De Xbox Game Pass zit vol met spellen als RPG’s, Shooters, Racegames en Platformers. Maar wat nou als je daar even geen zin in hebt en gewoon rustig je tegenstander in de pan wil hakken door hem te slim af te zijn? Ook hier heeft de Game Pass een oplossing voor: Strategy games! XBNL community member Picnic82 heeft de beste Strategy games voor je op een rijtje gezet. Van oude vertrouwde RTS, Grand Strategy, Turn Based Tactical, tot aan city-builders. Het komt in dit artikel allemaal voorbij!

Je verwacht het misschien niet, maar Xbox Game Pass heeft een aantal prachtige strategiespellen in de bibliotheek. En dan niet alleen op Game Pass voor PC. Nee, ook voor de consoles zitten er een aantal pareltjes tussen. Daar waar strategiespellen en consoles lang geen goede combinatie zijn geweest, is er in de loop der jaren toch een aantal goede strategie spellen voor console gemaakt.

5. Gears Tactics

Gears Tactics is in de kern een typisch XCOM-achtig spel, waarbij je dekking zoekt achter objecten, wapens afvuurt die opnieuw moeten worden geladen, unieke vaardigheden gebruikt en afkoelperiodes. Gears Tactics doet er daarbij een extra sausje overheen, waardoor het toch uniek aanvoelt. Gears Tactics is wellicht een ander genre dan je van Gears gewend bent, maar het is gewoon een echte Gears-game met een eigen verhaal, acts en chapters, lompe personages, brute actie, chainsaw kills en al het andere dat Gears Gears maakt. De hoeveelheid geweld en verminking in Gears Tactics is precies wat je van een Gears spel verwacht.

  • Beschikbaar: console en PC via Xbox Game Pass
  • Leeftijd: 18+
  • Aantal spelers: 1
  • Speeltijd: 20 – 40 uur
  • Moeilijkheidsgraad: 8/10

Je kunt hier meer informatie over Gears Tactics vinden.

Je kunt hier onze XBNL-review lezen.

4. Crusader Kings III

Recent is Crusader Kings III in de gamepass verschenen. Dit spel speelt zich af rond de middeleeuwen en kent Europa, Azië en Afrika als setting. In Crusader Kings III moet je ervoor zorgen dat jouw familie de machtigste in de omgeving wordt. Smeed allianties door je kinderen te laten trouwen, vermoord je tegenstanders en verleid andere koningen en koninginnen. Alle denkbare intriges komen aan bod! Begin oorlogen en sla opstanden neer. Ga je dood? Dan speel je verder als één van je kinderen. Wilde je altijd al een machtige koning zijn? Dan is Crusader Kings III echt iets voor jou. 

Beschikbaar: console en PC via Xbox Game Pass
Leeftijd: 12 jaar en ouders
Aantal spelers: 1 (+ online multiplayer)
Speeltijd: 100 – 500 uur
Moeilijkheidsgraad: 7/10

Je kunt hier meer informatie over Crusader Kings III vinden.

3. Cities Skylines

De ster onder de City Builders is natuurlijk Cities Skylines. Deze prachtig vormgegeven game laat duidelijk zien dat Strategy games hun plekje hebben op de consoles. Bouw jouw eigen stad en kijk hoe de inwoners reageren op jouw keuzes. 

De game neemt je niet bepaald aan het handje en veel zaken moet je uitzoeken of uitvinden, dat maakt de game wel direct uitdagend. Het wordt steeds lastiger om je stad te managen, maar de voldoening wordt ook steeds groter als je de juiste keuzes maakt en het op rolletjes gaat. Er is niks wat je ervan weerhoud om je stad zo groot mogelijk te maken.

En als onze Jeffrey het een 8.3 geeft (review), dan moet het er wel goed uit zien!

Beschikbaar: console en PC via Xbox Game Pass
Leeftijd: 3 jaar en ouder
Aantal spelers: 1
Speeltijd: +150 uur
Moeilijkheidsgraad: 7/10

Je kunt hier meer informatie over Cities Skylines vinden.

Je kunt hier onze XBNL-review lezen.

2. Age of Empires IV

Dit was een hele lastige. Voor velen onder ons zou deze met stip op 1 staan, al is het maar uit pure nostalgie. Microsoft en Relic hebben goed uitgepakt met deze nieuwe game in de AoE reeks. Voor de AoE-veteranen onder ons is dit een absolute aanrader. Met de keuze voor de middeleeuwen is dit deel meer een opvolger van deel 2 dan van deel 3. De campaign is fraai vormgegeven, maar uiteindelijk draait het natuurlijk om de multiplayer. Met de 8 verschillende fracties een genot voor de Real Time Strategy fans.

Beschikbaar: PC via Xbox Game Pass
Leeftijd: 12 jaar en ouder
Aantal spelers: 1 (+ online co-op & multiplayer)
Speeltijd: 25 – 200 uur
Moeilijkheidsgraad: 8/10

Je kunt hier meer informatie over Age of Empires IV vinden.

1. Stellaris

Voor mij is de GOAT onder de strategiespellen toch echt Stellaris. Deze Grand-Strategy game is echt strategie op Champions League niveau. Het heeft alles in zich; verschillende rassen met verschillende achtergronden en diversiteit in planeten geven bij iedere keuze die je voor de start maakt, een compleet ander gevoel. Speel je als Machine macht, reken er dan maar op dat je niet geliefd bent. Bouw je een federatie op of vernietig je alle andere rassen? Keuzes in overvloed en dat is nog maar het begin. Een kort spel duurt al zomaar 30 uur, dus in Stellaris kun je honderden uren spenderen.

Beschikbaar: console en PC via Xbox Game Pass
Leeftijd: 12 jaar en ouder
Aantal spelers: 1 (+ online multiplayer 2-4)
Speeltijd: 25 – 300 uur
Moeilijkheidsgraad: 10/10

Je kunt hier meer informatie over Stellaris vinden.

Eervolle vermeldingen

Volgens goed gebruik zal ik ook een aantal eervolle vermeldingen noemen.

Halo wars – In dit rijtje kunnen we natuurlijk niet zonder een old school RTS. Uit de prachtige Halo-franchise komen we op Halo Wars. Deze RTS heeft geen zeer diepgaande menu’s en speelt heerlijk weg. Zeker een mooie instapper voor beginners in Real Time Strategy.

Evil Genius 2: World Domination – Evil Genius 2 is een satirisch bouwspel, waarin spelers een Evil Genius zijn en hun plannen om de wereld te veroveren smeden. Het heeft nog nooit zo goed gevoeld om slecht te zijn. Bouw je eigen hoofdkwartier, train je minions en domineer de wereld.

Warhammer 40K: Battlesector
– Met een hele schare fans mag ook Warhammer 40K niet ontbreken. Deze turn-based tactical speelt best lekker, maar laat hier en daar ook een steekje vallen.

Phoenix Point – Met pijn in mijn hart, viel deze buiten de top 5. Van de bedenker van de orginele XCOM serie komt Phoenix Point. Dit is meer de spirituele opvolger van UFO: Enemy Within. De verschillen met de nieuwe XCOM zijn groot en het spel is veel uitgebreider. Voor de fans van Turn-Based XCOM-achtige games is dit een must play.

Frostpunk – Frostpunk is een unieke game die survival elementen met een city-building sim game mixt. Het speelt zich af na een apocalyps, de voorraden zijn schaars in het besneeuwde landschap. Dit maakt dat je op zoek moet naar reserves. Je staat voor moeilijke keuzes zoals het laten werken van kinderen of het elimineren van de zieken om zo je overlevingskans groter te maken.

Wat is Xbox Game Pass?

Je kunt op twee manieren games op je Xbox spelen. Uiteraard kun je een game kopen. Dat kan zowel een fysiek exemplaar of een digitaal exemplaar zijn. De fysieke games koop je in de winkel en dan krijg je de game op een disc mee. De digitale games koop je in de Microsoft Store, waarna de game aan jouw account gekoppeld wordt.

Xbox Game Pass biedt een andere optie om games te spelen. Je koopt een abonnement waarvoor je maandelijks betaalt. Er zijn drie Game Pass abonnementen beschikbaar: Xbox Game Pass voor console, Game Pass voor pc en Xbox Game Pass Ultimate (console en pc). De prijzen kunnen verschillen per webwinkel, maar liggen meestal tussen de 10 – 15 euro per maand, waarbij de Xbox Game Pass Ultimate de duurtste variant is.

Wanneer je in het bezit bent van het Xbox Game Pass abonnement, kun je alle games die hier onderdeel van zijn spelen. Dat zijn er enkele honderden. Je kunt het vergelijken met Netflix of Disney+. Iedere maand worden er nieuwe games toegevoegd die vervolgens voor 6 tot 12 maanden te spelen zijn. De games die door de Xbox Game Studios gemaakt worden blijven in de Game Pass te spelen. Daarnaast zien we dat games ook regelmatig in Game Pass terugkeren. Het is een enorm goede deal, vooral voor diegenen die verschillende soorten games spelen of voor gezinnen met kinderen. Je kunt hier een lijst vinden met alle games die beschikbaar zijn.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties