Het is elk jaar weer een spektakel, de E3. Gare, rare, onverklaarbare dingen worden soms tijdens de presentaties gedaan. Ook zijn er heel veel awkward momenten, wanneer het applaus bijvoorbeeld gewoon niet komt. Maar de E3 is bovenal Kerstmis voor gamers.

De E3 is een media spektakel en de game wereld is op dat moment in de ban van dat ene evenement. Gamers verbroederen maar kiezen soms tegelijkertijd ook heel fel voor één partij, of dat nou Xbox, PS4 of Nintendo is. Degene met alle consoles in huis, profiteert natuurlijk het meest van de onderlinge concurrentie om de beste games aan te bieden. Het blijft ook altijd leuk om achteraf even een oordeel te geven over de persconferenties en wie nou wie heeft ‘afgeslacht’. Deze verslagen lees je natuurlijk gewoon bij ons op XboxNederland.nl.

tumblr_mwe4ratSOS1ro4c5vo1_500

 

De conferenties

Deze E3 heeft echter naast de grote conferenties van Microsoft, Sony en Toy’s R Us  Nintendo, ook uitgevers die hun spellen aankondigen. Dit is een opvallende ontwikkeling. We weten dat steeds meer spellen multiplatform zijn door de grotere userbase, maar als uitgevers hun games presenteren, dan weet je al dat ze onafhankelijk van Sony of Microsoft worden gemaakt en dus op elk systeem uitkomen. Kortom, de verschuiving van console exclusieve titels naar multiplatform is dit jaar ook bij de E3 te merken.

Het Kerst-aspect moge duidelijk zijn. Je wordt waarschijnlijk verrast met aankondigingen van sequels en nieuwe franchises. Misschien komt die ene game waar je al jaren op wacht eindelijk eens aan de beurt! Wil je stiekem een Mafia 3, Red Dead Redemption 2 of kijk je nu al uit naar The Elder Scrolls 6? Dan zou je zo maar eens verrast kunnen worden. Soms zijn echter deze veranderingen niet wat we willen, want remaster nummer 1, 2 en 3 komen namelijk ook uit. In plaats van The Elder Scrolls 6 zou je zo maar eens een Skyrim remastered edition voorgeschoteld kunnen krijgen. Thuis komen van een koude kermis heet dat. Maaaaar, als die remastered Skyrim er net zo uit ziet als op de PC met mods…

f2Cuq

6282712374_492c6c14fe_b

 VR gaat grote rol spelen

Het is natuurlijk niet meer te negeren. Met de ontwikkeling van de Oculus Rift en succesvolle Kickstarter in 2012, kreeg de markt voor virtual reality weer een boost. Zo heeft Sony nu de Morpheus als VR project en Microsoft is gaan samenwerken met Oculus Rift. Hiernaast heeft het nog de HoloLens, wat ik Augmented Reality (AR) vind, geen virtual reality (VR). Het wordt pas echt leuk als deze editie van de E3 vol zit met aankondigingen van VR spellen die echt speciaal gemaakt zijn voor VR. Optimaal 3D en gebruik van het scherm. We hebben deze week al een pre3-show gezien van Oculus Rift en daar werden al twee spellen laten zien. Ik werd er niet warm of koud van, maar het feit dat een ontwikkelaar als Insomniac (Ratchet and Clank, Sunset Overdrive) aan een VR only spel werkt, vind ik een positieve ontwikkeling.

Van tevoren even rammelen aan de kado’s

Zoals je wel eens met Kerst hebt gedaan, ga je de kado’s checken waar jouw naam op staat. Je weet dan al of het weer een nieuw paar sokken is, een boek of lekker groot speelgoed. Net als met Kerst, heeft de E3 een soortgelijk iets. Namelijk het aankondigen en lekken van allerlei titels die je op de E3 zal zien of waar je meer informatie over krijgt. Ja, what the fuck!? Dat wil ik toch op de persconferenties zelf zien?! Het is weer een beetje anticlimactisch, die week voor de E3. Hopelijk krijgen we nog genoeg verrassingen op de E3 zelf. Misschien heeft Rockstar wel een heel dik pakket voor ons onder de boom gelegd, genaamd Red Dead Revolution/Rebellion. Of misschien krijgen we singleplayer DLC van GTA5 en komt heel San Fierro er bij! Je weet het niet en dat is juist het spannende van de E3.

red-dead-redemption2

De beleving

Dan is het moment daar. De E3 gaat van start, je gaat vroeg uit je bed voor de persconferentie van een uitgever. Je bent klaar om artikelen te schrijven, het nieuws te absorberen en misschien wel stiekem even te janken van blijdschap omdat die ene game toch is aangekondigd en wat je alleen in je natte dromen had kunnen verwachten. Of het zijn tranen van de afwezigheid van die ene game. Het is sowieso duidelijk, de E3 zit vol emoties voor allerlei gamers. Dat komt tezamen op het internet, de plek waar ook azijnpissers zijn, blije kutkinderen die niet kunnen wachten op de nieuwste Call of Duty en juist nieuwe projecten afwimpelen met ‘het zal wel, slechte graphics, kutgame’, maar ook de jongens die nu misschien wel kinderen hebben rondlopen. Die acht jaar geleden nog in hun donkere hok zaten te kijken naar allerlei nieuwtjes (toen waren de streams er nog niet namelijk) en nu, omdat ze de fles moeten geven, toch ook maar gelijk even die persconferentie meepakken. Kerstmis is elk jaar toch net even wat anders. Je hoopt dezelfde mensen in dezelfde gezondheid weer te zien en elkaar updates te geven hoe het er nu voor staat en dat is met de E3 precies zo! Kortom, de E3 is inderdaad een soort Kerstmis. Een jaarlijks feest waar ik elk jaar weer naar uitkijk! En misschien draait het wel allemaal om die ene game, die ene geboorte, net als met Kerstmis. De geboorte van de game der games. Laten we zingen!! Oh Microsoft, Oh Microsoft, wat is je game toch fucking tof…ik heb al jaaaarenlang gewacht, maar had dit nooit zo snel verwacht. Oh Microsoft, Oh Microsoft, wat is je game toch fucking tof…

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments