We naderen het eind van 2022 en dus is het hoogste tijd om de balans op te maken. Heeft Xbox in 2022 de beloftes die zij gedaan heeft waargemaakt? In dit artikel een korte beschouwing.

Het jaar 2022 gaat de boeken in als het jaar waarin games uitgesteld werden. Wanneer je op de website van XBNL in de zoekbalk ‘uitgesteld‘ invoert, dan kom je op een lange rij aan games uit. Met als grootste teleurstelling natuurlijk de beperkte opbrengst uit de Xbox Game Studios zelf en het uitstellen van Starfield en Redfall.

Hoewel de vele uitgestelde games in het licht van COVID goed te begrijpen is, heeft team Xbox zich de kritiek aangetrokken. Tijdens de Xbox en Bethesda showcase van 13 juni 2022 werd het roer dan ook omgegooid. De show stond enkel en alleen in het teken van games die binnen het jaar uit moesten komen. Een indrukwekkende lijst werd getoond:

Belofte maakt schuld

Grootmoeders zei altijd ‘belofte maakt schuld’ en na de matige start van 2022, kan het gaan kwaad om de toezeggingen die tijdens de Xbox & Bethesda showcase gedaan zijn eens goed onder de loep te nemen. Is het team Xbox gelukt om haar toezeggingen na te komen? Is het eerste deel van de 12 maanden durende snoepkalender door Xbox ingelost? Tijd om de stand van zaken op te nemen!

Keurig volgens planning

Wanneer we een eerste blik werpen op de lijst met games dan blijkt team Xbox de gemaakte beloftes aardig in te lossen. Zo zagen we inderdaad de volgende games conform planning verschijnen: Naraka Bladepoint, Elders Scroll Online: High Isle, As Dusk Falls, Forza Horizon 5: Hot Wheels, Somerville, A Plague Tale: Requiem, Valheim, Grounded, Fallout 76: The Pitt, Overwatch 2, Scorn, Gotham Knights, Gunfire Reborn, Persona 5 Royal, Call of Duty Modern Warfare 2, Pentiment, Microsoft Flight Simulator 40th Anniversary Edition, Slime Rancher 2 (preview), The Callisto Protocol. En met de naderende release van High on Life lijkt het ook wel goed te zitten.

Het gros van de beloften is dus ingelost en dat is goed nieuws! Toch zijn er een aantal games nog niet verschenen. Hogwarts Legacy en Atomic Heart zijn uitgesteld, maar hebben wel een concrete releasedatum gekregen. Zo zal Atomic Heart op 7 februari 2023 uitkomen en mag je Hogwarts Legacy op 10 februari 2023 verwachten. Van de game Party Animals heb ik niets vernomen en op hun social media kanalen is het stil. Wat mogen we hier nog van verwachten? En tot slot de moeizame doorontwikkeling van Halo Infinite. Volgens de beloofde planning zou Season 3 in 2022 moeten lanceren, maar inmiddels weten we dat dit niet gehaald is. Season 3 zal, mits er niets tussen komt, vanaf 7 maart 2023 beschikbaar zijn.

Hoewel dus niet alles exact volgens planning verlopen is, lijkt Xbox nog steeds op koers om alle games uit de ‘This is the next 12 months of Xbox’-lijst te gaan leveren. Daarnaast heeft Xbox ook weten te verrassen door games naar Xbox Game Pass te brengen die aanvankelijk niet op de lijst stonden. Ik denk aan nieuwe content in Minecraft Dungeons (season 3), Deathloop, Disney Dreamlight Valley, Immortality, Two Point Campus en nog vele andere games. Het zijn er te veel om in dit artikel allemaal op te noemen.

De Xbox Game Studios mogen dan weliswaar minder games dan gehoopt uitgebracht hebben, Xbox Game Pass weet hiervoor ruimschoots goed te maken. Dat het daarbij niet enkel om kwaniteit gaat, blijkt ook wel uit de vele games uit de Xbox Game Pass die voor The Game Awards van 2022 genomineerd zijn.

Een uitstekend 2023 aan de horizon

Vertrouwen is te herstellen. Na een matige start van 2022, is Xbox nu daad bij het woord aan het voegen. De lijst met games die in 2022 uit moesten komen is nagenoeg compleet geleverd en daarnaast zagen we dat aan de lijst nog vele games zijn toegevoegd. Dat biedt geen garantie, maar wel vertrouwen voor de nabije toekomst. Als team Xbox de lijn weet door te zetten dan zal alleen al de eerste helft van 2023 een gekkenhuis worden. We noemen een paar naderende releases die voor de zomer uit moeten komen: Starfield, Redfall, Atomic Heart, Minecraft Legends, Wo Long Fallen Dynasty, Ark 2, League of Legends, Forza Motorsport, Diablo IV en S.T.A.L.K.E.R. 2.

En dan zijn er natuurlijk nog de online multiplayer games waar Xbox heer en meester is en die in de lijst niet meegenomen zijn. Ik denk aan games als Sea of Thieves, Grounded, Minecraft Dungeons en Forza Horizon 5. Games waarvan je weet dat ze in een regelmatig tempo grote content updates uitbrengen.

Het jaar 2021 was voor Xbox een uitstekend jaar. Een groot deel van 2022 was matig, vooral wanneer we specifiek naar de Xbox Game Studios kijken. Het jaar 2023 lijkt één en ander goed te gaan maken. Waar de hardcore Xbox-gamers echter vooral behoefte aan zal hebben is voorspelbaarheid en continuïteit. Met regelmaat van de klok games van de Xbox Game Studios die zullen verschijnen en met de vele studios zal dat lang verwachte keerpunt toch een keer gaan komen. Iedere maand een game uit de koker van de Xbox Game Studios? De start van 2023 lijkt daarin in ieder geval veelbelovend!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments