Die vraag stelde ik mezelf, waarom kijk ik eigenlijk zoveel naar Twitch.tv? Als jullie net als ik met regelmaat naar Twitch kijken, krijgen jullie vast de vraag wel eens: “Waarom kijk je naar Twitch?”, “Wat is Twitch?” of “Oh, je kijkt hoe andere mensen spelletjes spelen? Wat is daar nou weer leuk aan?”

Tja, wat antwoord je daar op? Steek je van wal en hou je een betoog van een half uur? Of geef je een kort antwoord zoals “omdat er niets op tv is”? Persoonlijk kies ik vaker voor het tweede dan het eerste. Gemakzucht denk ik, ik hou wel van een betoog houden op z’n tijd maar voor Twitch pleiten doe ik bijna nooit. Waar moet je ook beginnen? Twitch is eigenlijk ook maar een website waar je kijkt naar mensen die spelletjes spelen. Wat dat betreft hebben de nay-sayers wel gelijk. Je kijkt naar mensen die spelletjes spelen. Of naar mensen die discussiëren over spelletjes, of zelfs naar muziek tegenwoordig.

Twitch als radio

Het kanaal van Monstercat is hier een mooi voorbeeld van. Een kanaal waar je enkel een soort equalizer ziet en naar glitch-hop/electro/breaks/edm/whatever luistert. Op een beetje normale dag zijn er al gauw zo’n 2000 mensen tegelijk aanwezig daar. Beetje gratis muziek luisteren, je zou ook de radio aan kunnen zetten of een Youtube playlist aan kunnen knallen. Maar nee, die mensen kiezen er voor om naar het Twitch kanaal te gaan. Sommige abonneren (5 euro) zich er nog op ook, dus de “het is gratis” redenering gaat niet meer op. Je kijkt dus naar gewone mensen die spelletjes spelen, discussiëren over games en muziek afspelen, en dat betaald. Leg dat maar eens uit.

twitch screen

Meer dan dat

Maar toch is het zo veel meer dan dat. Het gaat niet alleen om het kijken, het gaat om de ervaring. Er is interactie, er is humor, er is verdriet, er is alles wat je in het echte leven ook hebt. Als je meegaat in de chat van een kanaal waar je graag naar kijkt blijf je terugkomen. Gezelligheid, een stamkroeggevoel en de troll op z’n tijd natuurlijk, het blijft nu eenmaal het internet. Dat is de kracht van Twitch, het is interactieve televisie. Maar dan echt, niet dat lullige Ziggo-gebeuren. Je hebt hier echte interactie met elkaar en met de streamer. Sommige streamers hebben hier zelfs hun werk van gemaakt. Hun full-time job is games streamen. Als je dat 10 jaar geleden had voorspelt dan was je compleet voor gek uitgemaakt. En zie hier, het is toch echt zo.

YouTubers stappen massaal over naar Twitch om daar te streamen. Er is een aardige boterham mee te verdienen met alle ad’s, subscribers, donaties en sponsoren. De uitzendingen achteraf bewerken en op Youtube knallen et voilà, nog meer revenue. Het lijkt een droombaan, elke dag lekker spelletjes spelen en er nog geld mee verdienen ook. Maar is dat wel zo? Wordt je het niet heel snel zat als je elke dag MOET gamen? Als je leuk MOET doen voor je subscribers en followers? Dan wordt het ineens een echte baan in plaatst van een hobby. En met een echte baan komt verantwoordelijkheid, komt stress, komen minder leuke dingen aan het licht. Zelf hou ik het lekker bij veel kijken en zo nu en dan zelf wat streamen. Gewoon relaxed kijken naar m’n favoriete streamers, beetje slap ouwehoeren in de chat, bakkie koffie erbij, lekker hoor.

twitch monies

Persoonlijke voorkeur

Persoonlijk kijk ik graag naar Amerikaanse streamers. Niet dat ik iets tegen Nederlandse streamers heb, maar als we appels met appels vergelijken zijn Amerikaanse streamers gewoon een stuk beter. De meeste professionele streamers zijn dan ook Amerikanen. Sommige streamers zoals Cohhcarnage pakken het zeer serieus aan. Hij heeft zelfs mensen in dienst genomen om te helpen met zijn streams. Zijn moderators worden betaald en hij heeft lui in dienst die zijn overlays en website maken en beheren. Alles bij elkaar is het echt een professioneel bedrijf, maar dan wel een bedrijf waar mensen bij willen horen. De community van Cohhcarnage is geweldig, zoveel vriendelijkheid en gulheid vindt je niet snel op het internet.

De hoeveelheid Nederlanders die je tegenkomt bij deze grote streamers is bizar, overal zie je ze weer opduiken. In elke stream kom ik ze weer tegen, mensen met een Nederlandse naam of met “NL” in hun naam. Geweldig om even elkaar te erkennen als Nederlander, het schept toch een band. Wat ik dan weer vreemd vind is dat Nederlandse streams niet zo heel erg drukbezocht worden. Je ziet overal Nederlanders maar Nederlandse streams ho maar. Bij de Duitsers daarentegen is het precies omgekeerd. De Duitse streams lopen als een Zug en ik zie vrij weinig Duitsers in Amerikaanse streams. Dat zou ongetwijfeld te maken hebben met de taalbarrière, Duitsers synchroniseren alles na zoals je vast wel weet. Het Engels van de gemiddelde Duitser zal daardoor wel iets minder zijn dan die van andere nationaliteiten.

cohhcarnage

Onze stream

Zoals jullie vast wel weten hebben wij van XboxNederland ook een Twitch-kanaal. Hier streamen wij regelmatig nieuwe en oudere games en verzorgen wij tussendoor nog het nieuws ook. En vergeet de give-aways niet! Wij geven met regelmaat games en goodies weg aan kijkers. Het zou ons heel veel helpen als jullie ons kanaal volgen. Het volgen kost helemaal niets, het is puur een hulpmiddel om te weten te komen wanneer we streamen. Je krijgt een email-notificatie wanneer we beginnen, zodat je ons niet meer kan missen. Dus houd je van gamen, wil je vette games en goodies winnen en wil je er graag bij onze community betrokken zijn? Volg ons kanaal dan hier.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments