Vorige week werd de Xbox Series X geheel onverwachts aangekondigd en dat maakte nogal wat los in de community. Mooi design? Lelijk design? Slimme naam? Domme naam? Microsoft geeft later aan dat het om de Xbox gaat, maar dan als model ‘Series X’. Wat is er allemaal zo verwarrend?

Je zou toch denken dat een miljardenbedrijf als Microsoft een marketing team heeft van hier tot Tokio? Dat juist uit zo’n groot team een naam als ‘’Xbox Series X’’ naar buiten komt, is opvallend. Misschien zijn we wel te kortzichtig en heeft Microsoft een meerjarenplan liggen waar je bang van wordt, maar de aankondiging met deze naam en de verwarring er om heen was gewoon niet handig. Vooral de marketing wordt een uitdaging als je ziet wat er al op de markt is. Er zijn duidelijke overeenkomende ‘unique selling points’ van het apparaat met zijn voorganger.

Doe mij maar de X! Welke, Series of One?

Dat de nieuwe Xbox de Xbox Series X heet suggereert al dat er een serie komt en dat is prima. Als we waren begonnen met de Series X na de 360, dan was er niet per se verwarring. Maar de Series X komt drie jaar na de One X en dat lijkt qua naam nogal op elkaar. In feite heb je de Xbox blabla X. Dan moet het ‘blabla’ gedeelte duidelijk en onderscheidend zijn en niet alleen qua naam.

Stel dat de gemiddelde consument naar de lokale gameboer loopt en daar de Xbox wilt. Dan zal het qua vorm misschien wel opvallen welke de nieuwe is (en prijs ook), maar beide de One X en de Series X zijn in de marketing ‘de meest krachtige console’ van het moment, behalve dat het moment voor de One X in 2017 lag. Ook in dat jaar was de One X ‘True 4k’ en is de Series X dat ook, maar dan voor 2020. Wil je de Xbox waar je de nieuwste Halo op wilt spelen? Nou, dat kan op allebei gezien je op jouw One X prima de nieuwste spellen kunt gaan spelen en andersom op jouw Series X prima de oude spellen kunt spelen.

De unique selling points komen sterk overeen. Dan is zo’n overeenkomende naam niet per se handig. Logo? Identiek! Lettertype op de doos, ook identiek. Het enige wat nu het verschil zal gaan maken is waarschijnlijk de prijs en de vorm van de console.

Met deze Xbox Series X als toevoeging aan de Xbox familie lijkt de console steeds meer een pc met de cyclus van een smartphone (elk jaar of elke twee jaar een nieuwe en sterkere variant). Als je het aan mij vraagt, dan juich ik dat alleen maar toe. De technologie gaat te hard om enkel maar elke 7 jaar een update te krijgen in zo’n console. Maar of Series X nou een geweldige zet was om zo’n upgrade op de markt te zetten? Wie weet wordt deze console wel eentje waar je de hardware kunt verwisselen aan de achterkant (die we nog niet hebben gezien). Dan heb je ‘X-componenten’ voor jouw ‘Series X’ Xbox en ‘S’ componenten voor jouw Xbox ‘S’. Zo krijg je wel steeds meer een pc en dan kan je je afvragen of je dat als console gamer wel wilt.

Maar, wat vinden jullie? Xbox Series X. Kutnaam, geweldige naam of ‘even wennen’?

De Xbox Series X is...

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Dynko
Dynko
2 jaren geleden

Twijfelgeval. Ik heb er eigenlijk helemaal geen mening over. Waarschijnlijk krijgt de naam inderdaad meer context zodra de volgende modellen er zijn.