Ja dames en heren, het jaar is weer enorm hard gegaan. Het was een jaar waarin we verwend zijn als trotse bezitters van de Xbox One. Met backward compatibility, de elite controller, vette exclusives zoals Halo 5 Guardians, Rise of The Tomb Raider, Gears of War Ultimate Edition, Rare Replay en zo kan ik nog wel even door blijven gaan. Maar welke games voor mij tegen vielen en welke mij het meest verrast hebben? Dat lees je hier in the Top en Flop of the Year!

Flop of the year

It’s the most floppiest time of the year!♪ ♪ ♪
Ik heb er lang over nagedacht wat voor mij echt de grootste flop is geweest en bijna had ik hier Assassin’s Creed Syndicate met zijn vele nieuwe, storende bugs en framedrops neer gezet, ware het niet dat er een game nog dramatischer was. Want één game uit een franchise waar ik (en miljoenen andere gamers) enorm fan van ben, werd na veel vraag van het publiek uitgebracht op de PC in een Online-variant. En afgelopen zomer was het dan eindelijk de beurt aan ons! Ik heb het natuurlijk over The Elder Scrolls Online Tamriel Unlimited. Man, wat heb ik me verheugd op deze game en man wat voelde ik me in de steek gelaten, want deze game heeft eigenlijk (behalve de naam) helemaal niets nada noppes met The Elder Scrolls te maken. Ik ve1_6695862083rwachtte een game met dezelfde sfeer die Skyrim en Oblivion over zich heen hadden, met dezelfde uitgestrekte landschappen, diep uitgewerkte characters en die meeslepende muziek. Wat we kregen was echter een zandbak bestaande uit eilandjes, met een cartoony laagje verf en quests die zo inspiratieloos en herhalend waren dat een CD op repeat nog gillend weg zou rennen. Het maken van je eigen guild leek wel tof, ware het niet dat je samen op pad met je vrienden tegen die tergend trage laadtijden aan liep. Gelukkig kon je het met je guild opnemen tegen andere guilds, dat is wel vet toch? Nou nee, want veel guilds bestonden uit leden die op de PC al een veel hoger level hadden en hun menneke hadden overgezet op de Xbox One, kansloos dus. Tel daar nog de belachelijk, herhalende bugs bij en je weet genoeg. Een bug sprong eruit en dat was die van de onzichtbare NPC’s die niet meer aan te spreken waren nadat ze Harry Potter’s onzichtbaarheidsmantel hadden geleend. De enige oplossing was om de fantastische taak op je te nemen om de hele game opnieuw op te starten en het opnieuw te proberen. Triest detail: deze bug zat al in de versie op de PC en heeft men daar gepatched, om vervolgens een jaar later opnieuw uit te brengen op de consoles met dezelfde bug. Way to go guys! The Elder Scrolls Online Tamriel Unlimited is voor mij dan ook zonder twijfel Flop of the Year!

Top of the year

Pfff, hoe moet ik hier nou een topper uit gaan zoeken met games als: Fallout 4, NBA 2K16, Just Cause 3, Rainbow Six Siege, Metal Gear Solid, Dying Light, Batman Arkham Knight, Star Wars Battlefront, The Witcher en ga zo nog maar even door. Ik zou hier toch Rainbow Six Siege willen roepen, aangezien ik al vele fantastische uren gevuld met actie, teamwork en euforie heb meegemaakt. Maar de vele issues met de servers van deze game weerhouden mij hiervan. Dan maar de game die mij het meest heeft verrast: Metal Gear Solid The Phantom Pain. Man man man, ik heb in het verleden nooit iets gehad met Metal Gear Solid en was altijd meer van het personage Sam Fisher in Tom Clancy’s Splinter Cell. Maar na het spelen van Metal Gear Solid hebben beide games een plekje in mijn hart veroverd. Want oh jongens, wat pakt deze game g2826873-pic_z_003_0q3jgqevoelige, politieke onderwerpen aan. En dan de graphics, dit is een van de games waarbij je echt goed ziet hoe de current gen graphics horen te zijn. Daarbij komt ook nog eens het verhaal dat een dikke 70 uur duurt. Ik heb m’n longen eruit gelachen toen Niels trots meldde dat hij de game uitgespeeld had na 40 uur en er op zijn scherm verscheen: End of chapter 1, starting chapter 2. De vele karakters in deze game en de fulton extraction van alles wat leeft, van vijanden tot aan schapen die met een luide ‘beeeeeehhhh’ de lucht in worden getrokken, het ademt gewoon tofheid en humor tegelijk. Ik had nog een lachmoment toen ik niet verder kwam in een missie en Niels meekeek om te helpen en aangaf dat hij het idee had dat hij naar Rambo V zat te kijken in plaats van naar een stealthgame. En dat alles omdat deze game je de ruimte geeft om zelf te bepalen hoe je speelt. Ga je er in het donker naartoe en schakel je iedereen uit? Of roep je een airstrike in en laat je de boelplat bombarderen? En wie neem je mee? Je trouwe viervoeter D-Dog, de neuriënde sluipschutter Quiet of je paard die op commando kan poepen? Dat zijn allemaal dingen, die bepaal jij. En ben je een beetje klaar met die missies? Dan kun je altijd nog op je steeds groter wordende Mother Base rondbanjeren en deze ondertussen verbouwen. Je hoort het wel, de mogelijkheden zijn eindeloos en ook de multiplayer is vermakelijk om eens op te pakken. Voor mij was Metal Gear Solid The Phantom Pain een grote, aangename verrassing en dus met recht Top of the Year!

Complimenten

Ik wil als extraatje even mijn complimenten naar Microsoft geven. Het feit dat zij dit jaar de goddelijke elite controller op de markt brachten hebben mij al vele extra fijne game uren bezorgd. Man wat is die console fijn! Ook het feit dat men luistert naar de achterban resulteerde in een overweldigend applaus toen Phil Spencer met een handje in de zak en een big smile verkondigde dat de Xbox One backward compatible werd. Ik moest gewoon bijna een traantje wegpinken. Ook wil ik mijn gamemaatje Niels bedanken voor de vele, gezellige, humoristische gameavonden waarin we gewoon het gore lef hadden om Halo 5 Guardians op Legendary te voltooien. Als laatste wil ik natuurlijk de hele crew van Xbox Nederland bedanken voor de gezellige sfeer en melige party’s en jou als lezer. Jij bent namelijk degene waar we het voor doen. Ik wens iedereen alvast een hele fijne kerstdagen en al het geluk en gameplezier voor het nieuwe jaar!

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Maurits Clear
Maurits Clear
6 jaren geleden

Cool. Was inderdaad een topjaar. Phantom Pain lijkt me een leuke deal titel. Eerst nog Just Cause 3, Fallout 4, en Shadow Of Mordor uitspelen. En wat ook Games with Gold nog gaat brengen. Geen gebrek aan games dus ?