Activision Blizzard is aangeklaagd door de staat Californië vanwege klachten rondom seksisme en seksuele intimidatie en ex-Blizzard baas Mike Morhaime is het daarmee eens.

Hij geeft aan zijn vrouwelijke medewerkers in de steek gelaten te hebben. En als dat gebeurt, dan weet je dat het bedrijf met een vet probleem kampt dat alle lagen van bedrijfsvoering raakt.De New York Times meldt dat de toezichthouder gedurende twee jaar onderzoek bij Activision Blizzard heeft gedaan. Dit naar aanleiding van een vermoeden dat een vrouwelijke medewerker zelfmoord zou hebben gepleegd na een seksuele relatie met een leidinggevende. Intimidatie en discriminatie op de werkvloer heb je in vele vormen. Ik denk dat velen van ons wel een voorbeeld weten te noemen.

Discriminatie en intimidatie vormen een groot probleem in de gamesbusiness

Als schrijver heb ik daar natuurlijk wel een mening over. Ik denk dat de oorzaak van het probleem niet snel in de bedrijfscultuur gezocht moet worden: het probleem werd in mijn ervaring bij ons vaak door collega’s onderling of door hun directe leidinggevende op een serieuze manier opgepakt.

Verleden jaar is bij Ubisoft al gebleken dat dit niet vanzelfsprekend is. De klachten van intimidatie en discriminatie bij Ubisoft werden misschien gehoord, maar er is onvoldoende aan gedaan om het probleem aan te pakken. Er zijn zelfs voorbeelden dat daders een hand boven het hoofd is gehouden door de leidinggevenden.

Nadat het probleem vorig jaar wereldkundig was gemaakt zijn er toch verschillende mensen bij Ubisoft de laan uit gestuurd. Daarbij heeft Ubisoft baas Yves Guillemot aangekondigd de problemen op structurele wijze te willen gaan aanpakken. Helaas is daar tot op heden nog niet heel veel van terecht gekomen, meldde de Franse publicatie Le Télégramme afgelopen mei. En dat is ongeveer een jaar nadat de berichten over de toxische werkomstandigheden bij Ubi aan het licht kwamen. Wanneer je leest dat er ook bij Activision Blizzard sprake is van seksuele intimidatie richting vrouwen, dan vraag ik mij hardop af waarom dit zo’n groot probleem lijkt te zijn binnen de gamesindustrie.

Maar daar heb ik niet direct een antwoord op. Ik denk dat het meespeelt dat je met relatief jonge industrie te maken waarin vrouwen ook nog eens ondervertegenwoordigd zijn. Dat mag natuurlijk geen excuus zijn. Het probleem dat de rechten van de werknemer minder belangrijk gevonden worden dan je mag verwachten, kan hem er wel eens in zitten dat je geen echte vakbond kent waarin werknemers zich kunnen verenigen.

De problemen bij Activision Blizzard

Uit de aanklacht tegen Activision Blizzard blijkt dat vrouwen bij het bedrijf op verschillende manieren gediscrimineerd zijn, zoals het verschil in de hoogte van hun salaris. Daarnaast is er sprake (geweest) van intimidatie, voornamelijk richting vrouwelijke medewerkers. Er heerst volgens het schrijven een echte machocultuur binnen het bedrijf. Dat machogedrag leidt in de meest extreme vormen tot intimidatie. De voorbeelden die genoemd worden, zijn het openlijk grappen maken over verkrachting of weddenschappen over wie het eerste met een vrouwelijke medewerker het bed in zal duiken. Ook zijn naaktfoto’s van een vrouwelijke medewerkster door collega’s onderling verspreid. De problemen zijn absoluut groter dan een enkele dader en een slachtoffer. Het is de bedrijfscultuur die onderdeel vormt van het probleem. Dat blijk ook wel 1000 medewerkers die de aanklacht steunen en onderschrijven.

Mijn inziens wordt dit bevestigd door de reactie van oud Blizzard baas Mike Morhaime. In zijn reactie op de aantijgingen laat hij weten dat hij de verhalen vreselijk vindt. Hij geeft dat hij het moeilijk vindt om hier nu over te lezen. Aldus Mike:

Het is de verantwoordelijkheid van de leding om werknemers zich veilig en gesteund te laten voelen. Een werknemer moet geen twijfels hebben Over gelijkheid, ongeacht sekse of achtergrond. het is de verantwoordelijkheid van de leiding om toxiciteit en intimidatie binnen alle niveaus van het bedrijf uit te roeien.

Mike geeft dan ook aan dat hij het gevoel heeft hierin gefaald te hebben. Morhaime is mede-oprichter van Blizzard en heeft het bedrijf in 2018 verlaten. Een link tussen bovenstaande statement en zijn vertrek in 2018 is er volgens mij niet. Wellicht dat het in zijn hoofd wel mee heeft gespeeld. Mike heeft Blizzard namelijk verlaten om een nieuw gamebedrijf te starten met de naam Dreamhaven. Volgens zijn zeggen wil hij met Dreamhaven iets neerzetten waar hij trots op zou kunnen zijn. Dan dacht hij ongetwijfeld niet alleen aan de titels waar het bedrijf mee op de proppen zou komen…

De reacties

In een verklaring geeft Activision Blizzard aan dat het beeld dat wordt geschetst niet klopt met de huidige situatie binnen het bedrijf. Zo zijn de problemen de afgelopen jaren bespreekbaar gemaakt en stuurt men aan op een cultuurverandering. In verschillende van de bovenstaande zaken zou reeds actie zijn ondernomen. Als het aan de aanklager ligt blijft het daar niet bij. Activision Blizzard zal werknemers moeten compenseren voor het misgelopen salaris. Verder wordt gesproken van schadevergoedingen naar de slachtoffers toe.

Er heerst veel onvrede en woede over de reactie die Activision Blizzard heeft gegeven op de aanklacht. Journalist Jason Schreier deelde op 26 juli de bovenstaande tweet waarin hij laat weten dat bijna duizend (oud) werknemers hun onvrede uiten in een pen brief. Zij zitten niet bij de pakken neer: het gevecht voor hun rechten begint pas.

Wat kunnen wij als consument doen, vraag ik mij af? Laten we een vinger aan de pols houden bij bedrijven waarvan we weten dat ze hun zaken niet op orde hebben. Laten we hier vooral over blijven schrijven. Het is belangrijk dat we onze mening hier over delen. Als er geen politieke druk wordt uitgevoerd of zo’n bedrijf het niet in de portemonnee voelt, dan is de kans groot dat er niks veranderd. Deel jouw reactie op het bovenstaande nieuws op social media, maar richt je niet tot individuele medewerkers. Denk bij de aanschaf van de volgende Activision Blizzard game na of je het wel zo nodig wilt hebben als de misstanden binnen het bedrijf blijven bestaan.

Waar denk jij dat we goed aan doen?

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties