Het kan jullie niet ontgaan zijn. Mass Effect Andromeda komt eraan. Reden voor een feestje want de serie is gewoon briljant. Maar wat maakt dan dat ik, als iemand die niks met ruimtewezens heeft, deze serie zo geniaal vind?

Eigenlijk zou ik helemaal niks aan Mass Effect moeten vinden. Ik heb namelijk weinig met Science Fiction. Die plastic ruimteschepen, gekke beesten met een irritant spraakgebrek en al die bizarre namen waar ik totaal geen chocola van kan maken. De reden dat ik bijvoorbeeld ook geen Star Wars kijk. Het kan me echt gestolen worden. En toch vind ik Mass Effect wel tof. Hoe kan dat?

Verhaal

Het is bij deze game verdomd moeilijk om specifiek iets aan te wijzen dat het zo geweldig maakt. Daarnaast is het ook persoonlijk maar ik wil wel een poging wagen.

Laten we beginnen bij het verhaal. In het jaar 2148 vindt de mensheid een artefact op Mars dat ze in staat stelt om sneller dan het licht te kunnen reizen. Hierdoor kunnen ze het universum verder ontdekken en zo komen dat ze erachter dat ze inderdaad niet alleen zijn. Na een oorlog met de Turians, de zogenaamde First Contact War, leren ze om vredig samen te leven en samen te werken met de andere buitenaardse rassen.

Mass Effect draait om Commander Shepard. Shepard is een Alliance soldaat (De Alliance moet je zien als de nieuwe VN) die, na een mislukte missie op de ruimtekolonie Eden Prime, het commando over het hypermoderne ruimteschip SSV Normandy krijgt. De missie was om een artefact van de Protheans te vinden, een uitgestorven ras dat 50.000 jaar geleden leefde. De technologie waarmee de mensheid nu door het hele universum kan reizen kwam ook van de Protheans, dus je begrijpt het belang van dit nieuwe artefact.

Op Eden Prime wordt Shepard aangevallen door een ras van AI, de Geth en hun leider Saren Arterius. Het artefact wordt vernietigd. Saren is een Spectre, een geheim agent van de Council, de regering van alle ruimterassen samen. Hij heeft de Council verraden en Shepard wordt gepromoveerd tot Spectre en krijgt de opdracht om Saren tegen te houden.

Gedurende deze missie kom je erachter dat Saren werkt voor de Reapers, een eeuwenoud ras van machines, dat om de 50.000 jaar al het organische leven vernietigd om het universum in balans te houden. Shepard weet Saren te stoppen maar moet nu zorgen dat het universum klaar is voor de Reapers. In deel 2 werk je hier naartoe en in deel 3 begint en eindigt de oorlog.

Het verhaal is op zich niet idioot ingewikkeld en ook voor sci-fi leken makkelijk te volgen. Dit komt ook doordat alles gedurende de game vanzelf duidelijk wordt. Nergens wordt je iets opgedrongen. Het verloopt allemaal heel natuurlijk. Ook zonder je in de lore te verdiepen heb je zelden het idee dat je iets mist. Omdat het Mass Effect Universum echter dusdanig boeiend in elkaar steekt, wil je dat uiteindelijk toch wel zelf ontdekken. Die opzet maakt onder andere dat de game prettig is om te spelen.

Buitenaardse rassen

Geen boeiend universum zonder boeiende bewoners. Zo werkt het ook in Mass Effect. Zo zijn er uiteraard de mensen maar daarnaast zijn er de Turians, Asari, Salarians, Quarians, Geth, Protheans, Hanar, Drell, Volus, Elcor en Batarians. Veel diversiteit dus.

Wat ik het mooie hier aan vind, is dat het in Mass Effect doodnormaal is dat al die rassen er rondlopen. Er wordt geen extra aandacht besteed aan het feit dat er een Turian langsloopt. Rassen worden ook niet apart geïntroduceerd. Dit gebeurt vanzelf wel. Ze zijn er nou eenmaal. Dit maakt het makkelijk om aan ze te wennen en van ze te gaan houden. Ook hebben ze geen irritant spraakgebrek en spreekt iedereen gewoon Engels. Hierdoor is communiceren met ze makkelijk en vooral ook interessant. Elk ras heeft namelijk zijn eigen achtergrond, cultuur en zelfs etnische kwesties. Ook zijn er geen rassen die standaard de klootzakken of de goedzakken zijn. Net als bij mensen zijn die er echter allemaal individueel wel.

Nu zou ik hier dus normaal gesproken ook afhaken, maar in Mass Effect zijn alle buitenaardse rassen erg menselijk. Ze zien er dan wel anders uit, maar dat is het dan ook wel. Zoals gezegd hebben ze allemaal hun eigen achtergrond, eigen etnische en morele kwesties, maar tegelijkertijd brengen ze het allemaal heel normaal. In Mass Effect zijn de buitenaardse rassen allemaal geaccepteerd en zo wordt het in de game ook gebracht. Dit zorgt er voor dat je als speler de verschillende wezens ook vrij snel accepteert. Behalve de Batarians, dat zijn gewoon klootzakken.

Humor

Het eerste deel was best serieus, het tweede was zelfs nog wat duisterder. Om die trend door te zetten in het derde deel was iets teveel van het goede geweest. Omdat je in deel 3 ook volledig in oorlog bent met de Reapers, is het achterliggende verhaal al zwaar genoeg. Dit is opgelost met humor. De dialogen tussen je verschillende partymembers en cut scenes zijn echt briljant geschreven en ik rolde dan af en toe ook over de grond van het lachen.

Vooral de DLC ‘The Citadel’ was fantastisch. Je krijgt hier van The Alliance wat extra vrije tijd zodat iedereen weer scherp is voor het eindgevecht tegen de Reapers. Dit levert een hoop extra vrije uren, maar vooral ook lol op. Het volgende filmpje als voorbeeld gaat over Grunt, je Krogan buddy uit deel 2. Krogan zijn agressief, houden dus van vechten en zijn de laatsten waarvan je verwacht dat ze geestig zijn.

De game zit vol met dit soort dingetjes en het laat je gewoon nog meer van je crewmembers houden. Erg goed gedaan.

Geloofwaardig

Wat Mass Effect uiteindelijk zo briljant maakt, is dat alles ijzersterk uitgedacht is. De wereld leeft, om je heen gebeurt van alles. Rassen die politieke geschillen uitvechten, de constante dreiging van de Reapers die er aan komen.

Alles is zo neergezet dat het met een beetje fantasie ook geloofwaardig is. Tuurlijk, het is sci-fi en dus onzin, maar dan wel onzin die overtuigend neergezet is. Die geloofwaardigheid is wat, in combinatie met de fantastische lore en zeker de humor, Mass Effect geniaal maakt! En vergeet ook niet dat de serie je in je eigen tempo kennis laat maken met alle lore en dit niet door je strot duwt. Met Mass Effect Andromeda beginnen ze bij Bioware een nieuw verhaal en ik kan niet wachten om dit te mogen ontdekken!

Ik vind het enorm interessant om te horen waarom jij het met me eens bent, of juist volledig oneens. Laat het vooral weten in de comments.

 

 

 

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties