More

    Review: Far Cry 4

    XBNL REVIEW

    Zoals elk jaar is het weer die tijd dat we verwend mogen worden met topgames. Uitgever Ubisoft heeft de luxe dat ze dit kwartaal vlak achter elkaar 2 top-games mag uitgeven. De uitgever lag zowel begin dit jaar als de afgelopen weken zwaar onder vuur vanwege de teleurstellende en door bugs geplaagde games Watch Dogs en Assassins’s Creed Unity. Kan Ubisoft nog schoon schip maken met Far Cry 4? Of wordt dit een kopie van Far Cry 3 die iedere Ubisoft liefhebber met een gebroken hart achter laat? Je leest het hier!

    cover-ajayghale

    Verhaallijn

    Eerlijk is eerlijk, ik was vroeger in tegenstelling tot veel andere gamers geen van fan van Far Cry. Het eerste deel 1 werd vooral op de PC met veel bombarie aangekondigd. Dit om het het feit dat de game op grafisch gebied het maximale uit PC’s wist te trekken. Ik speelde Far Cry 1 op mijn 360 via Xbox Live Arcade en haakte halverwege af vanwege de onrealistische chaotische gameplay. Far Cry 2 liet mijn hart sneller kloppen, maar na een uur of 3 te hebben rondgelopen in Afrika had ik het wel gezien. Ik vond het namelijk niet zo interessant, ik irriteerde me dood aan mannetjes die niet dood gingen door headshots etc. Far Cry 3 heb ik vorig jaar ge-preorderd omdat ik geld over had en man man man, wat heb ik genoten van die game. De echte vrijheid met sidequests en het verhaal waarin we langzaam zagen hoe protagonist Jason Brody van een bange, naiëve, zuipende knul veranderde in een allesvernietigende, onverschrokken Rambo, deed mijn hart sneller kloppen! Sterker nog, ik heb de game 2 keer uitgespeeld en dat helemaal op 100%. Oke genoeg oude koeien uit de sloot gehaald, want hoe goed is Far Cry 4 nou?

    Far Cry 4 speelt zich af in Kyrat, een prachtig gebied wat zich ergens in India bevind. Jij bent Ajay Ghale, een jonge knaap die naar Kyrat komt om de as van zijn overleden moeder uit te strooien. Direct bij Ajay’s aankomst gaat het mis. Ajay wordt gevangen genomen en maakt kennis met Pagan Min, de koning van Kyrat en tevens bevelvoerder van The Royal Army. Pagan verteld Ajay dat zijn vader de leider was van de rebellen van The Golden Path. Koning Pagan had een affaire met Ajay’s moeder,die later aan gaf dat hun affaire niet langer door kon gaan. Kort daarna wordt Ajay gered door Sabal, een hoge pief bij het eerder genoemde rebellenleger The Golden Path. Je hoort het misschien al, het is zo op het eerste gezicht (of oor) geen bijster sterk verhaal, maar saai is het ook zeker niet. Ik zal voor de rest niks gaan spoilen, maar het is in ieder geval duidelijk dat Pagan Min is bedacht als opvolger voor bad guy Vaas (do you know the definition of insanity?). Net als Vaas is Pagan gigantisch gestoord, alles vindt hij grappig als het maar zo sadistisch mogelijk is. Je zult vaak in de game telefoontjes krijgen van Min. Zo had ik laatst een sidequest voltooid waarop ik gebeld werd door meneer Pagan, hij riep m’n naam (oke die van Ajay dan) en toen ik antwoordde zei hij, “oh sorry ik wou gewoon even controleren of je nog bij ons was.”

    far-cry-4-map

    Sabal of Amita

    Ik hoor je nog steeds denken: doet Far Cry 4 iets nieuws in vergelijking met z’n voorganger? Jazeker, aan het eind van Far Cry 3 had je de keuze om het einde van het verhaal te bepalen, in Far Cry 4 wordt dit iets logischer gedaan dan een keus aan het einde van het verhaal. The Golden Path heeft namelijk 2 hoge piefjes die graag de leider willen worden: de beeldschone Amita en de eerder genoemde Sabal. Al vanaf het begin wordt duidelijk dat Sabal en Amita twee hele andere doelen voor ogen hebben. Waar Sabal soms gijzelaars gered wil hebben, daar wil Amita liever dat er een belangrijke outpost veroverd wordt en andersom. Hier komt het: jij bepaalt voor wie jij de missie doet, ben je het meer eens met Amita en doe je haar missie, dan zal Amita een stap dichterbij het leiderschap van The Golden Path komen, dit geldt natuurlijk ook voor Sabal. Jouw keuzes hebben invloed op het verhaal en de missies die je krijgt. Dit geeft de game direct een logischere verklaring naar het einde toe dan het einde van Far Cry 3. Daarnaast maakt dit de game herspeelbaar, een groot pluspunt dus!

    0x6003

    Side-quest en nog eens side-quests

    Ik noemde net al het woordje side-quests. Zoals je gewend bent heeft ook dit deel ze weer en hoe! Je mag veel bekende soorten side-quests spelen, zo zijn er bijvoorbeeld vaak op wegen rebellen die worden aangevallen door The Royal Army. Aan jou de keus of je ze helpt, maar als je besluit ze te helpen wordt je beloond met karmapunten die bij je karmalevel worden opgeteld. Stijg je een level dan profiteer je van optimale extra’s. Zo krijg je kortingen op de aanschaf van verzamelmaps, wapens en attachments. Iets wat je wel weer verplicht bent om te doen wil je maximaal profiteren van de game is het uitbreiden van je tasjes (GAY!). Wil je namelijk wat meer centjes in je portefeuille en wat meer dingetjes mee slepen in je rugzak, dan zul je deze moeten uitbreiden. Dit doe je eigenlijk hetzelfde als in Far Cry 3, namelijk door wilde beesten te slachten en te villen. Ook in Kyrat barst het van de beesten, wolven, coyotes, luipaarden, zwijnen en varkens komen allemaal voor. Nieuw is de introductie van grotere wilde diersoorten, denk hierbij vooral aan neushoorns, en olifanten. Over olifanten gesproken: deze dieren kun je berijden (!!!) en gebruiken om forten en outposts te veroveren. Iets wat we natuurlijk al veel in de trailers hebben gezien, maar ik kan je garanderen dat het er in het echt nog veel vetter uit ziet. Ik noemde net al iets wat je al kent uit Far Cry 3 (ik blijf maar vergelijken mensen). De outposts, ja ze zijn er weer, en om jullie nu direct maar in het diepe te gooien,jullie mogen ook weer torens gaan beklimmen. Beklim je zo’n toren dan wordt de map (van de game natuurlijk) een stukje duidelijker, waardoor je meer overzicht op de verzamelobjecten hebt. Mocht je nog nooit een Far Cry gespeeld hebben en je dit toch bekend in de oren klinken, dat klopt! Dit soort side-quests hebben ze in veel van hun games tegenwoordig, de grondlegger hiervan was Assassins Creed met zijn synchronisatiepunten. Het begin dit jaar uitgekomen Watch Dogs en zelfs de recente game LOTR: Shadows of Mordor (geen Ubisoft game) doen deze dingetjes opnieuw. Het is nog steeds leuk moet ik je zeggen, maar het mag van mij allemaal wel wat vernieuwender want het ‘been there, done that’ gevoel begint wel naar boven te komen. De grootste vernieuwing op het gebied dit jaar is net als bij Assassins Creed de toevoeging van co-op. Op bepaalde punten kun je terecht bij Hurk, deze geeft je co-op missies waarbij je samen met een andere speler de wereld van Kyrat kan gaan verkennen. Let er wel op dat als je co-op wilt gaan spelen je dit bij het hoofdmenu moet aangeven en dat je een constante verbinding moet hebben met de Uplay-server via Xbox Live. Ik zal heel eerlijk zijn, dit heb ik niet veel kunnen testen omdat er helaas nog steeds problemen optreden met de Uplay-server. De keren dat ik speelde was ik echter wel tevreden over de gameplay, maar echt baanbrekend is het niet.

    FarCry4

    De keuze is reuze!

    Je hebt het misschien al door: Kyrat is schitterend, maar ook heel groot. Aangezien je zo’n groot gebied ook makkelijk moet kunnen doorkruisen is het arsenaal aan voertuigen dat ook. Pak je de quad? Of ga je lekker in zo’n typisch chinees busje de rimboe van Kyrat in? Of pak je liever de deltavlieger, of de spikssplinter nieuwe helikopter, die je Kyrat vanuit alle hoeken laat zien? Of zoek je liever een rots op en gebruik je de eveneens nieuwe wingsuit om als een vleermuis naar beneden te gliden, op die manier kan je handig een outpost vanuit de lucht onder vuur te nemen. Die keuzes, die zijn erallemaal voor jou!
    Dan zijn er nog de wapens, want jeminee wat zijn het er weer veel. Als alle vrouwen net zoveel van gamen hielden als de mannen ,dan hoefden wij nooit meer met ze mee te shoppen. Ze zouden gestoord worden van de mogelijkheden om dingen uit te zoeken. Far Cry 4 heeft ruim 100 wapens die je mag upgraden met grotere magazijnen, red dot sights en als je een kleurtje wilt is dat ook nog mogelijk. Wapens zijn zeer realistisch en gevarieerd. Daarnaast kan men kiezen uit bekende wapens zoals de AK 47, pijl en boog, MP7 en de F1. Dus knallen maar!

    SnGY7g6Ke3lC.878x0.Z-Z96KYq

    Welk pad kies je?

    Een van de dingen die Far Cry 3 tevens zo vet maakte was het skillsysteem. Ook in zijn opvolger is deze weer aanwezig. Voor missies krijg je xp, na zoveel xp ben je een level omhoog en krijg je een skillpoint. Je krijgt vervolgens de keuze om skills van zowel het pad van de tijger als die van de olifant te ontgrendelen. Het pad van de olifant is voornamelijk gericht op alles wat niet met combat te maken heeft (extra health, sneller dingen repareren, spuiten die meer health geven), die van de tijger focust juist op combat (dubbele eliminatie, bad guts elimineren van onder hun of juist van boven). Ook hierin doet de game helaas niks nieuws en het is jammer dat veel skills ook gebruikt werden in Far Cry 3.

    weapons

    Multiplayer

    Het laatste wat ik jullie graag mee zou willen geven is de multiplayer en de arena-mode. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de multiplayer boeit mij niet zoveel. Ik denk dat velen van jullie net als ik Far Cry spelen voor de singleplayer en niet voor de multiplayer. Afijn, in de multiplayer neem je het in de open wereld van Kyrat met je eigen samen gestelde wapens op tegen een andere speler, het is zaak dat je hem of haar omlegt. De arena-mode focust zich eigenlijk op het neerhalen van zoveel mogelijk mannetjes. Ook dit is helaas iets wat we al vaak genoeg hebben gezien bij games als Gears of War en Call of Duty, zij het onder een andere naam. Het zijn leuke toevoegingen, maar ik kan helaas niet zeggen dat ze doorslaggevend zijn.

    Conclusie

    Far Cry 4 is een leuke en vermakelijke game, die veel dingen van zijn voorganger overneemt. De setting en het verhaal zijn echter wel goed en boeiend en de game beloofd weer de nodige uren vermaak, dat is toch waar het om draait in een game. De toevoeging van de gestoorde Pagan Min is erg tof, hij haalt het echter niet bij de lunatic Vaas. Wel is te hopen dat Ubisoft gaat kijken naar nieuwe manieren om sidequests te introduceren want het pak dat punt of verzamel dit, dat kennen we nu wel een beetje. De multiplayer en arena-mode zijn leuke toevoegingen maar niet erg interessant in een tijdperk vol shooters die ook al deze modes hebben. Was je een liefhebber van Far Cry 3 of heb je nog nooit een Far Cry gespeeld en hou je van actie, avontuur en een stukje natuur dan is deze game voor jou!

    Recent articles

    Jeffrey
    Jeffrey
    Deze technische Twentenaar slikt alle klinkers in. Wat hij niet slikt zijn games onder de 1080p en 60fps. Elke pixel telt!

    1 REACTIE

    Abonneer
    Abonneren op
    1 Reactie
    Inline Feedbacks
    Bekijk alle reacties
    John de Jong
    9 jaren geleden

    Mooie review! Lijkt mij een geweldige game.

    1
    0
    Ik zou graag je gedachten horen, geef een reactiex