VIESSSSS!!! Roept mijn Xboxmaatje Jamie. FRAUDE!!! Schreeuwt mijn andere maatje Rick. Gevolgd door een aantal scheldwoorden die ik liever niet herhaal. Het is weer zover, na een lange dag werken zakken we onderuit in onze stoel en gaan met frisse moed een potje FIFA Pro Clubs tegemoet. In 75% van de gevallen is er minimaal een potje waarbij bovenste uitspraken worden gedaan. En waarom? Omdat af en toe de meest onverklaarbare zaken gebeuren. Ik weet FIFA is fun en FIFA moet realistisch zijn, maar dat betekent toch niet dat zaken die ruiken naar matchfixing er ook in verwerkt moeten worden? Straks krijgen we nog bel chinezen in het spel. Ik zet bij deze de top 5 hatelijkheden voor je op een rijtje. Maar eerst zal Martin nog een ode doen aan de grensrechters in de game. 

 Arrogante en irritante Grensrechters

Zoals het bij Voetbal International ooit eens ging over de vierde man, zo wil ik het hebben over de grensrechter in FIFA 15. De arrogante grensrechters die als soort tik dat gemene glimlachje hebben. En dat glimlachje irriteert, als een soort gemene gymleraar staan ze daar, wachtend op het moment dat je in de fout gaat. Om vervolgens jou nog extra te irriteren met het ,altijd zelfde, spastische trekje. Ja, grensrechter, we weten wel dat je er van geniet om al die frustraties bij ons op te roepen. Dank je wel, dank je wel, EA. We willen dat mensen de emotie vanaf de pitch voelen, vertelde ze ons voor de release om te teasen. Nou die voelen wij hoor. Elke keer als wij denken wow!, één op één richting de keeper en het adrenaline giert door onze lichamen, gebeurt het. Net voordat wij ons focussen op in welke hoek wij de bal gaan deponeren, wordt het afgeremd door het fluitsignaal van de scheids. Met als overtreffende trap die tergend irritante kop van de grensrechter met het daarop volgende irritante knikje naar zijn maat de schei(t)ds. Juist dat knikje en het terug moeten zien van de herhaling, plus de timing van de scheids, maakt dit onderdeel van FIFA echt een aanfluiting.

Top vijf mogelijk matchfixing

5: Mannekes die alles winnen

Je kent het vast wel, je begint aan een potje en vanaf het begin is hij er: een menneke die elk kopduel wint. Altijd voorbij 3 verdedigers rent en bij wie echt elke beweging lukt. Tuurlijk er zijn spelers die beter zijn dan de rest, maar dat ze soms recht door 3 verdedigers kunnen lopen is gewoon een grote aanfluiting. En heb je hem dan wel te pakken, dan krijg je als cadeautje een gele kaart aan je kont.

4: Ballen die vreemd doen

Ook dit klinkt waarschijnlijk bekend. Je krijgt de bal, drukt op steekpass en mikt naar een vertrekkende aanvaller. Om de een of de andere vage reden passt je speler hem of veel te zachtjes (terwijl je die knop toch echt lang genoeg hebt ingedrukt) of nog mooier, een totaal andere kant op. Sounds like matchfixing right?

3: Fraude goals

Jeeeeeej, je tegenstander doet een afstandsschot van 30 meter en voila: hij schiet die bal binnen terwijl je keeper in het doel staat en gewoon kijkt hoe hij langs zoeft. Of de bal knalt tegen de lat om vervolgens tegen de rug van je keeper in het doel te verdwijnen. Ik heb ooit zelfs gezien hoe een bal via het zijnet het doel in ging.. En als bedankje mag je de fraudegoal van je tegenstander 3 keer terug zien.

2: Falende keepers

Ja ik weet het, falende keepers bestaan ook in het echt maar wat de keepers in FIFA soms doen is echt onzin. Wat ik eerder al aangaf: keepers staan er soms bij en kijken er naar als een bal langs vliegt. Wat ook zeer discutabel is, is het feit dat keepers soms een schuine pass terug krijgen van hun verdedigers en of heel overdreven naast de bal duiken of er op af lopen en GEWOON OM DE BAL EEN PIROUETTE MAKEN. WHAT DAFUQ? Zijn hier bel Chinezen aan het werk

matchfixing

1: Buitenspelregels

EA moet zich echt gaan verdiepen in de buitenspelregels. Je zult vast wel een keer hebben meegemaakt dat er voor buitenspel werd gefloten en je bij het terug kijken van de herhaling dacht: dat is geen buitenspel! Nou volgens EA sta je altijd buitenspel als er word afgefloten omdat zij een algoritme hebben ontwikkeld die dit tot in de puntjes kan berekenen. Nu geloof ik EA daar in. Maar toch vraag ik mij wel af welke pannenkoek heeft bedacht dat je ook buitenspel staat als je vanaf buitenspelpositie de bal afpakt van de tegenstander. En waarom moeten we sinds FIFA 11 soms helemaal door rennen vanaf de middenlijn tot aan het doel van de tegenstander om afgefloten te worden voor buitenspel?

Je hebt het nu wel door. FIFA ruikt voor mij gewoon naar matchfixing in virtuele vorm. Begrijp me niet verkeerd: ik hou van FIFA en het is voor mij echt dagelijkse kost. Maar dit soort zaken kunnen gewoon echt niet en al jaren vraagt de trouwe achterban om een oplossing voor veel van deze zaken. Het is jammer dat EA hier tot nu toe niet veel mee heeft gedaan. Maar wie weet wat FIFA 16 brengt eind dit jaar…

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties