat Claire en Moira hun boodschap hebben verstuurd gaan ze op zoek naar de Wossek. Het blijkt een oude bar te zijn in een verlaten vissersdorpje. Hier treffen ze nog enkele TerraSave-collega’s aan die hun eerste ontmoetingen met de monsters overleeft hebben. Het gaat om Gabriel Chavez en Pedro Fernandez. Claire vertelt hun dat Gina ook op het eiland was, maar dat ze het niet heeft overleefd. Gabe op zijn beurt vertelt dat Edward Thompson, een andere collega, het ook niet overleeft heeft. Ze hebben zijn armband wel meegenomen om uit te zoeken wat dat ding nou precies doet. Verder is Neil Fisher ook nog ergens op het eiland, maar ze zijn elkaar kwijt geraakt terwijl ze wegrenden voor een groep monsters.

Op dat moment neemt de Overseer contact met hun allen op. Ze vertelt dat ze allemaal geïnfecteerd zijn met een virus om te kijken wie het overleeft. Het viertal schrikt hier enorm van. Wat is dit voor virus? Wat doet het? Hoe zorgen ze ervoor dat ze dit overleven? Gabe vraagt Claire of ze even met hem meeloopt. Hij wil haar iets laten zien. Het blijkt om een oude helikopter te gaan. Als ze het ding weer aan de praat kunnen krijgen dan kan Gabe hem gebruiken om ze allemaal van het eiland te krijgen. Maar voordat het ding de lucht in gaat heeft hij wel nog een aantal dingen nodig, namelijk brandstof en een accu. Claire besluit om samen met Moira en Pedro op zoek te gaan naar de betreffende onderdelen.

Terwijl ze het dorpje doorzoeken verteld Pedro dat hij erachter is waar het signaal naar de armbanden vandaan komt. Het is een stuk verderop naar het noorden op een hoge plek. Hier moet de Overseer zijn. Niet veel later hebben ze gevonden wat ze nodig hebben en vlug gaat het drietal terug naar Gabe om de helikopter te repareren.

Plots klinkt er een alarm. Het geluid trekt hele hordes geïnfecteerden aan en dus moeten ze het alarm uitschakelen. Claire, Moira en Pedro sprinten terug naar de bar en schakelen het alarm uit, maar inmiddels zijn ze wel omsingeld. Pedro raakt in paniek en zijn armband verandert van kleur. Het heeft nu een rode kleur. De Overseer vertelt ze dat het virus reageert op angst. Als een persoon maar angstig genoeg is zal hij muteren. Twee geïnfecteerden weten door de deur heen te breken en grijpen Pedro. Claire weet hem te bevrijden, maar het kwaad is al geschiedt. Pedro muteert in een enorm monster en Claire en Moira moeten vluchten voor hun leven. Ze worden te hulp geschoten door Neil Fisher die hen naar een rioolingang leidt, weg van het dorp, van de monsters en van Gabe en de helikopter.

Wanneer ze weer uit het riool komen bevinden ze zich in een stadje en in de verte zien ze een hoge toren. Claire vermoedt dat de Overseer daar wel eens zou kunnen zitten en omdat ze geen andere ideeën hebben besluiten ze daar naartoe te gaan. Het stadje zit vol met geïnfecteerden en ze vragen zich af of dit de voormalige inwoners zijn en waarom de Overseer zoiets zou doen, als zij tenminste degene is die hier achter zit. Niet veel later worden ze overvallen door een groepje monsters en worden Claire en Moira van Neil gescheiden. Neil moet rennen voor zijn leven en roept dat hij hun bij de toren wel weer treft.

Terwijl Claire en Moira een weg door de stad proberen te vinden zien ze een klein meisje. Het meisje ziet hun ook en vlucht van ze weg. Moira had in de gevangenis ook al een glimp van haar opgevangen en ziet dat ze ook een armband draagt. Het tweetal gaat haar achterna. Het meisje is bang voor hun, maar na een poosje weten ze haar in te halen en te overtuigen dat ze haar geen kwaad zullen doen. Samen gaan ze verder. Na een poosje door de straten gelopen te hebben horen ze een helikopter aankomen. Het is Gabe en hij is van plan het eiland te verlaten, maar de Overseer heeft andere plannen en laat de elektronica in de helikopter doorbranden. De helikopter stort neer en de paniek die dat bij Gabe opwekt maakt dat hij begint te muteren. De helikopter slingert nog een poosje door de lucht, maar knalt dan in een gebouw en ontploft. Terwijl Claire en Moira naar dit schouwspel staan te kijken zien ze niet dat iemand het meisje grijpt en meeneemt.

Het heden…

Barry en Natalia staren naar een hoge toren in de verte. Natalia zegt dat Moira stierf toen ze nog samen waren en daar naartoe wilden. Barry gelooft niet dat zijn dochter niet meer leeft en vraagt Natalia om hem naar de toren te brengen. Het tweetal gaat op weg.

Na een tijdje bereiken ze het verlaten vissersdorpje. Hier worden ze opgejaagd door onzichtbare monsters. Natalia kan ze wel zien en door samen te werken weten Barry en Natalia door het dorpje heen te komen en de stad verderop te bereiken. Barry vraagt waar Natalia’s ouders zijn. Het meisje vertelt dat ze zijn omgekomen in Terragrigia. Barry zegt dat het zijn werk is om mensen te beschermen tegen bioterrorisme en dat ze daarin gefaald hebben in Terragrigia. Natalia zegt dat ze gered is door TerraSave en Barry besluit verder geen vragen meer te stellen. Het duo gaat verder de stad in, op weg naar de toren.

Terwijl ze door een flatgebouw lopen zien ze een neergestorte helikopter. Het ding blokkeert hun route en Barry duwt hem over de rand. Met een hoop kabaal stort de helikopter naar beneden. Dit trekt de aandacht van een enorm monster. Het is Pedro. Pedro valt ze aan en Barry heeft geen andere keuze dan hem neer te schieten en na een hevig gevecht gaat het gedrocht neer. Pedro droeg een grote boormachine bij zich en Barry neemt het geval mee. Hiermee kunnen ze geblokkeerde doorgangen vrijmaken.  Wanneer ze het gebouw verlaten herkent Natalia de straat als de plek waar ze meegenomen werd door de aardige man van TerraSave. Hier raakte ze Moira kwijt. Ze vraagt zich af of Moira de toren bereikt heeft. Barry zegt van wel en het duo gaat verder.

Niet veel later weten ze de toren te bereiken. Ze gaan naar binnen. Binnen in de toren is het een gezellige boel. Overal zijn bloedvlekken en griezelige poppen te vinden. Barry vindt een foto waar een man met een zonnebril op staat. Het is Albert Wesker! Er staat ook een vrouw op de foto. Natalia zegt dat ze die persoon eng vindt. “Wie, Wesker?”, vraagt Barry. Natalia antwoordt dat die vrouw Wesker is. Alex Wesker. Barry schrikt van die onthulling, maar tijd om bij te komen is er niet, want plotseling duikt er een figuur op uit de schaduwen. “Dus, je bent er eindelijk. Ik wist wel dat je zou komen”, en zij wijst naar het kleine meisje. “Natalia”.

Een paar maanden eerder…

Claire en Moira zijn op zoek naar Natalia, maar zonder resultaat. Ze besluiten verder te gaan naar de toren. Hier vinden ze een briefje van Neil. Hij schrijft dat ze naar de fabriek moeten gaan. Aangezien de deur van de toren potdicht zit besluiten de dames hier gehoor aan te geven.

Wanneer ze bij de fabriek aankomen worden ze welkom geheten met een boodschap van de Overseer die hen nog altijd in de gaten houdt. Claire ziet een TerraSave Id-kaart hangen aan een standbeeld en ontdekt dat hij van Neil is. De Overseer vertelt haar dat als ze hem wil redden ze de uitdaging van de goden aan moet gaan en opent een deur iets verderop. Claire en Moira hebben weinig andere keus dan het spelletje mee te spelen. Ze ontdekken dat het standbeeld waar ze Neil’s pasje aan vonden de weg verspert. Ook zien ze dat ze een voorwerp moeten vinden om het standbeeld uit de weg te krijgen en dus gaan ze de fabriek in op zoek naar dit voorwerp.

De fabriek zit vol met zieke, sadistische valstrikken die het tweetal moet zien te ontwijken of onschadelijk maken. Ze weten de vallen en de monsters te ontwijken en belanden uiteindelijk in een soort ondergronds slachthuis. Hier weten ze het benodigde voorwerp voor het standbeeld, een neplever, te vinden en ook een kaart waarop een riooltunnel te zien is die rechtstreeks naar de toren leidt. Op weg naar buiten klinkt er ineens een alarm. De Overseer heeft het alarm ingeschakeld om zo alle aanwezige monsters naar Claire en Moira te lokken. Het tweetal weet ternauwernood weer buiten te komen.

Hier verplaatsen ze het standbeeld en gaan door de versperde deur. Wanneer ze in de fabriekshal aankomen neemt de Overseer contact met ze op. Blijkbaar zijn Claire en Moira lastiger dan dat ze verwacht had, want de Overseer zegt het experiment te beëindigen. Er klinken een aantal explosies en de fabriek staat ineens in lichterlaaie. Een race tegen de klok om de fabriek te ontsnappen begint. Dit lukt en ze vinden de riooltunnel die ze eerder op de kaart hadden zien staan. En nu de Overseer denkt dat ze gestorven zijn in de explosie hebben ze het element van verrassing aan hun zijde.

In de tunnel ontmoeten ze een oude man die geen armband draagt. Moira zegt dat hij moet maken dat hij hier wegkomt, maar de man weigert zijn thuis te verlaten. Hij wil geen hulp van Claire en Moira en wil dat de dames weggaan. De man herinnert Moira aan Barry en wat een hekel ze aan dit soort mannen heeft, omdat ze altijd willen doen alsof ze alles beter weten.

Ze gaan verder door het riool. Wanneer ze uit de tunnel komen bevinden ze zich inderdaad in de toren. Ze vinden de controlekamer waarvandaan de Overseer hen in de gaten heeft moeten houden. Hier vinden ze een opname van een gesprek tussen Neil en de Overseer. Neil heeft iedereen die aanwezig was op het TerraSave feest erin geluisd en aan de Overseer overhandigd, alles met als doel om een nieuwe terroristische dreiging te creëren waardoor de FBC weer bestaansrecht krijgt. Neil is de opvolger van Lansdale, de man achter de Terragrigia Panic van zeven jaar geleden. Het gesprek eindigt met Neil die geïnjecteerd wordt door de Overseer met Uroboros, het biowapen dat in Afrika opdook. Claire kan het niet geloven. Ze vertrouwde Neil volledig.

Wanneer ze de ruimte verlaten lopen ze Neil tegen het lijf. Hij zegt dat hij alleen maar deed wat hij dacht dat het beste zou zijn. Claire zegt dat hij fout zat. Neil begint te muteren dankzij Uroboros. Hij duwt Claire weg, maar verliest kort daarna zijn menselijkheid en komt achter de beide dames aan. Een heftig gevecht met de gemuteerde Neil begint. Neil weet uiteindelijk Claire te ontwapenen en haar te overmeesteren. Voor Moira zit er maar één ding op. Haar afkeer jegens pistolen overwinnen. Een afkeer die ontstaan is nadat ze als kind per ongeluk het dienstwapen van Barry af liet gaan. Haar zusje Polly werd hierbij geraakt. Al die beelden flitsen door haar hoofd, maar Moira pakt toch het gevallen pistool op en schiet de monsterlijke gedaante van Neil ermee dood en redt zo Claire’s leven.

De Overseer ziet het op de camerabeelden allemaal gebeuren. Ze zegt tegen haarzelf dat ze genoeg data verzameld heeft. Hierop draait ze naar een stretcher waar een klein meisje op ligt en zegt: “Binnenkort kennen we elkaar door en door”.

Terug in het heden…

Natalia schrikt van de monsterlijke gedaante. Ze herkent haar als Alex Wesker. Barry vraagt haar wat ze met Moira gedaan heeft en Wesker antwoordt dat ze haar begraven heeft onder een enorme berg van angst. Barry kookt en wil niks liever dan de confrontatie aangaan, maar Alex heeft ondertussen een enorme hoeveelheid monsters tevoorschijn geroepen en aangezien hij Natalia ook moet beschermen zit er voor Barry niks anders op dan voor nu samen met het meisje te vluchten en hij rent vlug naar de ingang van de riooltunnels.

Barry trekt de conclusie dat Alex Wesker verantwoordelijk moet zijn geweest voor het experiment van zes maanden geleden. Natalia bevestigt dat. Ze stond bekend als de Overseer. Barry vraagt zich af wat ze met Moira moest. Natalia probeert Barry op te vrolijken door te zeggen dat Moira nog steeds van hem hield. Barry gelooft haar niet, maar waardeert de poging. Hij verteld dat hij verantwoordelijk is voor de breuk tussen hem en Moira, dat hij een slechte vader was. Hij verteld over het ongeluk waarbij Moira haar zusje per ongeluk neerschoot met zijn dienstwapen. Polly overleefde het ongeluk, maar de relatie tussen Barry en Moira niet. Hij weet dat het zijn eigen schuld was, dat hij niet had moeten vergeten de wapens achter slot en grendel te stoppen, maar desondanks viel hij wel uit tegen Moira. Sindsdien is hun relatie niet best. Barry zegt tegen Natalia dat hij Moira niet kon redden, maar dat hij Natalia wel zal redden en dat hij een manier zal vinden om van dit eiland af te komen.

Na een tijdje door het riool gedwaald te hebben vinden ze een klein kamertje. Hier treffen ze het lichaam van een oude man aan, maar Barry’s oog valt op iets heel anders. Moira’s telefoon. Er staat een boodschap op waarop Moira zich verontschuldigt dat ze zo’n slechte dochter was. Barry kookt en zweert dat hij dit eiland eigenhandig af zal breken om haar dood te wreken. Ze gaan op zoek naar een uitweg door het met monsters overlopen riool.

Na een poosje weten ze een uitgang te vinden. Nu is het tijd om Alex op te sporen en wraak te nemen.  Buiten aangekomen zien ze dat ze bij een of andere oude mijn zijn uitgekomen. Natalia herrinnert zich deze plek en vertelt Barry dat Alex hier vaak te vinden was. En dus gaat het tweetal op zoek naar een weg naar binnen.

Ze vinden een lift die hun naar binnen kan brengen, maar die werkt momenteel niet. Terwijl ze op zoek gaan naar een manier om de lift weer aan de praat te krijgen worden ze door een enorm monster aangevallen. Barry weet het gedrocht te verwonden en jaagt hem op de vlucht. Hij vraagt zich af wat dit voor iets was en hoopt dat ze het niet weer tegen zullen komen. Korte tijd later weten ze de lift aan de praat te krijgen en gaan Barry en Natalia samen de mijn in.

Plots worden ze overvallen door Alex. Barry krijgt een beuk en wordt vele meters weggeslingerd. Vervolgens grijpt het gedrocht Natalia. Alex zegt dat ze niet bang was toen ze langzaam in een monster veranderde, maar vraagt zich af waarom Natalia niet verandert. Terwijl ze het kleine meisje de keel dichtknijpt kijkt Alex haar recht in de ogen aan en ziet iets wat haar doodsbang maakt, haar eigen afschuwelijke spiegelbeeld. Met een vreselijke krijs laat ze het kleine meisje los en deinst achteruit.

Zes maanden eerder…

Claire en Moira vinden na hun gevecht met Neil de controlekamer van de Overseer, maar de Overseer zelf is nergens te bekennen. Wel vinden ze diverse documenten en persoonlijke notities die met het experiment op dit eiland te maken hebben, maar het is nog niet genoeg om de stukjes op hun plaats te laten vallen.

Ze gaan verder en vinden een doorgang in de slaapkamer die aan de controlekamer grenst. Voorbij de doorgang is een lift die ze naar de top van de toren brengt. Hier treffen ze de Overseer aan. De Overseer zegt dat ze haar angst overwonnen heeft en dat de dood haar uitweg is. Hierop trekt ze een pistool en schiet haarzelf door haar hoofd. Ze valt dood neer. Claire en Moira vragen zich af wat er mis was met haar, maar lang tijd om er over na te denken is er niet. Het zelfvernietigingsmechanisme van de toren is in werking gezet en het tweetal moet maken dat ze wegkomen. Na een helse klautertocht door de instortende toren zijn ze bijna beneden wanneer er een explosie klinkt en er een groot stuk beton naar beneden komt storten, recht op Claire af. Moira duwt Claire uit de weg, maar wordt hierdoor zelf bedolven onder het puin. Er is geen mogelijkheid voor Claire om haar te bereiken en Moira smeekt haar daarom om te gaan, om zichzelf te redden. Met pijn in het hart laat Claire Moira achter. De enige uitweg is door een gat in de muur met daarachter een diepe sprong de zee in. Met geen andere mogelijkheid waagt Claire de sprong. Zwaargewond wordt ze later gevonden en naar het ziekenhuis gebracht waar Barry haar bijstaat.

Het heden…

Barry ontwaakt na de beuk die hij van Alex Wesker heeft gehad en ziet Natalia bij hem staan. Hij vraagt haar waar Alex is, maar Natalia zegt dat ze nu ergens anders is. Als ze haar achterna willen zullen ze een weg terug de mijn in moeten vinden. Terwijl ze dichter bij de ingang van de mijn komen zegt Natalia dat hier een ondergrondse faciliteit moet zijn. Barry vraagt of haar geheugen weer terug aan het komen is, maar Natalia zegt dat ze hier nog nooit is geweest. Ze weet het gewoon.

Uiteindelijk weten Barry en Natalia een lift te vinden die ze weer naar beneden brengt, de mijn in. Plots klinkt de stem van Alex uit de armband van Natalia. “Jij gaat sterven. Het verleden zal je inhalen bedrieger”. Barry zegt dat Natalia zich geen zorgen hoeft te maken. Samen zijn ze sterker dan Wesker.

Ze gaan dieper de mijn in en vinden een lift waarmee ze helemaal naar de bodem gaan. Onderweg vraagt Barry aan Natalia waarom Wesker het op haar voorzien heeft. Het meisje antwoordt dat ze geen idee heeft. Ze heeft maar heel even met haar gesproken, net voordat ze heel slaperig werd. Barry zegt dat er dan niks anders op zit dan de antwoorden bij Wesker zelf te halen.

Ze stuitten op een zware, metalen deur. Barry probeert op de console naast de deur om de boel open te krijgen, maar slaagt daar niet. Natalia zegt dat ze deze machine eerder gezien heeft en waagt ook een poging. Tot Barry’s verbazing gaat de deur open. Hij vraagt zich af hoe ze dat voor elkaar gekregen heeft. Samen gaan ze naar binnen. Plots klinkt de stem van Wesker weer door de armband van Natalia. “Tijd om te sterven Natalia. Ik zal jou nooit laten ontwaken. Sterf, sterf, sterf!” Het meisje kijkt angstig naar Barry en die roept kwaad terug dat Wesker haar kop moet houden. Het wordt inderdaad weer stil en het tweetal gaat verder de faciliteit in.

Iets verderop vinden ze een deur. Wanneer ze daar doorheen gaan staan ze tot hun verbazing ineens in een rijkversierde woning. In de kelder van de woning ontdekken ze een laboratorium. Dit is waar veel van de monsters die loslopen op het eiland vandaan komen. Ze vinden diverse notities waarin staat dat ze hier het Uroboros-virus bestudeerd hebben. Ook ontdekken ze dat hier een nieuw virus ontwikkeld is. Het T-Phobos-virus. Dit virus wordt geactiveerd als het doelwit dat hiermee geïnfecteerd is angst voelt. Wat Wesker hier mee moet is Barry onduidelijk. Ze gaan verder.

Na het lab uitgeplozen te hebben vinden ze nog een lift die hen nog dieper naar beneden voert. Hier klinkt Wesker weer door de armband van Natalia. Ze zegt dat zij de ware is en Natalia de bedriegster en dat het kleine meisje moet sterven. Dat ze haar haat is duidelijk, maar waarom Wesker zo’n afkeer voor het meisje heeft is nog altijd onduidelijk.

Niet veel later vinden ze een dagboek. Het is van Wesker. Ze schrijft dat ze het heeft overleefd, dat de dood niet haar uitweg was. Op het moment dat ze de trekker overhaalde werd de gedachte dat ze van de wereld zou verdwijnen haar te veel. Ze voelde angst. Dat triggerde het virus dat in haar lichaam zat. Het veranderde haar in aan afzichtelijk wezen, maar redde wel haar leven. Maar het maakt niet uit. Binnenkort ontwaakt ze in een nieuw lichaam. Dan is ze weer de echte zij, maar dat is haar oude zij ook. Nee! Er kan maar één echte Alex zijn, en dat is zij. De andere zij is een bedriegster en daarom moet ze dood. Ze zal Uroboros op dit eiland loslaten en dan kent ook zij echte angst. Dan zal de koude greep van de dood ook haar omarmen. Natalia. En als ze dan dood is zal zij haar lichaam overnemen om weer de echte ik te worden. Natalia, je moet sterven.

Wesker is duidelijk gestoord. Terwijl Barry en Natalia verder gaan horen ze de muziek die uit de armband van Natalia klinkt ook verder uit de tunnel komen waar ze zich nu bevinden. Ze gaan eropaf. Ze treffen Alex Wesker aan. Die heeft zichzelf geïnjecteerd met het Uroboros-virus waardoor ze nu groter en sneller is dan ooit tevoren. Barry probeert haar uit te schakelen, maar zonder succes. Hij wordt na een hevig gevecht aan de kant gegooid en Alex richt haar aandacht nu op Natalia. Ze pakt het meisje op en begint haar langzaam dood te knijpen. Plots klinken er een aantal pistoolschoten en Alex laat Natalia los. De schoten zijn niet afkomstig uit Barry’s pistool, maar uit die van Moira.

Moira werd gered uit het puin door de oude man die ze in het riool ontmoet had. Ze heeft een tijd met hem samengewoond op het eiland, totdat de man achter het lot van zijn dochter kwam die aan het experiment op dit eiland is overleden. Dit zorgde ervoor dat de man zijn wil om te leven verloor. Hij sloot zichzelf op in zijn kamer in het riool en stierf. Dit zorgde voor veel verdriet bij Moira die zwoer dat als ze dit eiland zou overleven ze het bij zou leggen met Barry.

Nu is het tijd om Barry en Natalia te hulp te schieten. Het gedrocht dat ooit Alex Wesker was gaat net lang genoeg neer voor het drietal om de grot waar ze zich in bevinden te kunnen ontvluchten. Eenmaal buiten staan ze aan de rand van een hoge klif. Achter hun klinkt gerommel. Alex is het drietal achterna gekomen en de situatie lijkt uitzichtloos. Plots klinkt het geluid van een helikopter die langs de klif omhoog komt. In de helikopter zit nog een oude bekende. Het is Claire. Ze is gekomen om Barry te helpen en is blij verrast om te zien dat Moira en Natalia ook allebei nog leven. Samen met Barry gaat ze het gevecht aan met Alex. Barry vanaf de grond, Claire vanuit de helikopter. Na een flink gevecht weten ze Alex Wesker de genadeklap toe te dienen en samen verlaten ze het eiland.

Barry woont nu weer samen met zijn dochters Moira en Polly. Natalia is toegevoegd aan de familie en woont nu ook bij hun. Claire werkt nog altijd voor TerraSave, maar nu zit ze in de auto onderweg naar de familie Burton. Ze heeft Piers Nivans aan de telefoon die vertelt dat hij en Claire’s broer Chris momenteel in China zitten. Ze vraagt hem om Chris de groeten te doen en vervolgt haar weg naar de familie.

Extra info

Alex Wesker was de zus van Albert Wesker. Ze deed onderzoek naar het eeuwige leven en dacht een manier gevonden te hebben om haar bewustzijn in een ander lichaam onder te brengen. De methode is extreem traumatisch voor de ander en dus moest dat iemand zijn die mentaal niet knakt. Hiervoor bedacht ze het experiment. Infecteer mensen met het T-Phobos-virus en kijk wie zijn angsten overwint. Die personen zijn mogelijk geschikt voor de procedure.

Claire, Moira en Natalia bleken allemaal uiterst veelbelovend te zijn, maar de meest geschikte persoon was Natalia. Het moment dat Claire en Moira Natalia kwijtraakten op het eiland was het moment waarop ze door Neil werd ontvoerd en naar Alex gebracht. Die bracht haar in een kunstmatige coma, zodat Alex haar bewustzijn in haar onder kon brengen. Dit proces zou zes maanden moeten duren.

Kort na het onderbrengen van Natalia in haar coma weten Claire en Moira Alex te vinden die zichzelf door het hoofd schiet in hun bijzijn. Probleem was alleen dat Alex niet stierf. Zoals in het dagboek al omschreven werd, was ze bang om plots te verdwijnen. Ze muteerde in een monster en ontwikkelde een identiteitscrisis. Ze zou straks in een nieuw lichaam, dat van Natalia, ontwaken, maar ze zou ook nog in dit lichaam bestaan. Dat andere lichaam zou niet de echte Alex zijn en daarom moest Natalia dood. Natalia ontwaakte zes maanden later, maar weerstond Alex haar persoonlijkheid. Kort hierna ontmoette ze Barry op het eiland.

Korte review

Ten opzichte van Resident Evil: Revelations is het tweede deel duidelijk een stap vooruit. Grafisch is hij beter, het speelt lekkerder en ook het verhaal is cool. Daarnaast is het ook tof om met Barry Burton te spelen, een personage dat toch wat onderbelicht is gebleven in de serie. Revelations 2 is niet noodzakelijk om te spelen voor het hoofdverhaal, maar wel degelijk een leuke game om je kennis rondom de lore in Resident Evil te vergroten.

Volgende keer gaan we verder met Resident Evil 6.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments