Ik heb er in het verleden nooit veel aandacht aan geschonken. Het fenomeen Achievements. Wat drijft mensen om zich hier op te focussen?

Voor mij waren en zijn het eigenlijk alleen maar meldingen op mijn scherm waarbij ik denk: oh, leuk. Verder gaat het niet. Mijn verbazing was dan ook groot dat deze doelen voor sommigen de hoofdlijn van een game betekenen. Het krijgen van alle achievements is voor die spelers een soort religie. Een speelstijl waarbij er dwangmatig op het volmaken van zo’n lijst wordt gejaagd. Een vraag op onze Facebook-groep zorgde dat ik hier toch eens mijn gedachten over moest laten gaan.

Natuurlijk moet iedereen zelf weten hoe ze een game spelen maar het verwonderd mij wel. Voor iemand die er totaal geen waarde aan hecht is het zeer vreemd om mensen totaal overstuur te zien omdat ze bepaalde achievements niet halen. Als er bijvoorbeeld een bug in de game zit die zorgt dat niet alles kan worden SFA008006274[1]gehaald dan breekt er bijna een kleine volksopstand uit. Boosheid, onvrede, gesteggel, kortom een boel energie stoppen in iets waar ik me bij afvraag wat het je oplevert. Is het een soort vervanging van de liefkozende woorden van je moeder vroeger? Die bij je eerste keer op de wc plassen in totale juichstemming ging en kreten als: “Je hebt het gedaan! Goed hoor!!” uitriep. Een soort verlangen naar de tijd dat er tenminste nog iemand was die zei dat je het goed gedaan had? Je zou er bijna een paar uur psychoanalyse op los gaan laten.

Waar speel je voor?

Het is in mijn ogen zo zonde. Je hebt een leuke game, bent gewoon lekker aan het spelen en dan ‘moet’ je ineens de opdracht “50 keer de brug oplopen” uit gaan voeren. Want anders krijg je die 1000 score niet en vergaat je wereld totaal. Het alleen maar bezig zijn met al die ‘pluimen’ halen is in mijn ogen niet alleen een total waste of time maar haalt ook nog eens de focus van het spelen van de game zelf weg. Die achievements gaan in de helft van de tijd ook nog eens nergens over. Neem Titanfall waar ik er twee als voorbeeld van zal noemen: ‘ren 5 km langs muren’ en ‘verdien 500 burn cards’. Zijn dit prestaties? Wat is die prestatie dan precies? Dit doe je toch automatisch in het spel en is toch niet iets waarvan je kan zeggen: “nou dat heb ik even goed gepresteerd!” Toch zie ik met enige regelmaat een trots bericht dat iemand weer alle achievements heeft gehaald van een bepaald spel. Nou, hier heb je een sticker! Goed gedaan. Je kan rustig sterven.

1752[1]

Nee, als ik aandacht wil of een schouderklopje, dan ga ik dat niet in een game zoeken en zeker niet al mijn kostbare tijd stoppen in het halen van allerlei onzinnige doelen. Als ze opkomen tijdens een game is het soms leuk maar soms ook gewoon irritant omdat het je beeld blokkeert of je even uit de sfeer van de game haalt. Laten we gewoon met deze onzin stoppen en ons weer lekker focussen op de game zelf. Al die zijstraten en onzinbeloningen staan het spel alleen maar in de weg. Oh, je krijgt er ook nog een soort punten voor waar je verder geen moer mee kan doen. Als ze nou nog een bepaalde korting voor die punten zouden geven, dan had het nog enig nut. Maar nu zeg ik, weg met de achievements, ik ben er klaar mee, 350 keer je stick naar boven bewegen, wat een onzin.

Zijn er meer van jullie die er zo over denken of ben je nu geweldig beledigd omdat juist jij zo’n achievement-jager bent? Let me know in the comments.

Abonneer
Abonneren op
4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Tom
Tom
6 jaren geleden

Hahaha Rob strikes again. Ik ben het persoonlijk met je eens. Er zitten weliswaar af en toe leuke/nuttige achievements tussen. Maar om ze nou dwangmatig allemaal te willen verzamelen is inderdaad onzin.

Maurits Clear
Maurits Clear
6 jaren geleden

Nouja, voor sommige mensen is het goed voor de herspeelwaarde. Ikzelf speel over het algemeen voor een goed verhaal en raak geïrriteerd als een achievement de ondertiteling blokkeert (want speel soms met het geluid zachter ivm kinderen. Maar zou niet zonder willen. Het is soms toch ook leuk.

Tom
Tom
6 jaren geleden
Reply to  Maurits Clear

Kun je eigenlijk die melding uitzetten? Dat lijkt mij wel wat

Niels van der Grift
Niels van der Grift
6 jaren geleden

Hahaha, geweldige column! Ik heb niet helemaal hetzelfde, want sommige achievements laten je de game op een andere manier spelen (denk aan bepaalde stunts in GTA, waar je echt op zoek gaat naar punten om te stunten), maar over het algemeen boeit het mij ook zo weinig! Ik speel bijvoorbeeld The Witcher 3 op de PC en dan vind ik het alleen maar fijn dat ik niet zo’n melding krijg met ‘Goed gedaan, je hebt een deel van het spel uitgespeeld’. Achievements zijn inderdaad een soort externe bevestiging dat je iets goed gedaan hebt… ook al is het een geautomatiseerd… Lees verder »