Forza Motorsport komt met een geheel nieuwe next-gen versie. Wat weten we tot nu toe van de vertrouwde franchise van Turn 10? In dit artikel lees je het allemaal.

Forza is natuurlijk een vlaggenschip van de Xbox. Met de komst van de next-gen consoles kregen we dan ook spectaculaire in-engine beelden bij de Xbox Series showcase te zien.

Met Forza Horizon 5 hebben we natuurlijk in het zonnige Mexico als next-gen kunnen ervaren, maar het echte wachten is natuurlijk op de volgende Forza Motorsport. Veel beelden hebben we nog niet, dus we moeten het met de teaser van de Xbox Games Show van 2020 doen.

Forza Motorsport vs. Forza Horizon

Playground Games, de ontwikkelaar achter Forza Horizon, heeft met Forza Horizon 5 prachtige graphics laten zien. Maar Forza Horizon is uiteindelijk een open-wereld chill-vibes spin-off van Forza Motorsport, de traditionele Xbox racegame. De echte innovatie wordt dan ook gebracht in Forza Motorsport, die door Turn 10 Studios ontwikkeld wordt.

Forza Motorsport is dus, in tegenstelling tot Forza Horizon, een serieuze racegame, waarin je racet op bekende en minder bekende tracks en het draait om milliseconden van je rondetijden te schrapen.

De naamsverandering

We weten dat de nieuwe Forza Motorsport simpelweg Forza Motorsport zal heten en mist dus het nummertje die alle voorgaande versies wel hadden. Chris Esaki, de creative director van de game, geeft aan dat de nummer er af is gehaald omdat het om een geheel nieuwe Forza Motorsport-ervaring is.

Wat is er nieuw?

Wat is deze nieuwe Forza Motorsport-ervaring dan? Turn 10 geeft zelf aan dat er aan veel verschillende componenten wordt gewerkt, maar waar we het meest over horen zijn de nieuwe physics. Men wil de manier waarop de tracks aanvoelen authentiek maken, zonder dat het de vertrouwde Forza-gevoel verliest. Dit zijn een aantal van die verbeteringen:

  • Het tire collision model (contact van de band met de grond) is sterk verbeterd. Voorheen was er een enkel punt van contact met de grond en draaide het op 60 iteraties per seconde. Het nieuwe model heeft 8 contactpunten en draait op 360 iteraties per seconde.
  • Er komen verschillende soorten bandenrubbers: hard, medium en soft in eerste instantie, meer komen later. Elke band heeft een eigen grip- en slijtage-profiel. Dit heeft allemaal impact op de race-strategie, waar je banden moet wisselen en moet bijtanken tijdens de pitstop.
  • Kerbs waren nogal ruw en onvoorspelbaar. Dat is nu aangepast. Ze voelen nu meer betrouwbaar aan waardoor ze op een natuurlijke manier te gebruiken zijn.
  • De elementen der natuur zijn meer dan dat het alleen zonnig is of regent. Tijdens een race heeft de baantemperatuur een belangrijke invloed op hoe de banden aanvoelen.
  • Er wordt gewerkt aan een realistische simulatie van het autogedrag en de ophanging met behoud van het vertrouwde Forza-gevoel.

Wat tussen de regels wel te lezen is, is dat multiplayer een belangrijk aspect is in de game. Dit is ook het punt waar veel mee getest wordt en waarvan we opmaken dat het tijd kost om helemaal goed te laten zijn. Er is Turn 10 dus alles aan gelegen dat de online ervaring zo goed mogelijk is. Als we de trends rondom game-as-a-service zien, ook binnen de Xbox-stal, dan is het vrij logisch om aan te nemen dat deze strategie bij Forza Motorsport wordt ingezet. Verwacht dus dat deze game wel even blijft en niet dat we over twee jaar al een nieuwe versie gaan zien.

Het ontwikkelproces is nu ook anders. Er wordt nauw met de community samengewerkt. Er worden veel playtests gedaan, wat heel veel feedback oplevert. Dit wordt continu in het ontwikkelproces meegenomen.

Iets wat we steevast van Turn 10 mogen verwachten zijn next-gen graphics. Een hoge mate van detail op een groot aantal auto’s en circuits, prachtige weersomstandigheden en dit hebben we al deels in de teaser gezien. Wat we als echt nieuw zien is de aanwezigheid van raytracing. In Forza Horizon 5 zagen we het enkel nog in de Forza Vista, maar de verwachting is dat we het nu ook verder in de game gaan zien. In de teaser was het in elk geval volop aanwezig.

Qua gameplay kunnen we een nieuwe mobiele garage verwelkomen. In deze mobiele headquarters kunnen spelers 5 auto’s opslaan. Het is een garage waar men ogenschijnlijk vrij kan rondlopen en wat fungeert als een soort van hub. Hier zijn ook afdelingen voor het tunen, spuiten en andere afdelingen waar de speler mee kan interacteren. Dit is een plek waar spelers tijd kunnen spenderen.

Wanneer komt Forza Motorsport uit?

Tot aan 2019 was het zo dat er om het jaar een Forza Motorsport en daarna een Forza Horizon uitkwam. Motorsport in de oneven jaren en Horizon in de even jaren. In 2019 kwam hier een einde aan doordat er voor het eerst sinds het begin van de serie in 2005 geen nieuwe Forza Motorsport dat jaar uit kwam. Ook de Horizon-serie brak met dit schema doordat de laatste game in 2021 kwam.

Met de afwezigheid van een nieuwe versie sinds Forza Motorsport 7 in 2017 en met de releases van Forza Horizon 4 en 5 in de tussentijd is het dus tijd voor Turn 10 Studios om een nieuwe versie van Forza Motorsport uit te brengen.

Het is nog maar de vraag of de game in 2022 uit gaat komen. Eind 2021 gaf het Forza team in een eigen blog-post aan dat het product wat in 2021 getest is nog lang niet klaar is. Er wordt nog continu getest, het team gaf aan dat online racing belangrijk is voor de community en dat ze het helemaal goed willen hebben voor de release.

Op welke platformen komt Forza Motorsport uit?

Forza Motorsport komt op de Xbox Series X|S uit. Hoewel Forza Motorsport een echte next-gen game wordt, komt de game ook uit voor de Xbox One (af te leiden aan gelekte beelden). Net zoals in Forza Horizon is de manier waarop dit wordt gedaan met schaalbare componenten. Alle zaken die rekenkracht vragen, zoals animaties, schaduwen, reflecties en wat al niet meer kunnen worden aangepast per type console waardoor de game speelbaar op last-gen en next-gen gemaakt kan worden.

Komt de game ook naar de Game Pass?

Ja, alle Xbox first party titels komen naar de Xbox Game Pass. Ook Forza Motorsport komt direct, de eerste dag beschikbaar in de Xbox Game Pass.

Wat gaat Forza Motorsport kosten en komen er speciale edities?

Hoewel de game naar de Xbox Game Pass komt, is het ook mogelijk om de game los te kopen. De precieze prijs is nog niet duidelijk maar zal gelijk aan een full-priced game zijn en naar verwachting dus 59,99 euro gaan kosten. Welke speciale edities er komen is nog niet duidelijk op dit moment.

Waar vind ik andere gamers om samen Forza mee te spelen?

Er is natuurlijk maar 1 plek te bedenken en dat is de XBNL-community die op Discord te vinden is. Via deze link kun je lid worden.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments