Tegenwoordig hebben vrij weinig spelers de volle pond over voor een nieuwe game. Een euro of zeventig is natuurlijk ook niet niks, dus moeten bedrijven toch andere methodes vinden om geld te verdienen aan hun games. En daarom heeft Microsoft een nieuwe abonnementsdienst bedacht: de Xbox Game Pass.

Wat houdt het in?

De Xbox Game Pass zal in het voorjaar van 2017 worden gelanceerd, grote kans dus dat deze er bijna aan komt. De Game Pass is een abonnementsdienst waarmee je op een goedkope manier veel verschillende games kunt spelen. De dienst komt het meeste in de buurt van een combinatie tussen Spotify en Netflix.

Met een abonnement op Xbox Game Pass kun je iedere maand allerlei verschillende games naar je Xbox downloaden en deze spelen. Microsoft geeft aan dat ze zullen starten met ongeveer 100 games. Maar het aanbod kan iedere maand veranderen, net als bij Netflix zullen ze af en toe nieuwe games toevoegen en oude verwijderen. Je hebt geen actieve internetverbinding nodig om een game te spelen als hij is gedownload, maar je moet wel één keer per 30 dagen online zijn om de verbinding actief te houden. Ook heb je geen Gold abonnement nodig om games te spelen, alleen voor de multiplayer games is dit uiteraard wel het geval.

Dit zijn een aantal de games die beschikbaar zullen zijn bij de release!

Worden de games van jou?

Nee, helaas! Zodra een game uit de Xbox Game Pass catalogus wordt verwijderd zal hij niet meer speelbaar zijn op jouw Xbox. Er is dus een kans dat je sommige games maar een maand kunt spelen. Ook als je jouw abonnement stop zet zullen de games niet meer toegankelijk zijn. Door de game te downloaden kun je hem dus wél offline spelen, maar hij blijft niet altijd beschikbaar. Een beetje zoals het huren van een film! Let er wel op dat je voldoende opslagruimte hebt. Je moet een game wel écht installeren. Check dus ook af en toe of een game nog wel speelbaar is, anders neemt hij behoorlijk veel ruimte in voor niets!

Lekkere kortingen

Microsoft maakt het zeker aantrekkelijk om een abonnement te nemen op Xbox Game Pass. Wanneer een game je goed bevalt en deze beschikbaar is in de Game Pass catalogus kun je hem met 20% korting kopen in de Xbox store. Daarnaast krijg je ook 10% korting op alle uitbreidingen en extra packs die je voor de game kunt kopen. Om deze kortingen te krijgen heb je een actief abonnement nodig!

Wat gaat het kosten?

Op de Nederlandse pagina van de Xbox Game Pass is nog geen prijs genoemd. Wel kunnen we de Amerikaanse prijs al vinden, deze is $10,00 per maand. Dat valt dus reuze mee!
Waarschijnlijk zal de prijs in Nederland dus ook rond de €10,00 liggen. Voor zo’n prijsje is het denk ik zeker het uitproberen waard. Ook qua prijs is de dienst dus weer vergelijkbaar met Spotify en Netflix.

Hiermee ligt de prijs dus wel behoorlijk hoger dan die van EA. Natuurlijk is het assortiment van Microsoft een stuk uitgebreider, maar dit zou wel kunnen betekenen dat EA games niet beschikbaar zijn in de dienst van Microsoft.

Xbox Insiders

De Game Pass is al uit te testen voor een aantal geselecteerde Xbox Insiders. Het gaat nog wel om een hele simpele versie van de dienst. Er zullen ongeveer een stuk of 20 games te spelen zijn, waarvan het grootste deel Xbox Live Arcade titels zullen zijn. Het gaat nu meer om het testen van de dienst zelf, dan het écht spelen van de games. De dikke triple A titels zijn dus pas met de release van de Game Pass te verwachten.

Je schijnt geen melding te krijgen, dus check of jij deze app kunt downloaden, dan ben jij ook een Game Pass insider!

Wel of niet een abonnement nemen?

Ik denk dat een abonnement op de Xbox Game Pass voor een heleboel mensen interessant zal zijn. Zeker als je nog niet zo’n grote gamecollectie hebt! Dit is een hele goede manier om wat games uit te kunnen testen voor je de volle pond gaat betalen.

Helaas is het nog niet bekend voor welk tijdsbestek je een abonnement moet afsluiten. Als het net zo gaat als bij Gold en je een abonnement per maand kunt nemen denk ik dat er een heleboel mensen zijn die dit wel zien zitten.

De pluspunten:
– De prijs, ongeveer een tientje per maand is niet gek
– Dat er zowel Xbox 360 als Xbox One games beschikbaar zullen zijn
– Dat er met de release al ongeveer 100 games speelbaar zullen zijn
– Als de game niet meer beschikbaar is blijven jouw achievements wel staan

De minpunten:
– Een gedownloade game blijft niet van jou, hij is dus maar beperkt speelbaar
– Dat games ook weer verwijderd worden uit het systeem, dit kan betekenen dat je net halverwege bent en de game dan niet meer beschikbaar is
– De Game Pass zal (nog) niet in alle landen beschikbaar zijn
– De nieuwste titels zullen nog niet gelijk na de release beschikbaar zijn, je zult dus niet direct de nieuwste games kunnen spelen

Mocht je zelf al een enorme stapel aan games in huis hebben is het waarschijnlijk wat minder interessant. Zeker aangezien de triple A games niet direct beschikbaar zullen zijn. Maar mocht je toch twijfelen om een aantal games aan te schaffen is de Game Pass natuurlijk wel een ideale kans om ze even uit te testen. Mocht je ze helemaal niets vinden dan heb je tenminste niet gelijk een klap geld verspild.

Gaan jullie de Xbox Game Pass uitproberen?

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments