Alles wat je over Sea of Thieves moet weten uitgelegd

Deze week viert Sea of Thieves haar 2½-jarig bestaan. De game lijkt nog maar in weinig opzichten op de game die in maart 2018 werd gelanceerd. Wat is er sindsdien allemaal veranderd? In een ruim 18 minuten durende tutorial wordt het voor je uitgelegd.

Afgelopen week was ik met Niels aan het varen en realiseerden we ons opnieuw hoeveel er aan Sea of Thieves veranderd is. Eén van de dingen die we ons afvroegen was hoe nieuwe spelers de game nu zouden ervaren? Want waar je in 2018 niet wist wat je moest doen, omdat er niets te doen was, zou je in 2020 datzelfde gevoel kunnen hebben, maar dan omdat er té veel te doen is. Sea of Thieves is huge geworden. HUGE! Niet alleen door de 20 miljoen spelers die de game inmiddels telt.

Al bijna 1½ jaar krijgt de game een gratis maandelijkse content update die vaak garant staat voor 20 tot 30 uur aan nieuwe content. En in die veelheid aan gameplay-mogelijkheden kun je snel verdrinken, want waar moet je beginnen? Bij Rare moeten ze hetzelfde gedacht hebben. Afgelopen week is er namelijk een uitgebreide video gepubliceerd, getiteld: ‘Everything You Need to Know About Sea of Thieves in 2020’.

De video geeft een mooie indruk van de ontwikkeling die Sea of Thieves heeft doorgemaakt. De video geeft ook houvast voor nieuwe spelers, doordat het een globale overview geeft van alle content in de game. Aanvullend aan deze video leek het een goed idee om stapsgewijs enkele veel gestelde vragen te beantwoorden. Om zodoende nieuwe spelers in Sea of Thieves wegwijs te maken. Ik ga proberen dit artikel met regelmaat van updates te voorzien.

FAQ

Ik heb nog nooit Sea of Thieves gespeeld. Kan ik nog aanhaken? Heeft dat nog zin?

Dit is een vraag die ik mezelf geregeld stel. Zo zit ik al een tijdje te overwegen of het bijvoorbeeld nog zinvol is om Destiny 2 op te pakken? Of heb ik dan echt teveel gemist? Ik kan me voorstellen dat deze vraag ook voor Sea of Thieves bestaat.

Het antwoord hierop is simpel. Je kunt absoluut nog aanhaken. Er is inmiddels veel te doen in Sea of Thieves en dat kan wat overweldigend overkomen. Vandaar ook de gepubliceerde video vanuit Rare en deze handreiking vanuit XBNL om je op weg te helpen. Echter, als je eenmaal de basics onder de knie hebt dan kun je je aardig op zee redden. Er zit namelijk geen systeem in waarbij bepaalde items meer power hebben. Iedereen heeft dezelfde mogelijkheden, power en dus dezelfde kansen. Ongeacht het aantal uren dat je al in Sea of Thieves hebt gestoken. Er is ook geen pay to win. De ervaring die je hebt weegt natuurlijk mee en zie je terug in cosmetische items die iemand heeft of titels die diegene draagt. Maar je hebt er geen voordeel van in battles of tijdens andere events.

Waar kan ik het beste mee beginnen als ik Sea Of Thieves voor de 1e keer speel?

Sea of Thieves kent twee spelmodi: Adventure mode en Arena mode.

In Adventure mode speel je op een grote map en heb je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Je kunt wat rondvaren, vissen, schatten zoeken, voyages voltooien of bijvoorbeeld de Tall Tale verhalen volgen.

In Arena mode speel je op een relatief kleine map met maximaal 5 andere boten en jaagt ieder schip op de schatkist. Een game in Arena duurt maximaal 15 minuten en diegene met de meeste punten wint.

Voor beide spelmodus is het aan te raden om eerst de Maiden Voyage te spelen. De Maiden Voyage is een tutorial mode die 1 tot 2 uur duurt. In deze tutorial leer je alle basic mechanics kennen. Je leert jouw boot te besturen, te werken met schatkaarten en je inventory te bedienen en gebruiken. Je kunt de Maiden Voyages vanuit het startmenu beginnen.

Hoe ga ik goed voorbereid de zee op?

Nadat je de Maiden Voyage hebt voltooid start je voortaan je games op één van de Outposts. In Adventure mode start je altijd op één van de Outposts, zoals Golden Sand Outpost, Plunder Outpost of Sanctuary Outpost. Op de outpost heb je ‘winkels’ waar je cosmetische items aan kunt schaffen, waarover in de betreffende FAQ meer informatie te lezen is. Op de Outposts staat tevens jouw schip aangemeerd. Dit is je beginpunt. Omdat je onderweg andere boten tegen kunt komen, ghost ships, megs (grote haaien) en nog veel meer, is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Daarvoor heb je op de Outposts allemaal barrels staan. In deze barrels zit fruit, canon balls, houten planken en nog veel meer. Je doet er goed aan tenminste 10 tot 15 minuten tijd te maken om eerst al deze barrels leeg te halen door de inhoud naar de barrels op je schip te brengen. Je wilt namelijk niet in een battle raken en dan uiteindelijk zonder planken zitten om de gaten van je boot mee dicht te maken.

Waar kan ik ‘missies’ (voyages) starten?

Sea of Thieves is in vele opzichten één grote zandbak waarin je kunt gaan en staan waar je wilt. Dit betekent dus ook dat je op de bonnefooi op pad kunt gaan en vervolgens zien wat je allemaal tegen komt. Soms is het echter ook fijn om met een specifieke missie/doel op pad te gaan. Dit zijn de zogenaamde voyages. Je kunt voyages voor een paar hondend Gold kopen op iedere Outpost. Om dit te doen loop je naar één van de NPC’s en koop je een voyage. Vanaf dat moment heb je een kaart in je bezit en deze kun je terugvinden in je startmenu onder ‘quests’. Deze voyage is echter nog niet actief. Wil je met een gekochte voyage aan de slag? Dan ga je naar jouw schip en leg je de kaart neer op tafel (‘propose quest’). Vanaf dat moment kunnen jij en je crewleden voor de voyage stemmen en na de stemronde verschijnt deze in je inventory.

Wat kan ik met Gold en Doubloons doen?

In Sea of Thieves kun je op verschillende manieren in-game currency (geld) verdienen. Bijvoorbeeld door het voltooien van voyages, Tall Tales of het inleveren van loot bij één van de Emissaries (facties). Hiermee kun je cosmetische items aanschaffen. Zo is alles aan het uiterlijk van je personage te veranderen. Ook kun je verschillende onderdelen van je schip aanpassen. Het merendeel van deze items kun je met Gold kopen. In de tavern (bar) van iedere outpost kun je tevens doubloons uitgeven aan veelal time-limited items.

Ik heb genoeg Gold verdiend, maar er zit nog een slot op specifieke cosmetische items. Hoe kan dat?

Genoeg Gold betekent helaas nog niet dat je alles kunt kopen. Je zult er meer voor moeten doen. Bepaalde cosmetische items moet je namelijk vrij spelen. De zogenaamde commendations. Denk hierbij aan bijvoorbeeld tiental captains verslaan, 150.000 gold verdienen voor de Gold Hoarder of 5 ghost ships laten zinken. Je krijgt in beeld te zien wanneer je een commendation hebt unlocked. In het begin zal het even zoeken zijn welke voordelen je dan eventueel hebt vrijgespeeld. Na verloop van tijd wordt dat wel duidelijker.

Kan ik Sea of Thieves ook alleen spelen?

Sea of Thieves is een online multiplayer game. Dit geldt voor zowel de Adventure mode als de Arena mode. De game is ontwikkeld om samen met elkaar te spelen. Toch is het in de Adventure mode mogelijk om alleen op pad te gaan. Wanneer je de game start, kun je uit drie type boten kiezen. Wil je alleen spelen? Pak dan de kleinste boot (Sloop). Deze kun je goed in je eentje besturen. Zelf heb ik, zeker het eerste jaar, het merendeel van de tijd alleen gespeeld. Uiteindelijk moet ik wel concluderen dat de game een stuk leuker is wanneer je samen speelt. De game leent zich enorm om samen op pad te gaan. Ook in battles met ghost ships of andere spelers wil je toch graag een crew maatje aan je zijde hebben om zodoende wat meer kans te maken. Mocht je iemand zoeken om mee samen te spelen? In onze Discord hebben we een subkanaal ‘samen gamen’. Je kunt hier altijd een oproep doen!

Sommige riddles of voyages kom ik niet uit. Is er een hulpmiddel beschikbaar?

In Sea of Thieves is het soms zoeken naar een speld in een hooiberg. De map is enorm en de eilanden zijn veelal complex ingedeeld met meerdere lagen, (onderwater) grotten en stranden. Toch geven de meeste riddles wel een duidelijke eerste aanwijzingen en dat is meestal het eiland waarop je moet zijn. Dit eiland kun je vervolgens opzoeken op de grote kaart die je op jouw boot hebt. In het begin zal het even zoeken zijn op je kaart waar het eiland precies ligt, maar gaandeweg leer je wel waar de verschillende eilanden liggen.

Als je het eiland gevonden hebt, begint veelal de zoektocht. Het kost namelijk écht even tijd voor je de Sea of Thieves-taal een beetje onder de knie hebt.

Waar moet ik dan precies zijn op het eiland?

Het kan dan in het begin helpend zijn om de Sea of Thieves companion app te gebruiken. De app geeft de map weer waarop je speelt. In deze app staan alle bijzondere locaties per eiland genoemd. Zoek je dus naar een bepaalde rotstekening op Plunder Valley? De app vertelt je waar je moet zijn. Zoek je op Shipwreck Bay een NPC? De app wijst je de juiste plek aan. Ben je op zoek naar een verlaten roeiboot op Canon Cove? Je snapt het al, de app wijst je de weg. Heel handig. Hiermee leer je niet alleen de eilanden beter kennen, maar vooral ook de typische SoT quest structuur, waarmee je reis net even iets efficiënter wordt. En minstens zo belangrijk, jouw schip dus niet al te lang zonder bemanning langs het strand staat. Het blijft immers een piratenspel en je boot staat dus nergens veilig. Vertrouw niemand!

Hoe zit dat met die fracties (Emissaries) waarvoor je kunt varen? En verdien je daar extra Gold mee?

Het is mogelijk om onder de vlag van een aantal van de Emissaries te varen, namelijk: Athena’s Fortune, Reapers, Gold Hoarders, Order of Souls en de Merchant Alliance. Hier zitten een aantal voordelen aan. Wanneer je namelijk loot inlevert bij de betreffende Emissarie dan krijg je hiervoor extra bonus Gold en XP. In bovenstaande video staat uitgelegd hoe het werkt.

Wanneer je voor een bepaalde Emissarie gaat varen doe je ook mee aan de maandelijkse leadboards. Sta je aan het eind van de maand bij de hoogste twee groepen dan win je nieuwe sails voor je boot. Zo kun je dus in totaal 10 zeilen winnen, simpelweg door voor Emissaries te varen. Houd er wel rekening mee dat je de nodige uurtjes hier in zult moeten steken. Om in de top groep te eindigen (per Emissarie) zul je toch al snel 20 – 25 uur in de maand moeten varen.

Kan ik ook Sea of Thieves spelen zonder met anderen op een server te komen?

Nee. Vooralsnog kan dit niet. Er zijn wel al langere tijd geruchten over de ontwikkeling van private servers, maar deze zijn er vooralsnog niet.

Ik wil graag een verhaal in Sea of Thieves volgen. Kan dat?

In Sea of Thieves kun je op verschillende manieren een verhaal volgen. De voornaamste manier is door het spelen van de Tall Tales. In de eerder genoemde companion app kun je de plekken vinden waar je de verschillende Tall Tales kunt starten. Wanneer je een Tall Tale geactiveerd hebt, krijg je een boek waarin aanwijzingen staan over hoe je het verhaal kunt vervolgen. Vaak zul je op zoek moeten naar specifieke eilanden om daar riddles op te lossen of schatkisten op te graven met daarin nieuwe pagina’s voor je boek. De verhaallijn van iedere Tall Tale vertelt meestal iets over de wereld in Sea of Thieves. Je gaat dan bijvoorbeeld beter begrijpen wat die rode skull betekent die vaak in de lucht hangt en wat daar de oorsprong van is.

Iedere Tall Tale duurt ongeveer 2 tot 3 uur en bestaat uit meerdere checkpoints. Krijg je het verhaal niet af? Dan kun je de volgende keer doorgaan waar je gebleven was. Je houdt dan het boek in je inventory en kunt de Tall Tale activeren door deze op tafel in je boot neer te leggen. Op dezelfde manier zoals je voyages activeert.

Wat gebeurt er als je Pirate Legend bent? Is er een soort endgame?

Om Pirate Legend te worden, zul je van de Gold Hoarder, Order of Souls en de Merchant Alliance je reputatie op 50 moeten krijgen. Wanneer je vervolgens je Pirate Legend titel hebt geclaimd, dan heb je toegang tot een deel van de Outpost welke alleen voor Pirate Legends toegankelijk is. Hier kun je unieke voyages kopen en specifieke cosmetische items die alleen voor Pirate Legends beschikbaar zijn. Je kunt dus vanaf dat moment met een aantal nieuwe dingen aan de slag, maar je kunt ook verder levelen bij andere Emissaries.

Hoe zit dat precies met events in Sea of Thieves?

Sea of Thieves biedt een heel scala aan events. Van daily bounties tot real time PvE en PvP events. Wil je weten welke events er beschikbaar zijn op het moment dat je gaat spelen? Check dan vooral eerst even de event hub op de Sea of Thieves webpagina. De event hub wordt dagelijks bijgehouden. Ook kun je een account aanmaken en daarmee zicht krijgen op jouw progressie binnen specifieke events. Het is een handige en levendige website om zo nu en dan te checken.

Mis je nog iets?

Mocht je nog nooit Sea of Thieves gespeeld hebben, of is het alweer even geleden, dan hoop ik dat de gepubliceerde trailer en bovenstaande FAQ’s je op weg zullen helpen.

Mocht je toch nog iets missen? Of heb denk jij met terugwerkende kracht ‘dit was fijn geweest als ik het geweten had’? Laat het dan weten via onderstaande comments of door een reactie op Discord. Ik ben van plan zo nu en dan dit artikel een update geven en jouw input is daarbij van harte welkom!

Veel plezier op zee en #BeMorePirate!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments