Zoals wij allen hebben gemerkt is de Lizard Squad behoorlijk actief geweest de afgelopen 24 uur. Zowel Xbox als Playstation gebruikers waren niet in staat om in te loggen en online te gaan vanwege de DDoS aanvallen op de servers van Sony en Microsoft.

kim-dotcom
Kim Dotcom

Naar het lijkt is Kim “Dotcom” Schmitz, de oprichter van de eerder aangeklaagde clouddienst Megaupload, degene die uiteindelijk de Lizard Squad zover heeft gekregen om te stoppen. Op Twitter lezen we dat hij graag Destiny wilde spelen en de Lizard Squad 3000 Premium vouchers aan bood op zijn service als ze zouden stoppen met de aanvallen. De vouchers zijn levenslang geldig mits de Lizard Squad geen aanvallen meer uitvoert op Xbox Live of PSN.

Lizard Squad heeft het aanbod aangenomen en staakte zijn aanvallen. Als dit allemaal klopt, zou het betekenen dat we vanaf nu geen last meer hebben van deze groep. Het laat nu duidelijk zien dat er geen dieper motief  zit achter de aanvallen en deze squad eigenlijk alleen maar op aandacht en gewin uit is.

Boze reacties

Op de vele fora en bulletin boards zijn de vooral boze reacties te lezen van gamers. Helaas zijn deze reacties vaak gericht naar de aanbieders, Microsoft en Sony. Hoe begrijpelijk de boosheid ook is, helaas is er op dit soort aanvallen nog niet echt een goed antwoord te vinden.

DDoS oftewel Distributed Denial of Service-aanvallen zijn vaak niet te voorkomen. Het is totaal iets anders dan hacken of inbreken op netwerken.

DDoS

DDoS aanvallen gaan ook niet altijd op dezelfde manier. Ook daarin zijn varianten.
Ik zal een poging doen dit heel simplistisch, zonder technische termen, in beeld te brengen. Het echte technische verhaal is natuurlijk veel ingewikkelder.

Zie Xbox Live of het Playstation Netwerk nu eens als een warenhuis. Normaal kan een warenhuis een aardig aantal bezoekers aan. Genoeg deuren om binnen te komen, genoeg plekken om rond te wandelen. Nu komt de aanvaller in beeld. Hij vind dat warenhuis maar niks en wil eigenlijk dat het onmogelijk wordt er iets te kopen. En wat doet hij? Hij verzint iets waardoor er in 1 keer abnormaal veel mensen de winkel in willen. Laten we het scriptje wat deze mensen gebruiken op de computer om de DDoS in werking te stellen, in dit geval een niet bestaande aanbieding noemen. TE KOOP van 4 tot 5 uur: Xbox One voor 2 euro.
Dit zorgt er voor dat mensen eigenlijk wel op de aanbieding af moeten gaan want dit laten lopen is gekkenwerk (deze mensen staan symbool voor de vele computers die via een virus worden gebruikt om de aanval te starten).
Het warenhuis word dus om 4 uur precies geconfronteerd met 3 miljoen mensen die allemaal naar binnen willen. Het resultaat lijkt mij duidelijk. De boel stagneert. Niks kan er meer in of uit, mensen raken bekneld in de deur, warenhuis is niet meer bereikbaar.

Dit voorbeeld maakt gelijk duidelijk waarom je dit als bedrijf niet zo makkelijk kan voorkomen. Deuren sluiten gaat niet want dan kunnen de gewone bezoekers niet meer naar binnen. Dus het bedrijf zit met de handen in het haar. Het enige wat ze kunnen doen, is alle bezoekers 1 voor 1 wegsturen en proberen te zorgen dat deze mensen de volgende keer worden gestopt voordat ze de voordeur bereiken. Een onmogelijke opdracht dus.

Boos worden en allerlei dingen eisen van Microsoft is best begrijpelijk maar snap goed dat dit hetzelfde is als boos worden op dat warenhuis omdat je er niet kan winkelen en eisen dat ze je iets cadeau geven. Het is niet iets wat zomaar voorkomen kon worden. En zowel de grote bedrijven als dat warenhuis worden hier ook niet blij van. Maar je kan hen niet verwijten niet genoeg te doen.

Hopelijk is, hoe jammer ook dat iemand deze heren/dames moet ‘betalen’ om de gijzeling te stoppen, Kim Dotcom er in geslaagd om verlost te zijn van de Lizards. En hopelijk worden ze snel opgepakt om een paar jaar lang in een oranje overall wasknijpers te mogen gaan maken.

Fijne kerst nog.

 

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties