Nu weten de meeste bezoekers van XboxNederland ondertussen wel hoe groot mijn liefde is voor de Killer Instinct franchise. En voor degenen die het nog niet weten adviseer ik om de archieven eens in te duiken van deze website met de zoekterm Killer Instinct. Twee weken terug alweer ging ik naar mijn eerste grote toernooi om de sfeer te ervaren, de spanning te voelen en de scene van de fighting games community in Nederland te betreden. Ik koos voor Red Fight District 4 te Amsterdam. Hier een kijkje in de eSports…

Vroege vogel

Vroeg in de ochtend, met controller en headset in de rugzak, vertrok ik naar Amsterdam. Voor mij duurde het even voordat ik op mijn eindbestemming was. Ik wilde op tijd zijn en dacht om 10 uur te beginnen met mijn bracket. Wegens organisatorische redenen werd dit later. Dit was niet echt erg omdat ik tenminste even de tijd had om te acclimatiseren, met wat pro-gamers te praten en wat warm-up matches te doen. Ik had immers al anderhalve maand geen fatsoenlijke Killer Instinct gespeeld door het gebrek aan internet. Want tja, je Xbox One kan nou eenmaal niet zonder internet. Ik vertrouwde op mijn ervaring die ik de afgelopen twee jaar opgedaan heb met Killer Instinct.

Tijdens de opwarm-potjes raakte ik in gesprek met mensen uit Luxemburg, Duitsland en Portugal. De laatste kwam voor een andere competitie, namelijk Ultra Street Fighter 4, want naast Killer Instinct waren er nog meer fighting-games met de bijbehorende competities. De speler uit Luxemburg was erg goed met Spinal, de Duitser maakte het me moeilijk met Sabrewulf en ik proefde dus het niveau op dit soort competities. De pro-gamers hier zijn ontzettend goed! Ik maakte het ze gelukkig wel lastig en voelde me daardoor niet als een dummy. Ze wonnen vaak maar met de nodige moeite. Omdat ik niet zozeer voor de winst kwam maar meer om ervaring op te doen begon ik met het nodige zelfvertrouwen aan de brackets…

Keihard

De brackets begonnen en werd ingedeeld bij spelers uit Duitsland, Belgie, Engeland en Nederland. Mijn eerste match was tegen de Belg en begon met mijn main character Orchid tegen Sadira. De match was behoorlijk close, maar verloor terwijl er nog maar een millimeter energy bij Sadira over was. Een close call dus en helaas geen victory. De Duitser was aan de beurt en ik koos Sabrewulf terwijl de Duitser Spinal koos. Later bleek dat hij alleen maar met Spinal speelt en dat was te merken. Hoewel Wulfie’s wake-ups met een Eclipse move er inhakte won de Spinal-speler overtuigend en had ik klamme handjes. Ik maakte het hem moelijk! Goed zo, dacht ik bij mezelf.

Mijn derde match was tegen de Nederlander die alleen speelde met Kan-ra. Kan-ra is een zogenaamde zoner; dat wil zeggen dat hij je op afstand in vallen laat lopen of met traps zorgt dat je een bepaalde kant op gaat. Erg strategisch dus en hij outclasste mij behoorlijk. Deze keer maakte ik het hem niet moeilijk en moest mijn verlies erkennen. Gelukkig ben ik geen rage-quitter en hou ik van uitdagingen. Als laatste match moest ik (en de andere spelers in mijn bracket) tegen een Engelse dude die een uur te laat was.

DSC09030

Bij de meeste toernooien ben je binnen 5 minuten gediskwalificeerd maar hier wachtten ze gewoon. Dit haalde behoorlijk het tempo eruit. Uiteindelijk, na een uur dus, verscheen hij ten tonele, met handschoenen aan om zijn handen warm te houden, ja ja, en begon te spelen met als main character Sabrewulf. Hij gaf niet alleen mij een virtuele pak, slaag maar ook iedere andere speler in mijn bracket. Wat een opkomst hahaha.

EVO

Na een paar uur waren alle brackets gedaan en was het tijd voor de finale rondes. Ondertussen had ik wat meer topspelers ontmoet zoals KI4Life en HeeroNL. Beide heren zijn top-of-the-bill met Killer Instinct en hebben dit jaar in Las Vegas gestaan tijdens EVO 2015! Beide heren gingen er uiteindelijk met de prijzen vandoor met een opvallende bijrol voor onze Kan-Ra speler Mark. De matches die we tijdens deze finale kregen geserveerd waren ronduit spectaculair en had zo tijdens EVO plaats kunnen vinden, fenomenaal! Wil je weten wat ik bedoel, check dan onderstaande video.

Het niveau op Red Fight District was sowieso erg hoog in de diverse competities. De meest populaire game was Ultra Street Fighter 4 waarbij er deelnemers waren uit Canada, Japan, Portugal, Australië en nog wat verre landen kwamen. De fighting game-community is echt supertof en gemoedelijk! Ik heb heel veel toffe gamers ontmoeten en dat is zeker voor mij het begin op weg naar pro.

Ik vind het supervet om mee te doen, ik heb alleen wel een arcade-stick nodig, dat was mijn enige nadeel, iedereen speelde met een arcade stick. Ik had er één maar die is gejat dus kon ik alleen spelen met een controller. Niet erg, maar wel als iedereen verder wel met een arcade-stick speelt. Zij zijn echt veel sneller en accurater met hun moves en combo’s. Ik voelde een paar keer, bij kritieke punten in mijn matches, dat mijn controller niet op tijd reageerde. Jammer maar helaas!DSC09008

Conclusie

Het smaakt naar meer! De community is tof en als je van fighting-games houdt of net zo’n fan van Killer Instinct bent als ik, dan raad ik je aan hieraan mee te doen. Je leert heel veel over je speelwijze en wat je leervlakken zijn. Ik merkte ’s avonds thuis bij een online match-up dat ik al dingen begon toe te passen. Ik wil dus hierbij HeeroNL en KI4Life onwijs bedanken voor al hun tips die dag!

De sfeer is gezellig, geen macho-gezeur maar gewoon lekker sportief competitief spelen. Ga er een keer heen en proef de sfeer zou ik zeggen. De eerste stap naar pro is gezet en ik ga ervoor!

FIGHT ON!

 

 

 

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments