FIFA 15. Het visitekaartje van EA wat betreft sportgames. Ik speel het graag, ik speel het vaak. En begrijp over het algemeen hoe de gamecommunity denkt over FIFA. Het is vaak niet helemaal af en soms onbegrijpelijk. Maar goed, dat is voetbal in het echte leven ook. Ook daar maken keepers rare fouten. Ook daar snappen spelers elkaar soms niet. Je zou kunnen vaststellen dat EA het eigenlijk heel realistisch maakt.

Maar daar wil ik het eigenlijk niet over hebben. Ik ben zo’n  Waldorf en Stattler type (voor diegene die de Muppetshow kennen). Ik mopper graag over alles in het leven waar ik niets van begrijp of wat ik gewoon stom vind. Lekker mopperen. En dit is dus mijn eerste moppercolumn.

Terug naar FIFA en mijn ‘ik begrijp er niks van!!’ moment. Er is 1 ding in de FIFA wereld waar klaarblijkelijk zonder enige schaamte gewoon aan wordt mee gedaan. Iets waar ik dus niks van snap.
We hebben het hier over het kopen van spelers in FIFA Ultimate Team met echte centjes. Voor eenieder die het spel kent is dit een bekend onderdeel. Voor eenieder die het niet kent, leg ik het snel en kort uit.

Ultimate team is het bouwen van een eigen team waarbij je kan kiezen uit alle spelers die in de EA FIFA wereld rond lopen. In het spel zelf krijg je gewoon een basis pakketje waarin een zogenaamd bronzen team zit. Niets bijzonders. Als je een luxe versie hebt gekocht, kan je vaak nog wat betere spelers uit Goud pakketjes krijgen. Beetje vergelijkbaar met hoe ik vroeger plaatjes spaarde voor mijn voetbalboek met het verschil dat ze nu verdeeld zijn in de mindere spelers, brons, de iets betere spelers, zilver en je raad het al… de top van de voetbalwereld, goud. Er is nog een buitencategorie van legendarische spelers maar daar hebben we het even niet over.
futIn het spel verdien je muntjes met het spelen van wedstrijden. Die muntjes zijn nodig om je spelers o.a. fit te houden met behulp van conditiekaartjes en om nieuwe en wat betere spelers te kopen.

En nu komt het bijzondere. Net zoals in de echte transferwereld kosten betere spelers (of meer gewilde want ook hier geldt het vraag en aanbod principe) meer. Soms abnormaal veel meer. Een Robben kost ten tijde van schrijven rond de 400.000 coins terwijl de sterspeler Messi zelfs rond de 2.2 miljoen moet opbrengen. En dit zijn de normale versies. De opgepimpte versies gaan voor een veelvoud de markt op. Want ja, die zijn er ook nog. Spelers die in vorm zijn, krijgen een nieuw kaartje met ipv gewoon goud een extra status.
FIFA 15 FUT Hub (In Menus)

Als je dit leest zou je kunnen denken… oké, praten we nu over een game of zijn we nu in het kantoor van de zaakwaarnemer van Lionel zelf terecht gekomen? Neehee, dit is een game! Ja, ech waar, ech waar…

Dit soort bedragen zijn bijna niet te verdienen met het spelen van wedstrijdjes, waar je blij mag zijn als je met 600 coins weg komt. En dat weet EA. En wat EA ook weet (waar ik dacht dat niemand daarin zou stampen) is dat er werkelijk mensen zijn die dus coins kopen. Ja, u leest het goed. Ze kopen muntjes. Met echt zuurverdiend (of van mama of papa gekregen) geld. Muntjes zodat ze een team met Messi of Robben kunnen maken. Let wel, een virtueel team hè. Niet dat u denkt dat Messi dan bij diegene echt in zijn tuin een balletje trapt of bij de plaatselijk FC Nooit Gescoord uit de kleedkamer stapt. Nee, dit is op beeld. Er is gewoon handel in dit soort kaarten.

image.img
En dat is niet alles. Ook in deze zaken is er illegaliteit. Verkopers die niet verbonden zijn aan EA, maar op 1 of andere manier die virtuele muntjes verkopen voor een kleiner prijsje. En dan zijn we er nog niet, er zijn ook nog eens geautomatiseerde biedrobotten. Je gelooft je oren toch niet. Er zijn dus daadwerkelijk spelers die handelen in dit fenomeen. Die bijvoorbeeld een robot los laten om zo een kaartje iets goedkoper te kopen en deze dan direct weer te verkopen voor 50 FIFA-muntjes meer. Al deze dingen zijn trouwens gewoon illegaal en EA, die bij het uitkomen groots aankondigde dat ze dit gingen aanpakken, kan je er een ban voor geven. Maar goed, wie maakt zich daar druk over. Geloof niet heel veel spelers.

De Bitcoin kan hier een puntje aan zuigen
Er zijn dus gamers die tientallen en misschien wel honderden echte eurootjes extra uitgeven aan een game die zelf niet meer dan een eurootje of 60 max heeft gekost. Hoe maf is dat!?! Bitcoins, eat your heart out. EA moet naar de beurs met FIFACoins. Dan gaan ze bakken verdienen.

En als u nu dacht, ja, maar dan hebben ze wel Messi en winnen ze alle wedstrijden. En verdient dat zich misschien wel terug. Nee en nogmaals nee. Het winnen van een FIFA potje online hangt voor ongeveer 80 % af van de handigheid van de gamer. De andere 20 zijn het voordeel van de gekochte spelers. Dus je kan voor 400 euro aan spelers hebben rondlopen, als je niet goed genoeg speelt, verlies je van een team wat geen echte cent heeft gekost. Een actie die ik zelf meerdere malen heb uitgevoerd.

Dan zit ik in mijn luie gamerstoel te fantaseren over die gamer aan de andere kant van de lijn. Die zo pissed wordt dat hij zijn controller door de beeldbuis flikkert. Briesend en schuimbekkend, huilend en schreeuwend, stort hij zich ter aarde omdat hij net 400 euro aan kapitaal heeft zien verliezen van FC Net Niet. Noem het leedvermaak maar ergens maakt dat mijn dag even goed. En daar doen we het uiteindelijk voor. Toch??
FIFA-15-Squad-Building

Dus blijf vooral kopen en laat EA of diegene die echt geld verdienen aan eigenlijk niks, lucht, elke dag maar weer blij zijn als ze hun saldo bekijken. En bedenk dan elke keer als je weer geld hebt overgemaakt en je trots laat zien dat je toch wel Ronaldo in de spits hebt, dat je dit hebt gedaan voor een groter goed.

Het is een soort liefdadigheid. Giro 555 maar dan anders. En als je dan toch verliest, wordt dan niet boos. Maar maak een screenshot van je team en berg hem op. Zodat je later kan zeggen ‘gelukkig hebben we de foto’s nog’.

Geniet maar game met maten.
Was getekend, Waldorf
waldorf

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties